Szukaj
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Kolega weller napisał tylko o podobieństwie w budowie, 6D to żadna alternatywa dla D300s chyba że komuś nie robi różnicy rozmiar matrycy, szybkostrzelność czy AF. Moim zdaniem to właśnie K-3 w tej chwili najbliżej do idealnego "DXa" dla hardkora, ale pentax to trochę firma niszowa więc pewnie i tak się nie będzie sprzedawał.
Skoro nie będzie profi DX w Nikonie to może właśnie alternatywa w Pentaxa albo Canona też będzie wyjściem. Niekoniecznie trzeba iść w FF jakim jest D610....co sam zresztą uczyniłeś.
ich problem są szkła, gdyby nie to to ja nie widziałbym problemu, tymbardziej że ergonomia uchwytu to jest to, prawie idealne body. A fakt faktem nie każdemu potrzebne FF, pomijając że niektórzy zmigrowali bo nie chcieli serii Dxxxx, nawet kosztem ceny za szkła.
no i moje 3 grosze...mam D300S od momentu jej premiery (w między czasie D40, D80, D700, 5DIII, okazjonalnie inne puszki FX...) i mam trochę doświadczenia, więc jak napiszę, że to naj...puszka DX, to nie odkryje żadnej nowości, ale chciałbym pójść w nieco inną drogę rozważań...śmieszy mnie jak pisze się o jakości obrazka puszek D7000/D7100 czy nawet D600/D610 czy tam jeszcze innych...przecież zdecydowana większość tak naprawdę to nie widzi w obrazku żadnej różnicy, jakby się ich nie karmiło marketingową paszą, to nikt by nie zwrócił uwagi czy to D7000 czy inne body...tak używalne ISO w nowych aparatach, jest nieocenione, ale ile osób korzysta z ISO kilkadziesiąt tysięcy...? Wydaje mi się, że należało by zacząć od podstaw wiedzy fotograficznej, jak naświetlić klatkę, jak dobrać parametry zdjęcia, jak używać świadomie ekspozycji...przecież marketing ma to na celu, żeby kupić puszkę, która "sama" zrobi świetne zdjęcie, a nie świadomy fotograf...o szkłach nie będę wspominał, bo wątek tego nie dotyczy...
na koniec... moje wypociny oczywiście dotyczą nieświadomych...
D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...
"nieświadomych" jest coraz więcej a ich mottem przewodnim jest tylko wysokie ISO. Pewnie wywołam tym kolejną wojnę, ale cóż, Pienia masz zupełną rację, papka marketingowa sprawiła że tylko "bajery" się liczą i one są sprawcą nie myślenia podczas robienia zdjęć. Na szczęście są tacy którzy w to nie wchodzą a na nieszczęście dla nas "świadomych" brak alternatyw w żółtym systemie.
wlasnie ja jako amator po posiadaniu roznych puszek i pisze jeszcze raz po posiadaniu i cykaniu a nie z info po forach
i to roznych wrocilem do d300
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Skontaktuj się z nami