Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wakefield [UK]

Domyślnie Zakup statywu do D5100

Witam serdecznie.
    Jestem amatorem fotografii. Niedawno kupiłem zestaw D5100 + 18-105.
    Chciałbym kupić niedrogi statyw (do 150-200 zł). I tutaj moje pytanie: czy jest w ogóle sens kupować taki statyw? Czytałem, że lepiej dopłacić i kupić coś, co posłuży przed dłuższy czas.
    Nie zanosi się na to, bym używał go bardzo często (wszystko zależy od tego ile będę pstrykał zdjęć). Poza tym dopiero zaczynam przygodę z fotografią, stąd nie potrzebuje profesjonalnych rozwiązań, bo i tak nie będę wykorzystywać ich możliwości.

Czy ktoś mógłby mi coś polecić?
    Zaznaczam, że jestem w Wielkiej Brytanii, więc statyw będę kupował na miejscu lub z ebay.co.uk.

Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi!

Domyślnie

Obecnie mam Manfrotto 055PROB, wcześniej używałem Velbon Sherpa 200R + PH-157Q (nawet nadal go mam) - mogę go polecić jako pierwszy statyw.
    Zobacz jeszcze dział Pozostałe akcesoria. Generalnie bym się skupił na firmach Velbon lub Slik, bo Manfrotto jednak drogie.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wakefield [UK]

Thumbs down

Sherpa 200R + PH157Q to koszt około 60 funtów. Czyli sporo ponad mój budżet.
    http://www.ebay.co.uk/itm/Velbon-She...item19e72ebc8d

Znaczy się - jestem w stanie tyle wydać, ale może są jakieś tańsze opcje?
    Ostatnio edytowane przez swider ; 28-01-2014 o 22:57 Powód: OT

Domyślnie

Polecam (bo sam mam) w tej cenie Camrock TS53. Całkiem solidny statyw (wszystko metal, plastikowe są jedynie zatrzaski nóg). Wysoki, a jednocześnie kompaktowy po złożeniu, bo ma 4-sekcyjne nogi. Do Twojego zestawu powinien wystarczyć. W zestawie jest głowica kulowa, ale można ją zmienić - ma standardowy gwint.
    D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
    Strona domowa Galeria dofsimulator.net

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wakefield [UK]

Domyślnie

Czy 153 cm dla osoby mojego wzrostu (186 cm) to nie będzie za mało?
    Nie znam się na tym, stąd pytam o porady. A może warto trochę dopłacić, ale kupić coś lepszego?

Domyślnie

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy zamierzasz z tym hobby zostać na dłużej.
    Jeśli tak to lepiej dołożyć do przyzwoitego statywu, nie będziesz go zmieniał przez długi czas.
    Pozytywne opinie z tego co czytam zbiera taki statyw.
    Wydaje mi się, że lepiej dołożyć troszkę, niż za jakiś rok kupować inny, bo kupisz dłuższe szkło i wydawać znów pieniądze na to samo...

Domyślnie

Popieram dax1990 - w statyw warto zainwestować, jeśli fotografowanie Cię wciągnęło i wiesz, że będziesz go używał. Jeśli jeszcze jeszcze nie wiesz, czy wciągnie, to ja bym na razie statyw sobie odpuścił. Możesz spokojnie stabilizować aparat na elementach otoczenia (oprzeć o ścianę, stół, słupek, dach samochodu). A jak już będziesz wiedział, że to "to", kup solidny statyw, dopasowany do charakteru zdjęć Ja na przykład statyw kupiłem do zdjęć makro, bo mnie wciągnęła swego czasu ta dziedzina fotografii, potem okazało się, że przydaje się także do nocnych wędrówek miejskich oraz wypadów na wschody słońca; potem jeszcze można zrobić nim zdjęcie rodzinne, na którym jest też fotograf Więc jeśli tylko nie wyrzucisz aparatu w diabły, statyw się przyda (ten Slik z linku dax1990 jest całkiem przyzwoity moim zdaniem)

Domyślnie

Gorąco polecam (bo sam mam) takie coś:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-...el-statyw.html
    Dość drogie, ale warte swojej ceny. W sam raz pod D5100.

Domyślnie

jamnik czytałeś w ogóle pierwszy post? Kolega potrzebuje niedrogiego statywu, a Ty mu proponujesz nogi za 700zł...

Ja to wiem, że solidny statyw jest na lata, ale kolega zaczyna przygodę z fotografią, zależy czy to hobby na rok czy raczej na pół życia...

A co do marki Benro, to ja też mogę ją z czystym sumieniem polecać(sam używam nóg a-297).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wakefield [UK]

Domyślnie

Ok, ten statyw SLIK wydaje się być ok
    Tyle jestem w stanie wydać Czy fotografia będzie pasją na całe życie? Nie wiem. Przekonam się
    Benro? Zdecydowanie poza mój budżet...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów