Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Arsat 300 2.8

Domyślnie Arsat 300 2.8

Witam. Z racji, że jest mało informacji na temat tego manualnego tele - podzielę się wrażeniami z 1-dniowego użytkowania - może ktoś się skusi i poszuka - ja znalazłem tu: http://www.dvdtechcameras.com/lens/35slrl/51/51.htm.
    Chciałbym zaznaczyć że nigdy wcześniej nie używałem tej klasy obiektywu, jedynie co do zakresu to 35-300 Tokinę.
    Obiektyw ciężki ale zdjęcia które zaprezentuje robione były z ręki. Inna sprawa to to, że z całej serii wyszło tylko parę fotek, no i po około 20-3- minut zmieniłem na 105mm dc.
    No i fotki:

Pozdrawiam.
    PS. wydawało mi się że te 300mm to za dużo na konie, może w czasie wakacyjnym zapoluję na ptaka i dorzucę do tego tematu.

Domyślnie

Miałem w czasach filmu, uzywałem, nawet zrobiłem tym coś konkursowego ale nie polecam. Szczególnie w takiej cenie.
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Troche przeostrzone podczas obrobki - widac to na nieostrych czesciach w tle ktore robia sie nie naturalne

Czy to jest wycinek kadru czy mniej wiecej 100 % (raczej mniej, bo wiecej niz 100 % to by mnie raczej zdziwilo ...)
    Ostatnio edytowane przez TiTeUF ; 20-04-2007 o 19:24
    Nikt mnie nie rozumie ...

Domyślnie

Są to 100% kadry (pomniejszone i wyostrzone) , dlatego też nie udało mi się zrobić więcej sylwetek konii - miałem wrażenie, że jestem za blisko.

Domyślnie

Ja używam tego obiektywu około roku. Generalnie z ręki jest ciężko, jedynie dobry statyw bo obiektyw bardzo ciężki. Z d70s nie przymykał przysłony. Akurat dzisiaj oddałem go do zegarmistrza żeby wykręcił bolec, który powodował, że po założeniu obiektywu do korpusu otwierała się przysłona na maksa i nie można było jej przymknąć. Zobaczymy co z tego wyniknie. Moim zdaniem obiektyw żyleta. Podobno można trafić egzemplarz, który był skręcany nie w fabryce i wtedy mogą być problemy.

Domyślnie

Jeżeli masz jakieś ptaszki czy inne maleństwa - pochwal się

Domyślnie

Na stronie:
    http://www.fotografia.przyrodnicza.vel.pl
    w dziale ptaki 90% zdjęć zrobiłem tą jaszmą na pełnej dziurze.
    Po zdjęciu bolca przysłona działa. Teraz to dopiero wiem że mam obiektyw
    Na 2,8 był problem z aberacją.

Uprawnienia umieszczania postów