Cześć, przeczytałem wiele wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi w zakresie, który mnie interesuje.
Mam 2 x d700, kilka stałek: 28 mm 1.8, 50mm 1.4, 85mm 1.8; zoom 24-70 2.8, lampy sb900/901, NEF wywołuje w ACR, kiedyś w Lightroom. Robię śluby, architekturę wnętrz oraz podróże. Myślę o rozbudowie. Pierwsza opcja: d800 plus dwa dobre szkła, szeroki np. 12-24, i długi, np. 105. Druga opcja: 5D mkIII, plus 3 podstawowe stałki (ok. 28 / 50 / 85). Budżet ok. 20 tys.
Znam wady i zalety d700. Zupełnie nie znam Canona (raz miałem okazjonalnie). Przeczytałem sporo analiz / porównań technicznych, przejrzałem zdjęcia i filmy, ale nie dało mi to zdecydowanej odpowiedzi. Czemu się waham ?
1. Nie jestem zadowolony z kolorów d700, a to dla mnie jeden z priorytetów. Podobno w d800 poprawiono kolory (nie wiem, co to oznacza). Canon kusi opowieściami o lepszych kolorach, ale może to mit ?
2. Plastyka w d700 nieco mnie rozczarowuje (może to Nikon, a może to nie półka body ?). I tu znowu mit o Canonie, że ma lepsza plastykę...
Pozostałe tematy (AF, ISO, matryca, ergonomia), na tym poziomie sprzętu - wg mnie - porównywalne i do zaakceptowania. Proszę o rozwianie wątpliwości. Może używacie oby puszek i macie porównanie ?
Dzięki.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami