Close

Strona 174 z 217 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 731 do 1 740 z 2164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    przerdzewiały Leitz z lat 50tych.
    Gdybyś wziął raz do ręki mojego Nah-Summicrona (tego https://kenrockwell.com/leica/50mm-f2-dr.htm) a jeszcze lepiej gdybyś zrobił nim kilka zdjęć, to nigdy więcej nie wygadywałbyś takich bezeceństw.

Ogniskową ma jeszcze wyrażoną w centymetrach, a więc na pewno stuknęło mu 60 lat. Ani jednej kropki rdzy i ani jednej plamki na szkle. Arcydzieło mechaniki precyzyjnej i optyki, a jedyne 369, a może nawet 349 euro, już nie pamiętam, mnie kosztował, włącznie ze skórzanym futerałem na zakładane oczy do małych odległości. Szkoda, że poczynając od M7 nie działa w pełnym zakresie odległości, ale niektórzy piszą, że z M10 im ponoć działa. Chyba dlatego od jakiegoś czasu znów podrożał i trzeba na ebajach dać pod dwa razy tyle. Mam jeszcze inne podobne cacka za równie psie pieniądze jak na Leikę.

Ogólnie się zgadzam, że na 28 mm i szerzej nikt normalny nie potrzebuje jasności obiektywu większej niż 2,8. Na 35 mm można dyskutować, ale moim zdaniem 2,0 całkowicie wystarczy.

Summarity raczej odpuszczałbym nie dlatego, żeby były słabe i obciach, bo nie słyszałem ani jednego złego słowa o ich jakości, jeżeli nie liczyć smęcenia Kena, że mechanicznie nie ta klasa. Leica nie ta klasa jest to bowiem na ogół i tak lepiej niż nie-Leica. Odpuszczałbym je głównie dlatego, że za mniejsze pieniądze można dostać doskonale utrzymane starsze Summicrony, a nawet niektóre Summiluxy, że nie wspomnę o alternatywnych opcjach spod znaku na ten przykład słusznie wyżej wymienionego Zeissa, które również są bez zarzutu.

A Woytek nie jest w pełni miarodajny, ponieważ Noctiluxy są dla malarzy-impresjonistów, a nie dla fotografów.

Domyślnie

Panowie! Koledzy!
    Pozwolę sobie tu wtrącic trzy grosze.
    Gdzyby ktoś, coś to bardzo ładny Carl Zeiss Biogon 2.0/35 ZM szuka nowego domu...
    Ja sam miałem zapędy na M9 a skonczyło się na A7II.

Domyślnie

Nie, ja jestem tylko pretensjonalny.
    Jak cała cyfrowa Leica zresztą.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

miałem na myśli to, że znajdziesz na aukcjach i przerdzewiałe szkła leitza, które kosztują z grubsza właśnie tyle co taki planar. nie pisałem przecież o Twoim obiektywie, czymkolwiek byś nie fotografował.

z tym się natomiast zgodzę:

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    Leica nie ta klasa jest to bowiem na ogół i tak lepiej niż nie-Leica.
    miałem 35/2.8 z lat '60tych i obiektyw mechanicznie chodził lepiej niż mój obecny, współczesny zeiss.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    wszystkie leiki są :P

ale chyba najbardziej te na film mimo wszystko.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 04-09-2018 o 16:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    Panowie! Koledzy!
    Pozwolę sobie tu wtrącic trzy grosze.
    Gdzyby ktoś, coś to bardzo ładny Carl Zeiss Biogon 2.0/35 ZM szuka nowego domu...
    Ja sam miałem zapędy na M9 a skonczyło się na A7II.
    Mariusz, kupuj.
    O ile gołych bab nie będziesz chciał fotografować oczywiście.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Nie jesteś pretensjonalny, tylko zwyczajnie umiesz się posługiwać takim wyrafinowanym narzędziem. Ja mogę tę Twoją umiejętność tylko podziwiać, bo sam chyba bym nie umiał, aczkolwiek pewności nie ma, gdyż nigdy nie próbowałem. Ale chyba nie dałbym rady, bo moje ulubione przysłony są podobnie jak Franciszka 8 i 5,6.

Chyba jednak te na cyfrę są bardziej pretensjonalne niż na film, skoro w domyśle z kolorami, czarno-bielami, przejściami tonalnymi i innymi historiami cały czas chodzi o to, żeby kolejna nowa eMka zbiżała się do niedoścignionych wzorów analogowych, jednak ich nie doganiając, bo wtedy nie miałoby sensu wypuszczanie nowych modeli.

Biogon 2/35 to jest słuszna koncepcja.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 04-09-2018 o 16:47

Domyślnie

Mariusz, kupuj.
    wszystko co mką robione u mnie na stronie w zakładce 'blog' to własnie tym szkłem: http://maciejfrankiewicz.com/

fajny ten obiektyw. ostry, nieprzesadnie kontrastowy, ciepło rysujący, bez cudów. a wady współdzieli ze wszystkimi zeissami ZM czyli brak wygodnego pizdryka na pierścieniu ostrości na palec, przysłony co 1/3 i mniej 'maślany' opór podczas ostrzenia niż to ma miejsce w szkłach L.

Domyślnie

Mariusz, kupuj.
    Gołe baby też się da! Zapewniam. Próbowałem, wyszły lux! Jak z Luxa prawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    miałem na myśli to, że znajdziesz na aukcjach i przerdzewiałe szkła leitza, które kosztują z grubsza właśnie tyle co taki planar.
    A to też jest racja. Trzeba umiejętnie szukać, a najlepiej mieć możliwość przez jakiś czas poprzechadzać się osobiście wedle wystaw kilku sklepów foto z działem sprzętu używanego w którymś pryncypialnym niemieckim mieście. Względnie założyć wydatek o kilkanaście procent większy w jednym z lajkaszopów, o czym już swego czasu rozmawialiśmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    Gołe baby też się da! Zapewniam. Próbowałem, wyszły lux! Jak z Luxa prawie
    Pics or it didn't happen.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tymczasem przerywnik - eksport z DNG bez żadnej obróbki:

Snoblesse oblige:

Strona 174 z 217 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184 ... OstatniOstatni