28/1.9 to Voigtek kolegi. Pstrknąłem nim akurat tylko kilka zdjęć, ale ostrość była jak najbardizej w porządku i tam, gdize trzeba. Nie miałem problemów z żadnym z tych obiektywów.
Szukaj
28/1.9 to Voigtek kolegi. Pstrknąłem nim akurat tylko kilka zdjęć, ale ostrość była jak najbardizej w porządku i tam, gdize trzeba. Nie miałem problemów z żadnym z tych obiektywów.
Znaczy się, od niedawna znów w Wetzlar, Am Leitz-Park 5.
https://de.leica-camera.com/Die-Leic...-im-Leitz-Park
Dokładnie tam.
Jeśli ktoś wybiera się osobiście to może się zdarzyć (może ale nie musi) że jakąś czynność serwisową wykonają "od ręki".
Polecam poświęcenie czasu na wizytę w muzeum i zobaczenie jak robią obiektywy (przez szybę można popatrzeć).
Przeważnie też wiszą jakieś fajne zdjęcia i warto odwiedzić sklep który też jest na miejscu w jednym budynku.
Bardzo pojemny parking przy obiekcie i niezła kawa w barze
- - - - kolejny post - - - - - -
Potwierdzam - to jeden z najlepiej zaopatrzonych salonów w Europie. I sprzedawcy mają pojęcie o tym co sprzedają...![]()
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
Solms czy Wetzlar, w sumie jeden piesKalibrować należy w serwisie L. Z tego, co się zorientowałem na forumie L, to cała Europa łącznie z Wiedniem
śle raczej do serwisu - stąd też te czasy oczekiwania. Choć może i w tym zakresie coś się zmieniło od czasu, kiedy się tym interesowałem. To było chwilę po oświadczeniu Leiki, że będą darmowo wymieniać skorodowane matryce w M9. No i ich wtedy zasypało...
N -> L -> S
Jeden pies, bo na upartego idzie pieszo dojść z Solms do Wetzlar, gdyby ktoś pod stary adres trafił. Ale Wetzlar to święte miasto i powrót do korzeni, a w Solms Leica była na emigracji.
We Wiedniu to nie tyle serwis, co renomowany lajkaszop z mnóstwem dobra wszelakiego.
Oprócz fabryki serwis najwyższej jakości wykonuje także wymierająca generacja mechaników starej daty, do których należy m.in. mój ulubiony Herr Wiener w Monachium. Na forum Leiki można znaleźć zestawienie polecanych warsztatów. Ale do nich najlepiej zajrzeć osobiście, zaznajomić się, pogadać i pokazać aparat. Względnie dać sobie pokazać, bo nierzadko mają na sprzedaż ładne egzemplarze po własnoręcznym przeglądzie. No i oni raczej analogowy sprzęt robią niż cyfrowy.
Nie mieszaj już leiki z emigrantami![]()
Pytałem o Wiedeń nie tylko ze względu na najkrótszą dla mnie drogę. Pamiętam, że Piotr Janowski kiedy jeszcze pracował M6 dla g.wyborczej dobrze się wypowiadał o tym serwisie. Zresztą nie tylko on. Skoro teraz wszyscy odsyłają do "mekki"... Cóż robić![]()
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8
W Monachium jak wszedłem do salonu Leici to dostałem wysokiego ciśnienia, zawrotów głowy i drżenia rąk.
Ledwo co wydostałem się na zewnątrz i jakoś doszedłem do siebie![]()
Sprzętu po brzegi, salon mały, cichy i pusty. Nikogo nie ma.
No to wyobrażacie sobie co w pierwszej chwili pomyslałem
Było tam chyba wszystko... Po bardzo długiej chwili leniwie wyszedł uśmiechniety sprzedawca. Pochwalił moje Fuji X-E1 i
zaproponował, że chętnie wszystko pokaże, proszę oglądać i jestem mile widziany.
Niestety się śpieszyłem, ponieważ musiałem być wtedy przed godz.18 na Munich Show.
Ale zdaje się, że obsługa w w salonach Leici na najwyższym poziomie.
Jak jeszcze Leica Gallery miała ekspozycję w Blue City to od czasu do czasu chętnie wpadałem.
(Miałem w tym centrum maleńkie stoisko na dole.)
Zawsze było miło, obmacywałem fajne szkła i aparaty, oglądałem wystawy i albumy.
Nic nie kupiłem, a zawsze był uśmiech i sporo można było się dowiedzieć.
Po prostu klasa. Pamiętam, że bardzo mi się podobała leica digilux2, choć już to był wtedy lekki przeżytek (wchodziła chyba
Leica X2)
Ale chyba wszyscy się zgodzimy, że BC to nie było najlepsze miejsce na salon i wystawę fotografii na miarę Leici.
Skontaktuj się z nami