Close

Strona 33 z 217 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 2164

Domyślnie

ja akurat jestem wyznawca lajkomagiologii
    i uwazam ze trudno po jednym zdjeciu oceniac ogolnie, bo zdarzalo sie ze nie moglem odroznic zdjec z M9 od tych z innych puszek
    jednak gdy widzi sie cale sety wtedy wychodza roznice, niuanse matrycy i obrazowania szkiel
    Road to Manila

Domyślnie

Ale Ty masz tylko atrapę M9 i preset "Leica Magic" do D3.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranbir kapoor Zobacz posta
    ja akurat jestem wyznawca lajkomagiologii
    (...)
    jednak gdy widzi sie cale sety wtedy wychodza roznice, niuanse matrycy i obrazowania szkiel
    Albowiem lajkomagia rzeczywiście istnieje. Nie jest wyłącznie wytworem fantazji członków fanklubu.

Nie umiem precyzyjnie zdefiniować na czym ona polega, ani nie umiem wyjaśnić jej przyczyn, ale dostrzegam różnicę, mając przed oczami serię obrazków z Nikona i serię obrazków z Leiki. Matryca może mieć znaczenie, ale z pewnością nie matryca jest czynnikiem decydującym, gdyż w moim przypadku mam na myśli różnicę między obrazkami z analogowego Nikona i analogowej Leiki, wykonanymi na dokładnie takich samych filmach, jakich naprzemiennie używam w jednych i drugich aparatach, czy to czarno-białych, czy też kolorowych negatywach, wywoływanych w tym samym labie, skanowanych tym samym skanerem, obrabianych tym samym programem i drukowanych na tej samej drukarce i tym samym papierze. Stawiałbym bardziej na obiektywy.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 07-01-2015 o 20:34

Domyślnie

Nie jestem w stanie dostrzec różnic w analogowych zdjęciach między Leiką a dajmy na to Olympusem OM-1 za 300 PLN z obiektywem.

Domyślnie

W pojedynczych nie zawsze, analogicznie jak Mario napisał o M9, ale przeglądając serię z jednego lub kilku filmów to i owszem. Widzę, że jest inaczej. Czy to jest kwestia ostrości, czy na przykład inny efekt finalny uzyskuje się przy idealnie okrągłej 15-listkowej przysłonie (stary Elmar 2,8/50 ma takową), a inny przy - dajmy na to - 8-llstkowej, czy może jeszcze coś innego? Nie wiem. Za słaby jestem w te klocki. Może wszystko po trochę?
    W znanych mi z osobistego doświadczenia obiektywach małoobrazkowych Nikona i innych producentów o czymś w rodzaju "magii" mogę mówić w przypadku Nikkora AF 1,8/85 D. U niego odróżniam na swoich zdjęciach specyficzny sposób rysowania, który skądinąd bardzo lubię. A u innych nie odróżniam. Magia nie jest więc wyłączną domeną Leiki, ale niewątpliwie u Leiki ona istnieje.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 07-01-2015 o 20:58

Domyślnie

Ta magia bierze się podobno ze specyficznego skorygowania - bądź nieskorygowania - niektórych aberracji optycznych dla promieni biegnących od obiektów nieostrych.

Domyślnie

To a'propos magii analogowej Leiki - jedno ze zdjęć to Portra 160 skonwertowana do b&w, Leica m7 i elmarit 28mm. Drugie to 12 letnia cyfrówka, z malutką matrycą CCD i ISO 50, obiektyw 6,5mm (ekwiwalent 38mm), ziarno dodane na szybko dla niepoznaki.

Domyślnie

No i jest magia jak w mordę szczelił. Analogowa Leica M7 i Elmarit robią zdjęcia w "cyfrowej" jakości z zachowaniem analogowego looku. Zupełnie jak moje obie M3 z jednym Summicronem i trzema Elmarami, wszystko w wieku 50 plus. Wcale nie potrzeba kupować cyfrówki.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 07-01-2015 o 22:13

Domyślnie

U mnie na wsi leikowa magia spada z nieba jak jesienny deszcz o zmierzchu...

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 33 z 217 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni