Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jaki program do podstawowej obróbki zdjęć?

Do tej korzystałem z ViewNX aczkolwiek od pewnego czasu chodzi mi po głowie zakup PS'a by móc korzystać ACR.
    Na czym mi zależy? Na wywoływaniu NEF'ów oraz podstawowej obróbce- wyostrzanie, wyciaganie z cieni, wyrównanie poziomow, korekta ekspozycji, zmniejszenie szumu...
    Jest sens inwestować w możliwie najtańszego PS'a?

Edit.
    Nie mialem nigdy kontaktu z ACR i tu moje pytanie- kazda wersja posiada tyle suwakow do regulacji?
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 11-02-2014 o 13:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Do tej korzystałem z ViewNX aczkolwiek od pewnego czasu chodzi mi po głowie zakup PS'a by móc korzystać ACR.
    Na czym mi zależy? Na wywoływaniu NEF'ów oraz podstawowej obróbce- wyostrzanie, wyciaganie z cieni, wyrównanie poziomow, korekta ekspozycji, zmniejszenie szumu...

Edit.
    Nie mialem nigdy kontaktu z ACR i tu moje pytanie- kazda wersja posiada tyle suwakow do regulacji?

Nie lepiej (taniej) Lightrooma kupić? Grubo bym się nad nim zastanowił, zwłaszcza że nowy rodzaj płacenia za Photoshopa nie zachęca. Ostatnio chciałem sprawdzić jak się mają moje stare zdjęcia z D700 (obecnie używam Canona i min. 5D Mark III) i zainstalowałem triala Capture NX2, naprawdę fajnie to współpracuje ze sobą. Do tego, do czego potrzebujesz programu to bym w Ps-a się nie pchał.

Domyślnie

Jestem w sumie otwarty na propozycje i LR nie przekreslam

Domyślnie

Ja bym brał Lightrooma 5 z allegro za ok. 300 - 350 zł, to jest 100% legalne co potwierdzałem w polskim Adobe. Przy tej cenie to nawet jak zechcesz abonamentu dla fotografów za ok. 50 zł / mies. i będziesz chciał sprzedać tego Lightrooma to wiele nie stracisz.

Ja kupiłem Capture One Pro 7, koszt całkowity zakupu ok. 680 zł.

Domyślnie

A powiedz mi- ACR jest kompatybilne z LR? Jest on w zestawie, czy może trzeba dograć, dokupić?

Edit. Znalazłem coś takiego- http://www.euro.com.pl/oprogramowanie/adobe.bhtml#opis Warto?
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 11-02-2014 o 17:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    A powiedz mi- ACR jest kompatybilne z LR? Jest on w zestawie, czy może trzeba dograć, dokupić?
    ACR i LR sa prawie identyczne. Różnia się tym, co się dzieje po ustawieniu wszystkich suwaków. (te pokazane na fotce, to tylko z jednej zakładki)

W LR następuje zapisanie zdjęcia w JPG na dysku.
    W ACR następuje otwarcie zdjęcia w PS i możliwość dalszej obróbki. Przede wszystkim zaawansowanego retuszu, montaży itp.

A do podstawowej obróbki wystarczy View NX2.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą (a może raczej przedpiszcą?)
    Pozdr.

Domyślnie

ACR w Elementsie jest okrojony, z kolei ten z pełnego Ps-a jest 1:1 (w kwestii obróbki) zgodny z Lightroomem. Bibliotekę zdjęć z Lightrooma można porównać z Bridge, który to z kolei jest identyczny w Elementsie jak i pełnym Ps. Identyczności Bridgę w Elementsie i pełnym Ps-ie nie jestem absolutnie pewien więc proszę to dokonsultować.

Domyślnie

Do osiągnięcia wyżej wymienionych celów moim zdaniem Ps jest zupełnie zbędny. To trochę tak jak użycie samochodu wyścigowego do wyjazdu po zakupy, czyli duże koszty dużo problemów i mało funkcjonalności.
    PS warto się zainteresować gdy zamierzamy wklejać fragmenty zdjęć lub je wycinać mocno przetwarzać (obrabiać) przy pomocy masek np. portrety, lub zdjęcia traktować jako elementy tworzonej grafiki.
    Racjonalnie do rozwiązania wyżej wymienionych zadań można brać pod uwagę dwa programy do tego właśnie stworzone:
    1. Adobe Lightroom
    2. Nikon Capture NX2.
    Moja propozycja jest prosta i tania. Zainstalować za darmo na 60 dni NX2 trial. Ściągnąć do niego instrukcję po polsku (link jest gdzieś na tym forum) i intensywnie używać, a po dwóch miesiącach podjąć dalsze decyzje.
    Z mojego doświadczenia kilkuletniego wynika, że używając NX2 można osiągnąć z RAW-wów Nikona bardzo dobre efekty w krótkim czasie poświęconym na obróbkę. Wszystkie wykonane operacje na NEF-ie można pojedynczo lub w całości w każdej chwili włączać i wyłączać jednym kliknięciem. Można tworzyć własne profile Pikture Control i przenosić je do aparatów Nikona. Moim zdaniem fotografując Nikonem od wypróbowania NX2 należy rozpocząć poszukiwania odpowiedniego narzędzia, jeżeli to nie wystarcza to szukać dalej.
    Znalazłem link do instrukcji NX2 po polsku
    http://www.nikonsupport.eu/europe/Ma.../CNX2_pl01.pdf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta

Do osiągnięcia wyżej wymienionych celów moim zdaniem...
    Zgadzam się z kolegą niemal w całej rozciągłości, ale... Zerknij jeszcze ma bazę wiedzy do Lightrooma, ilość dostępnych pluginów oraz zwróć uwagę na uniwersalność programu Adobe (otwiera chyba wszystkie RAW-y). Na szali, z drugiej strony jest rzeczywiście jakość obrazka, nie znaczy to że Lr ma gorszą jakość, po prostu efekt CNX2 osiąga się większym nakładem pracy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów