To może i ja się wypowiem jako uczeń właśnie zs2 Żory, to mój pierwszy post tutaj chociaż zarejestrowałem się dość dawno, także witam wszystkich bardzo serdecznie!
Trochę o szkole: dużo będziesz pracował w studiu, mamy dwa studia z tłami, stolikami bezcieniowymi, namiotami, lampami studyjnymi z softboxami, czaszami, plastrami miodu itd. oraz siedem canonów 500d jeden 5d markII, kilka 18-55, 50 i jeden 17-40/4l, trzy lampy reporterskie oraz dużo innego sprzętu. Pokrótce opisze Ci kilka przedmiotów:
-Techniki fotograficzne - p. Maria Śliwa (czeska szkoła, akt w polskiej fotografii, homo gemini, panopticum, po raz pierwszy zetknęła się z aparatem fotograficznym w szkole i osiągnęła bardzo, bardzo wiele ale chyba nie muszę tłumaczyć kto to), p. J.Lasota oraz p. D.Staniec - dużą uwagę będą zwracać na poprawność wykonanej fotografii, czyste rzemiosło gdzie nauczysz się poprawnie według wyznaczonych norm wykonywać zdjęcia, ale później już w trzeciej klasie będziesz rozwijał siebie, czyli fotografia artystyczna, gdzie będziesz mógł pokazać swoje umiejętności, swoje spojrzenie na dany temat.
-Techniki multimedialne - p. D.Staniec, to głównie praca w photoshopie, obróbka, retusz czyli to co przygotuje Cię do późniejszej pracy jak i do egzaminu zawodowego. -Urządzenia foto. - p. J.Lasota, jak sama nazwa wskazuje, wszystkiego co z fotografią cyfrową i analogową związane, budowa, obsługa itd. teoria i dużo praktyki co jest bardzo przydatne.
-Podstawy fotografii, czyli historia fotografii do czasów współczesnych (nie licz na luz, będzie ogrom nauki na tym przedmiocie).
-Procesy fotograficzne - (tylko w trzeciej klasie), pierwsze półrocze to sama teoria, przedmiot niczym nie różni się od chemii, w drugim półroczu będą zajęcia praktyczne z p. J.Lasotą, właśnie je zaczynam, będzie Ci potrzebna lustrzanka analogowa oraz kilka filmów, które później w ciemni będziesz wywoływał.
-Techniki cyfrowe - p. J.Lasota, p. D.Staniec - przedmiot praktycznie niczym nie różni się o technik multimedialnych.
Ogólnie to albo na samym początku zniechęcisz się do tego kierunku, albo go pokochasz. Pisałeś, że interesujesz się fotografią, z tym wiążesz przyszłość, więc zapewniam Cię że kierunek ten pokochasz, tylko musisz znaleźć wspólny język z nauczycielami przedmiotów zawodowych a o to bardzo, bardzo łatwo. Nauczysz się z pewnością wiele ale do tego będą Ci też potrzebne zajęcia pozalekcyjne których nie ma się czego bać, bo to sama przyjemność zostać kilka godzin dłużej i móc działać w studiu pod okiem nauczycieli. Ja ze swojej strony naprawdę ten kierunek polecam, ze względu na wyposażenie szkoły w sprzęt fotograficzny (dodam, że szykuje się kolejny przetarg na sprzęt studyjny), nauczycieli z doświadczeniem i ogromnymi umiejętnościami którzy nauczą Cię bardzo wiele oraz możliwość użytkowania studia/ciemni po lekcjach dla własnych potrzeb.
A z kolegami wyżej się nie zgodzę co do pracy po ukończeniu tej szkoły, dla chcącego nic trudnego, jeżeli włożymy w to wysiłek a nie będziemy siedzieć i narzekać, że nie ma pracy bo wujek Zdzisław kupił sobie d90 i popstryka foteczki na ślubie, to dostaniemy masę zleceń, bo jeżeli wyrzucają nas drzwiami to wchodzimy oknem aż do skutku. Jeżeli chcemy na tym zarabiać, to trzeba robić, robić, robić zdjęcia by móc co pokazać, nabrać umiejętności. Prawdą jest, że ciężko teraz o dobre zlecenia, fotograf musi łapać się wszystkiego, ale jeżeli tego chce to pracę dostanie, foldery reklamowe, grafika itd. od czegoś trzeba zacząć i piąć się w górę! Przykładem tego jest jeden z moich nauczycieli, zaczynał od tworzenia folderów reklamowych kilka lat temu a teraz, uczy w dwóch szkołach, fotografuje śluby, imprezy itd. sprzedaje używane sprzęty fotograficzne i łapie się wszystkiego co jest chociaż trochę związane z fotografią. Jeżeli się chce to jak widać można. Za drugi przykład może mi posłużyć właśnie to wchodzenie gdzie się da. Przyjaciel jednego z nauczycieli, niedawno zgarnął 200tyś. zł za sesję bodajże dla producenta samolotów, jak tego dokonał? Wchodził wszędzie tam, gdzie potrzebny jest fotograf, miał swoje prace, miał co pokazać, miał umiejętności i to owocuje później w zarobkach.
Przepraszam, że tyle tego jest, ale myślę, że pomoże to Gimbusowi (naprawdę świetny nick) w podjęciu decyzji
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za uwagę.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami