Mnie bardziej zainteresował ten obiektyw
Chyba sobie kupię do zestawu z OMD![]()
Szukaj
Mnie bardziej zainteresował ten obiektyw
Chyba sobie kupię do zestawu z OMD![]()
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Bardziej chodziło mi o dostępność tego typu szkła - zooma o przyzwoitym zakresie i świetle - do ew. zakupu w przyszłości. Do GM1 pewnie bym planował Oly 12-40/2.8![]()
O rety, wiesz jak to by wyglądało?( http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html )
GM1 zbiera dobre recenzje podobnie jak jego kit 12-32 ale na dzień dzisiejszy jest za drogi. Nie wiem skąd w niektórych testach porównania do rx100 (chyba tylko ze względu na rozmiar). Wydaje mi się, że z małych bezlusterkowców o dużych możliwościach, konkurentem jest np taki Olympus E-PL5 i to raczej jego wybrałbym na dzień dzisiejszy.
To czym GM1 kusi a co ważne osobiście dla mnie to wielkość i 12mm kita ale musiałbym z nim trochę pobyć bo jednak nie wiem czy nie jest za mały i obawiam się o poręczność.
Już chyba bardziej konkurentem jest E-PM2, choć różnica cenowa pomiędzy E-PM2 i E-PL5 jest b. mała i wynosi około 300zł. Nie rozumiem dlaczego Olek trzyma cenę E-PM2 na tak wysokim poziomie. Wg mnie E-PM2 w kicie winien kosztować maksymalnie 1400zł (ceny NEX-3)
Cena GM1 też jest przesadzona, ale Panas może sobie na to pozwolić bo GM1 nie ma konkurencji - miniaturowe rozmiary, w miarę duża matryca, kit od 24mm, wbudowana lampa błyskowa, możliwość podpięcia innego obiektywu - gdyby jeszcze wbudowana lampa umiała sterować lampą zewnętrzną, to byłby prawie ideał.
Jak dla mnie taki GM1 doskonale konkuruje z RX100 (w klasie jeden mały aparat / aparat kompaktowy) , lepsza matryca, szerzej na krótkim końcu no i portretówkę lub tele można podpiąć jak ktoś potrzebuje.
Jeśli miałby to być jedyny aparat w klasie bezlustrowiec, to faktycznie dla kogoś kto ma specyficzne wymagania. Ja GM1 widzę bardziej jako drugi aparat w systemie m43, wtedy brak wizjera, stopki pod lampę czy tzw. ergonomia staje się mniej istotne.
PS
Apropos małych korpusów, to Olek zapowiada 3 nowe małe fajne szkiełka - 25mm1.8 ponoć w cenie 45mm1.8
http://www.43rumors.com/ft5-first-im...lympus-lenses/
25mm1.8
naleśnik 14-42mm3.5-5.6
Fisch dekiel 9mm8.0
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 16-01-2014 o 12:23
Wreszcie ktoś zrozumiał ze duże szkła są bez sensu do małych bezlusterkowych korpusów
Ciesze się z tych naleśników od panasa i olka i na bank zmienię kita na coś takiego![]()
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Ja też bym zmienił swoj 14-42 na ten nowy, ale podejrzewam, że różnica, jaką musiałbym dopłacić skutecznie mnie zniechęci.Co nie znaczy, że naleśnik nie jest fajny![]()
System u4/3 ma słabo ze szkłami UWA. Jak szukałem EVILa dla siebie, to okazało się, że stałki kończą się na 12 mm, co daje ekwiwalent 24 mm, a tymczasem ja potrzebowałbym coś z ekwiwalentu zakresu 18-21 mm. Zoomy, mnie nie interesują, a byłby jedyną opcją. Prostowanie Fisha jest dla mnie jeszcze gorszym rozwiązaniem.
Do takiej stałki 10 mm, dokupiłbym jeszcze którąś z 17 lub 20, tu akurat jest bogaty wybór i miałbym komplet.
Potem okazało się, że z wizjerem są w tym mocowaniu dostępne raptem trzy aparaty, z czego tylko jeden prostokątny.
To ostatecznie przechyliło decyzję w stronę NEXa, mimo że szklarni w punkt sobie nie mogłem dobrać, ale przynajmniej body było relatywnie tanie. Kupiłem NEX-6 i E20, a potem pokochałem ekwiwalent 30mm i bardzo zadowolony jestem z wyboru.
Niestety wszystkie systemy EVILi cierpią w mniejszym lub większym stopniu na choroby wieku dziecięcego. MZ tylko Fuji sprawia zdarzenie, że ktoś siadł i pomyślał nad systemem, ale dla mnie ten system okazał się zbyt drogi.
Nie ma odpowiedniego tematu więc spytam tutaj . Spodobał mi się ostatnio GX1 i system m4/3. Jak się sprawują aparaciki Panasonica i jak działa AF lepszy niż w NEX ? Chciałem jak najbardziej budżetowo ale poniżej tysiaka jest tylko J1, który mnie nie przekonuje bardziej zainteresowały mnie GX1 oraz EP3.
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Skontaktuj się z nami