Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Początki domowego studia

Witam forumowiczów i zwracam się z zapytaniem. Potrzebuję porobić troszkę zdjęć produktowych takich jak pieczywo czy owoce i warzywa. Posiadam aparat D5100 + 18-105mm + 35mm 1,8g. Pytanie odnośnie oświetlenia produktów ponieważ brak dobrego światła. Myślę nad jakimś bardzo budżetowym strobo na gwint żarówkowy lub stałe oświetlenie i nie wiem co wybrać i co leprze dla początkującego. Czy można liczyć na jakąś podpowiedź ??

Domyślnie

Bardzo budżetowo = światło dzienne + blendy + dyfuzory + statyw + dużo oglądania i czytania materiałów o robieniu zdjęć żywności

Domyślnie

Jest to bardzo dobre rozwiązanie z opcji ,,bardzo budzetowo'' ale u mnie w domku malo światła dziennego i po próbach doświetlenie blenda nadal ciemno. Myślałem o jakimś tanim zestawie światła stałego lub blyskowego . Mój budżet to zmieścić się w 250zl.

Domyślnie

Przedmioty nie uciekają, a jeśli nie masz za oknem ruchliwej drogi z ciężarówkami lub transportu szynowego, to nie ma problemów z dłuższym czasem naświetlania.

Domyślnie

Gdy ustawiam dłuższy czas naświetlania to zdjęcia wychodzą jakieś szare i ciemne. Okno ze światem za daleko aby doswietlilo Brak możliwości przeniesienia bliżej okna

Domyślnie

W wiezieniu siedzisz, czy jak? Na dwor wyjdz Budzetowo, to dwie lampy halogenowe 250W- w castoramie kupisz za kilkadziesiat pln. Mozna tez bawic sie mocna latarka przy ekspozycjach powyzej 10 sekund.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Czas ekspozycji mogę sobie ustawić nawet na 30s tylko problem ze światłem. Wczoraj próbowałem oświetlić paskiem z Led ale całkowicie inne kolory mi wychodziły. Pewnie nie ta temperatura barw.

Domyślnie

Eksperymentuj z WB - to najważniejsze. W D5100 nie ustawisz jej niestety w Kelvinach, ale trochę możliwości tam masz

Mały przykład na szybko ze świecenia latarką led z bodaj 6 diodami (fotka do aukcji na ebay, jak sprzedawałem jedno ze swoich szkieł, więc nie o jakość obrazka tu chodziło ). Niczym innym nie było świecone - otoczenie, to zupełna ciemność. Ekspozycja 13 sekund, f/13, ISO200, ostrzone jednym punktem AF przed wyłączeniem świateł i potem obiektyw na MF.

Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slimlukas Zobacz posta
    Czas ekspozycji mogę sobie ustawić nawet na 30s tylko problem ze światłem. Wczoraj próbowałem oświetlić paskiem z Led ale całkowicie inne kolory mi wychodziły. Pewnie nie ta temperatura barw.
    A ty te 30 sekund ustawiałeś fleksją na P? Jakie parametry miałeś dokladnie ze ciągle było za ciemno? Przesłona/czas/iso?
    Völkchlor

Domyślnie

Zdjęcia robie na P.
    Ostatnio edytowane przez slimlukas ; 24-01-2014 o 10:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów