Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: D200 a manuale

Domyślnie D200 a manuale

Witam,

Mam konkretne pytanie:

Jak w praktyce wygląda praca na D200 z manualnymi szkłami? Tylko stałkami.

Od razu napiszę: nie chodzi mi o to czy się da, co wpisać w body, które współpracują i jak - to wiem.

Chodzi mi o to przede wszystkim, ale nie tylko, czy bez wymiany matówki jest to bardzo upierdliwe, jak to wygląda na co dzień.

Dodam, że moja fotografia nie wymaga pośpiechu , ale nie chciałbym też się ugotować. Nie mam doświadczenia z manualnym ustawianiem ostrości. Chciałbym mimo wszytsko korzystać ze szkieł z AF ( córeczka ).

O wypowiedzi proszę praktyków
    Ostatnio edytowane przez Szuwar ; 15-02-2014 o 12:01 Powód: dopisek o praktykach

Domyślnie

Nie jest to mocno upierdliwe, przyzwyczaisz się po kilku dniach, wiadomo w D200 masz potwierdzenie ostrości z manualnymi szkłami także bardzo duże ułatwienie. Ja pracowałem z heliosem 44m-4 58mm i jupiterem 9 85mm, na początku ciężko ale po kilku dniach pracy można się przyzwyczaić
    A do tego tak jak mówisz, że będą to bardziej fotografie statyczne to naprawdę warto zainwestować w manualne szkła, są tanie, świetne i dają często bardzo ładny bokeh.

Domyślnie

wizjer nie jest aż taki mały. Z jasnymi szkłami spokojnie dasz radę. U mnie d200 często pracuje z samyangiem 85mm i nie mam problemów z ostrzeniem. Wcześniej jeszcze miałem 55/2.8 micro i też dawałem radę. Mam również d5100 i d300s i powiem, że wole podpinać 85tke pod d200

Domyślnie

Dziekuję za te wypowiedzi.

Nie mogę doczytać się w instrukcji ile tak naprawdę szkieł można wpisać w D200?

Tylko tyle ile jest banków (ABCD)?

Oczywiście proszę o więcej informacji

Domyślnie

ew. możesz pomyśleć o czymś takim: http://www.ebay.com/itm/Tenpa-1-22x-...E:L:OU:PL:3160

Właśnie to zamówiłem i czekam. Nie mam już co prawda manualnych szkieł, ale zachciało mi się większego wizjera.
    Jest jeszcze wersja x 1.36
    Nad wymianą matówki też mozna pomyśleć, tylko żeby była sprawdzona i nie fałszowała pomiaru światła.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 15-02-2014 o 16:16
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

O tym nie pomyślałem.

Co prawda miałem kiedyś do czynienia z DK ileś tam, okular powiększający zamocowany w D70s i wkurzał mnie maksymalnie , ale na D200 nie testowałem.

Dziękuję za wskazówkę.

Domyślnie

Jarku, ja uzywalem ze swoim D200 muszli DK21M, było ok, choć manuali nie uzywalem. Ilość szkieł możliwych do wpisania, nie ma nic wspólnego z bankami. Można na pewno więcej niz 4szt.
    Pozdrawiam.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Stasiu, dziękuję za ten głos .

Ja w takim razie sobie pomyliłem z D70s, bo teraz sobie przypominam, że jak wziąłem od Ciebie D200 to właśnie z DK 21m. Racja.

Pocieszyłeś mnie, że można większą ilość wpisać. Zmartwiłeś, bo w takim razie ten okular mi nie pasował właśnie przy D200.

Domyślnie

zrobilem kilkadziesiat tysiecy zdj manualami z D200. na seryjnej matowce da sie bez problemu.
    kropki nie uzywam, ostrze na oko. 105ka i 50 AI-S to tanie i swietne manulane szkla dla D200.
    nabierzesz wprawy to bez problemu dasz rade robic i sportowe zdj na MF. wiadomo luksus to
    nie bedzie ale jesli trzeba to sie da
    D610 | Nikkor 28/2 AI-S | 50/1.8 AI-S | 105/2.5 AI-S | 70-200/2.8 VRII

Domyślnie

Super, dzięki za motywację

Sportu nie będę robił, chyba, że sportem można nazwać ganianie za prawie 3 letnią córeczką .

Reszta to fotografia w 90% statyczna, gdzie mam czas.

Uprawnienia umieszczania postów