Close

Strona 83 z 209 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 2164

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

28/2.8 Leiki wszystkie są prawie identyko. Różnią się rozmiarem, im starsze tym większe. Nowe 28/2.8 jest b. małym szkłem. Im nowsze obiektywy, tym z reguły kontrast wyższy.

50/2 Leikowego nie da się chyba kupić źle. Ogólnie ponoć trudno spieprzyć szkło 50mm, a Summicrony są po prostu bardzo dobrymi obiektywami.

Do Mki w zasadzie nie ma złych szkieł; wszystko jest przynajmniej bardzo przyzwoite. Zdarzają się jakieś historie typu grzybiejące od środka Rokkory (Minolty), ale to generalnie rzadkość.

Kupować na niemieckim ebayu, na l-camera-forum cośtam i na leicashop.com

Domyślnie

Gdzieś kiedyś już o tym pisałem, więc mogę się powtarzać.

Ogólnie bardzo dobre są wszystkie Summicrony 50. Najstarszy wysuwany model z lat 50 też, aczkolwiek trzeba mocno się naszukać, żeby taki utrafić z idealnym stanem szkieł. Dwójka w wersji z goglami (tzw. Nah-Summicron albo Dual Range Summicron) jest genialna mechanicznie i znakomita optycznie, działa jak marzenie na kliszy, ale z cyfrowymi aparatami współpracuje w ograniczonym zakresie. Jeżeli zatem miałaby być dwójka do cyfry, to trzeba brać wariant bez gogli i będzie pan zadowolony. Trzecia wersja - ta z lat 70 - uchodzi za najlepszą w relacji jakość-cena. Potem kolejne nowsze są bez jakiegoś drastycznego skoku jakościowego i trochę droższe. Patrząc w tej chwili na niemieckiego eBaya mam nieodparte wrażenie, że jakby ceny starszych Summicronów generalnie poszły w górę w stosunku do dwóch poprzednich lat.

Zeiss wcale nie musi być na początek, ponieważ jak najbardziej może być na zawsze. Oba Zeissy 50 ZM mają równie znakomitą opinię jak Summicrony, aczkolwiek w przypadku Planara 2/50 trochę bez sensu są filtry 43 mm, zaś Sonnar 1,5/50 jest raczej dla koneserów ze względu na swoje charakterystyki.

Jest jeszcze opcja pięćdziesiątki dla ekstremalnych koneserów, a mianowicie analogiczny Sonnar 1,5/50, ale w oryginalnym starym wydaniu z bagnetem Contaxa i adapterem. Dawałem przykłady na AO, co taki zestaw jest wart na filmie. Na cyfrze też działa bez zarzutu, jak można wyczytać na forach lajkowych. Przy odrobinie farta idzie się zmieścić w 400 euro, więc nic dziwnego, że mam już dwa takie. Jest też Sonnar 2/50, ponoć ciutkę gorszy optycznie, cenowo na zbliżonym poziomie. No i klasycznego wysuwanego Elmara 50 wcale nie skreślałbym a priori, jeżeli budżet gra rolę. To jest bardzo fajny i dobry obiektyw, który bije całą resztę na głowę pod względem gabarytów.

Przed zakupem 28 warto się zdecydować, jakich filtrów zamierza się używać, żeby nie kupować podwójnie. Jeśli tradycyjne 39 mm, to wchodzą w grę tylko najnowsze Elmarity 28. Jeżeli starszy Elmarit albo Zeiss, to wtedy są potrzebne filtry 46 mm. Summicrony 50 wszystkie wersje (oprócz nowego APO) mają 39 mm.

Domyślnie

Nie fotografuję w okularach. Sens jest bardzo prosty. To najtańsza 35tka Leiki do Leiki. Do tego, f/1.4 nie używam, f/2 sporadycznie, więc f/2.8 mi styka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Nie fotografuję w okularach. Sens jest bardzo prosty. To najtańsza 35tka Leiki do Leiki. Do tego, f/1.4 nie używam, f/2 sporadycznie, więc f/2.8 mi styka.
    Rozumiem. Szkoda tylko powiększenia całego zestawu. Te wyłupiaste lupy są mało dyskretne.

Statystycznie często trzeba kalibrować dalmierz ?
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Statystycznie często trzeba kalibrować dalmierz ?
    Problemem jest to, że - szczególnie przy kilku szkłach - prawidłowo można to zrobić tylko w Solms, a to kosztuje i (co może jeszcze gorsze: trwa). Jeśli ma się 1 lub 2 (w tym jedno szerokie) szkła, można próbować kalibrować dalmierz samemu. Mnie metodą prób i błędów udało się ustawić dalmierz pod 50-kę. Ale wtedy rozjechała się 90-ka. Jak ustawiłem pod 90-kę, to tragedia była na 50-ce. W sumie samodzielnych prób nie polecam...
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Problemem jest to, że - szczególnie przy kilku szkłach - prawidłowo można to zrobić tylko w Solms, a to kosztuje i (co może jeszcze gorsze: trwa). Jeśli ma się 1 lub 2 (w tym jedno szerokie) szkła, można próbować kalibrować dalmierz samemu. Mnie metodą prób i błędów udało się ustawić dalmierz pod 50-kę. Ale wtedy rozjechała się 90-ka. Jak ustawiłem pod 90-kę, to tragedia była na 50-ce. W sumie samodzielnych prób nie polecam...
    Dziękuję. A kwestia rozjeżdżania się już skalibrowanego ? Zdarza się to często czy raz dobrze skalibrowane pod dane szkło trzyma długo ?

Domyślnie

Mam Leiki od chyba 3 lat, w żadnej nigdy nie miałem problemu, a używałem 28/2, 28/2.8 (dwóch), 28/1.9, 35/1.4, 35/2.8, 40/2, 50/1.4, 50/1.5 i wszystko chodziło jak powinno.

Ponoć te dalmierze się rozkalibrowują bardziej, jak się aparatu nie używa. Tak słyszałem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Mam Leiki od chyba 3 lat, w żadnej nigdy nie miałem problemu, a używałem 28/2, 28/2.8 (dwóch), 28/1.9, 35/1.4, 35/2.8, 40/2, 50/1.4, 50/1.5 i wszystko chodziło jak powinno.

Ponoć te dalmierze się rozkalibrowują bardziej, jak się aparatu nie używa. Tak słyszałem...
    28/1,9 to voigtlander ? Też kiedyś miałem. Podobnie jak 50/1,5 i 35/1,7 Ale to na Bessie. Z leiką wyłącznie 35 crona APO.

Skoro tak to za kare, bo te sprzęty powinny robić zdjęcia a nie stać w gablotach lub leżeć w pudłach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Z leiką wyłącznie 35 crona APO.
    Chyba ASPH nie APO
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Chyba ASPH nie APO
    Ano oczywiście !

Strona 83 z 209 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni