Zgaduje, że chodzi o medium format![]()
Szukaj
Po prostu. Czasami korzystam z M9, a czasami z M (240).
Wbrew obiegowym opiniom o kiepskim AWB w M9 akurat wolę go (dla światła naturalnego) niż uzyskiwany z M. Oczywiście ustawienie takich samych parametrów w LR załatwia sprawę (czyt. obniżenie o paręset K temp), ale i tak wolę![]()
N i L
Wybaczcie mały OT ale jak już zaczęliście o tych silnikach to mojemu koledze padł silnik w Toyocie - właśnie V8.
Koszt wymiany silnik+robocizna = 165.000 (słownie: sto sześćdziesiąt pięć tysięcy).
Myślałem że sobie jaja robi dopóki nie pokazał wyceny z serwisu... SZOK!!!
Zaszokowała mnie ta cena - zwłaszcza przeliczając sobie na sprzęt foto...
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
Nie dziwi mnie to. Jakiś czas temu Auto Świat policzył, ile kosztowałby osobowy Peugeot, gdyby złożyć go z części kupowanych oddzielnie. Samochód w całości kosztował jakieś 50 tys., a w częściach - ok. 450 tys., co oznacza, że dowolna część zamienna - do "zwykłego" europejskiego samochodu - kupowana w sklepie, kosztuje ok. 10x tyle, ile taka sama część, zamontowana w samochodzie. Ponieważ gotowe samochody nie są sprzedawane poniżej kosztów produkcji, można założyć, że za każdą kupowaną część przepłaca się mniej więcej dziesięciokrotnie. I to dotyczyło "normalnych" samochodów europejskich. Pobieżnie liczony koszt dla podobnego samochodu japońskiego lub koreańskiego wynosił ok. 2 mln złotych, co oznacza "przebicie" 40-krotne.
Hasel z kompletem szkieł też nie będzie tani. Jeśli do tego dodasz topowe wyposażenie większego studia foto to spokojnie wydasz kilkaset tys zł.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pelna zgoda Jacku, jednakze jesli ktos kupuje zestaw Hassel+szkla+wyposazenie studia to w 99,9% przypadkow ma to cel zarobkowy, a gdy ktos kupuje zestaw hi-end to w 99,9% przypadkow jest to "tylko" dla przyjemnosci sluchania muzyki![]()
Canon
racja
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Też bardzo się cieszę, że nie muszę swoją Leiką zarabiać pieniędzy, nie muszę więc też racjonalnie tłumaczyć sobie poczynionych wydatków![]()
Dokladnie, mnie niezmiennie dziwi zwrot "zainwestowac w obiektyw/aparat" w ustach osob nie zarabiajacych na fotografii (chyba, ze kupuje sie limitowane wersje zestawow Leiki) ;]
Canon
Skontaktuj się z nami