Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MR Zobacz posta
    gdzies czytalem ze np. iso 800 w nikonach to iso 1250 w canona, nie pamietam dokladnych zaleznosci i czy to do wszystkich puszek sie ma czy tylko do danych modeli. Powtarzam, ze tylko tak przeczytalem
    Czytałeś to na dpreview.com, przy testach lustrzanek od jakiegoś czasu mierzą jaka jest prawdziwa czułość względem deklarowanej - i z tego co do tej pory tam widziałem to w nikonie ISO 200 to ISO 200, z kolei w canonie iso 200 to "realnie" ISO 250. Wynika z tego że przy takich samych ustawieniach canon zrobi zdjęcie odrobinę jaśniejsze. Ale to bardzo drobna różnica.
    D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń

Domyślnie

zgadza się, robi jaśniejsze. Sprawdzałem
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Oszczędny w słowach Awatar Domiks
    Miasto
    Kraków/N.Sacz/Rzeszów

Domyślnie

heh %)
    no dobra .... a teraz niech mi ktoś (proszę) wytłumaczy, co mam z taką wiedzą teraz zrobić?
    ;)
    Aby zobaczyć podpis naciśnij klawisz [F13]

Domyślnie

Zdjęcia zrobić, zdjęcia A nie innymi systemami się przejmować!
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

wiedza sie przydaje jak uzywasz zewnetrznego pomiaru swiatla. przy canonach (choc przy nowszych juz nie) trzeba pamietac o korekturze.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

przydaje się przy pielęgnacji onanizmu sprzętowego
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Czułość ISO była i jest wyznacznikiem dla materiałów tradycyjnych. Tylko dla wygody i przyzwyczajeń użytkowników podaje się ekwiwalent ISO w digitalach. Problem w tym że matryca pracuje nieco inaczej niż analogowy materiał światłoczuły. Po wtóre czułość ISO to jedno, a kalibracja światłomierza to drugie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Czułość ISO była i jest wyznacznikiem dla materiałów tradycyjnych. Tylko dla wygody i przyzwyczajeń użytkowników podaje się ekwiwalent ISO w digitalach. Problem w tym że matryca pracuje nieco inaczej niż analogowy materiał światłoczuły. Po wtóre czułość ISO to jedno, a kalibracja światłomierza to drugie.
    Ale wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku kliszy tak i matryca ma minimalne odstępstwa od "normy". Tak jak w przypadku filmu śladowe nawet różnice w składzie emulsji mogły mieć wpływ na czułość, tak zmiana temperatury matrycy może wywołać podobny efekt, bo praw fizyki się nie oszuka - zwiększenie rezystacji rośnie wraz temperaturą, więc aparat na 30 stopniowym mrozie w/g mnie będzie niezauważalnie bardziej czuły na światło niż przy plus 20 ze względu na wyższe napięcie przyłożone na matrycę.

Jest odrobina prawdy w moim rozumowaniu?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

A nie mniej czuły? Znaczy czym zimniej tym mniejsza rezystacja (czyli coś w rodzaju oporu)?

Domyślnie

Na pewno przy mniejszej temperaturze rezystancja spadnie(mniejszy opor dla elektronow)->mniejsze szumy na fototranzystorze. A czy sama czulosc jako tak sie zmieni? Ciezko stwierdzic, napewno polepsza sie parametry "odbioru obrazu"...
    Ale nie brmijmy w slepy zaulek. By przypadkiem ktos nie obnizal temp matrycy dla wykonania lepszych zdjec
    (...) uklad chlodzenia matrycy cieklym azotem do zera obsolutnego - HOWTO...
    Nikon D

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów