Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie

Fajne foty jak dla mnie Celeban No. 1

Domyślnie

Świetnie wyszło. Bardzo ładny set.
    Zatrzymałem sie na chwilę na trójce. Tam pan piłkarz zdaje sie mieć dwie dłonie w jednej ręce
    Na siódemce natomiast, jak by się tak dobrze przyjrzeć, pan piłkarz ubrany na biało biegnie z piłką pod pachą, a pan piłkarz ubrany na zielono próbuje kopnąć piłkę ze zdjęcia numer sześć
    Podoba mi sie to

Domyślnie

Bardzo udane repo.
    Mam pytanie, które nie jest krytyką: czy zdjęcia nie są odrobinę zbyt jasne? Histogramy paru przykładowych pokazują przycięcie po prawej, czyli przepały (pewnie partie białych koszulek albo tła). Zastanawiam się, kiedy to akceptować, a kiedy nie. Zejście ekspozycji w dół choćby o 1/3 EV dałoby większą dynamikę (kontrast), bez utraty szczegółów na twarzach.
    Czy można się pokusić o jakąś uniwersalną regułę?
    D750 D780 Z6_III S24-105 S135 S70-200 S150-600 SB-910 QR360 Ig

Domyślnie

oceniaj to co widzisz na zdjeciach a nie histogram co do milimetra...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    oceniaj to co widzisz na zdjeciach a nie histogram co do milimetra...
    Zwykle tak robię, ale to zdecydowanie subiektywna miara, u każdego inna. Cała sztuka - znaleźć obiektywną...
    D750 D780 Z6_III S24-105 S135 S70-200 S150-600 SB-910 QR360 Ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apaw Zobacz posta
    Bardzo udane repo.
    Mam pytanie, które nie jest krytyką: czy zdjęcia nie są odrobinę zbyt jasne? Histogramy paru przykładowych pokazują przycięcie po prawej, czyli przepały (pewnie partie białych koszulek albo tła). Zastanawiam się, kiedy to akceptować, a kiedy nie. Zejście ekspozycji w dół choćby o 1/3 EV dałoby większą dynamikę (kontrast), bez utraty szczegółów na twarzach.
    Czy można się pokusić o jakąś uniwersalną regułę?
    No to jest temat rzeka moim zdaniem. Zarówno jasność jak i balans bieli. Bardzo subiektywna kwestia, a do tego kwestia sprzętu. Niestety mam laptopa Szajsunga, który okazał się mieć matrycę świecącą nierównomiernie - połowa ekranu od dołu łukiem świeci znacznie mocniej niż u góry, kolory są osobliwe, a kąty patrzenia takie, że milimetrowe przesunięcie powoduje całkiem inne postrzeganie jasności zdjęcia.

Inna sprawa, że jak wspomniałem to kwestia gustu. Jedni wolą jaśniejsze, drudzy ciemniejsze zdjęcia. Jedni cieplejsze barwy, a inni chłodniejsze.

Któregoś razu ze znajomymi zestawiliśmy zdjęcia tej samej akcji. U każdego wyglądało to inaczej - i moim zdaniem - u każdego dobrze. Chociaż diametralnie inaczej.

A niech puentą będzie fakt, że te same zestawy zdjęć na różnych forach budzą zazwyczaj skrajne opinie w stylu "ooo tym razem jakoś ciemniej", kiedy na innym ktoś pisze "trochę przepalone"

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów