Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zdjęcie nocne

Domyślnie Zdjęcie nocne

Na początku chciałbym się przywitać, na forum jestem nowy, od tygodnia mam swoją pierwszą lustrzankę, Nikona D5100 z kitowym szkłem 18-105. Poczyniłem takie oto zdjęcie:

Domyślnie

Szału nie ma

Kadr ciasny z deka krzywy w dodatku z za drzewa. Nie dało się z innej strony żeby budynku nic nie zasłaniało?
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

W niektórych przypadkach dla samego kadru warto czekać do późnej jesieni lub zimy, jak opadną liście i będzie widać coś więcej. Tu kompozycja fotografii nie wyróżnia się niczym szczególnym, aby warto było czekać. Technicznie fota również pozostawia wiele do życzenia, a widać to przede wszystkim na "falującym" niebie. Kolorystyka i balans bieli OK. Najważniejsze, to się nie zrażać i robić foty, bo w Krakowie jest co focić.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Zacznij od tego, żeby robić krajobrazy w których pion jest równoległy do boku zdjęcia a poziom do podstawy
    Naucz się czytać

Domyślnie

jak wyeliminować to falujące niebo? czym to jest spowodowane? dodam że jakość zdjęcia po zmniejszeniu to rozmiaru z regulaminu strasznie się popsuła, zmniejszałem picasą w oryginalnej rozdzielczości zdjęcie jest super ostre, widać wszystkie szczegóły (iso 100, przysłona chyba coś koło 7)

Domyślnie

wyrównałem piony (chyba) i wszystko wyglądało pięknie, następnie zmniejszyłem w photoshopie cs6 i po zmniejszeniu znowu na niebie pojawiły się jakieś plamy. najpierw mam obrobić zdjęcie i je zmniejszyć czy po zmniejszeniu dopiero nad nim pracować?

Domyślnie

Być może wynika to z niewłaściwej przestrzeni barwnej, która nie jest właściwie wyświetlana w internecie i jest zastępowana przez inny sąsiadujący odcień. Ale mogę się mylić. Jeśli bawisz się CS6, to spróbuj skorzystać z opcji "zapisz dla internetu...". Po wyprostowaniu sam widzisz, że iglica baszty została przycięta i zrobiło się już bardzo ciasno. No i latarnia na samym dole do usunięcia. Przygaszenie jasnych miejsc poprawiło odbiór. Nie zapomnij po zmniejszeniu wyostrzyć.
    Ostatnio edytowane przez black70 ; 16-01-2014 o 08:30
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Zawsze po zmniejszeniu musisz podostrzyć!
    Teraz Lady Ku

Uprawnienia umieszczania postów