Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Jak standardowy obiektyw do D5100

Witam was,

TO mój pierwszy post na forum więc chciałem się serdecznie ze wszystkimi przywitać.

z racji tego iż na rynku używanych lustrzanek nie ma nic ciekawego, postanowiłem kupić nowe body D5100 i dokupić używany obiektyw. Dopiero zaczynam moją przygodę z fotografią więc zwracam się z małą prośbą do was. Czy moglibyście polecić mi pierwszy "uniwersalny" obiektyw. Zastanawiam się czy kupić standardowego NIkkora 18-105, czy może moglibyście polecić coś lepszego lecz w podobnej kwocie.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Bierz 18-105
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

18-105 to naprawdę genialny obiektyw na początek. Jasno z niego wynika co będzie potrzebne w przyszłości. Sam go używałem na początku i mam do dziś. Jeździ ze mną na wakacje bo jako spacerówka nie ma sobie równych. Zrobisz i krajobraz i portret. W tej kwocie cenowej nie ma nic lepszego. Może trochę ciemny ale z drugiej strony ma VR więc te czasy mogą być krótsze.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Jak zapewne przeleciałeś po niektórych tematach to Wiesz że to szkło doskonale spełnia się w tej roli,więc bierz je,z czasem dokupisz coś innego a może pozostaniesz przy tym obiektywie?możliwości jest wiele.Taka moja opinia
    Pozdro
    z50 -

Domyślnie

Hmm... nic nie piszesz o budżecie na obiektyw. Nie znając go proponuję Ci zapoznać się z tym linkiem. Masz tam informacje od eksperta, którego zdanie (podobnie zresztą myślę i ja) nt. tanich zoomów entry-level jest następujące: I personally stay away from cheap entry-level zooms and prefer solid all-purpose prime lenses. Ekspert ten radzi zakup następujących obiektywów:
    1. Nikkor 35mm f/1.8G (czyli "a great everyday lens with excellent sharpness, great low-light and subject isolation capabilitie" oraz "If you can only afford one lens [...]") - MZ tani i bardzo dobry obiektyw do wielu zadań
    2. Sigma 18-35mm f/1.8 lub Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G DX VR ("the 16-85mm has a more versatile zoom range than the 18-35mm lens") - ceny dość zaporowe
    3. Sigma 17-50mm f/2.8 - "hit sezonu" tego forum...

Od siebie mogę dodać, że mając zoomika Nikona (18-55) i stałkę Nikona (35) robię zdjęcia wyłącznie 35-tką. Zoomik leży i czeka na sprzedaż. W planach zaś jest zakup jednej z powyższych Sigm.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 15-01-2014 o 11:03
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sqizzy Zobacz posta
    czy może moglibyście polecić coś lepszego lecz w podobnej kwocie.
    Jak ma być w podobnej kwocie to tak jak już pisali poprzednicy tylko N18-105

Domyślnie

Pewno, że 18-105 wystarczy Ci na początek i na wiele dłużej. Po paru tysiącach fotek sam już będziesz wiedział, czy kupić coś jaśniejszego, dłuższego czy stałkę. Prawdopodobnie kupisz ze wszystkich rodzajów.
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Domyślnie

Kolejny głos na Nikkora 18-105. W podobnej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Fajnym na początek, tanim dodatkiem do 18-105 jest stałka N35 1.8.

Domyślnie

I takie głosowanie będzie do końca. Więc nie marnuj czasu tylko kupuj 18-105 i pstrykaj. Powodzenia

Uprawnienia umieszczania postów