Witam serdecznie.
Czy ktoś może się orientuje jakie są różnice między szarymi kartami różnych producentów?
Domyślam się że jakość wykonania materiału, ale czy niska cena może mieć negatywny
wpływ np. na neutralny nadruk 18 % szarości?
Szukaj
Witam serdecznie.
Czy ktoś może się orientuje jakie są różnice między szarymi kartami różnych producentów?
Domyślam się że jakość wykonania materiału, ale czy niska cena może mieć negatywny
wpływ np. na neutralny nadruk 18 % szarości?
Niestety może, jednak nie musi to mieć dużego znaczenia.
Ja fotografuję w RAWach i używam jednej z tańszych/mniej dokładnych szarych kart (w postaci miniblendy) tylko po to, żeby mieć ogólny zarys okolic, z których chcę zacząć ustawiać balans, albo na mierzyć światło.
Potrzebna mi dość dokładna szara karta gdyż od pewnego czasu zajmuję się fotografią produktu, a co za tym idzie dokładnym odwzorowaniem kolorystyki. Jeśli nie ma innego wyjścia to kupię kartę kodaka ale innej dobrej firmy, natomiast pytam się o Wasze doświadczenie w tej kwestii, żeby po prostu nie narażać się na niepotrzebne koszta.
Przy produktowej, bardziej niż na karcie skupiłbym się na prawidłowych lampach i modyfikatorach do nich, nic nie da karta jeśli jedna lampa będzie świeciła 5600 a druga 5400, modyfikatory też mają na to wpływ.
A na koniec polecam Passport ColorChecker nie dość, że szarość określisz to jeszcze kolorki sobie przygotujesz zmapowane pod swój aparat i swoje oświetlenie (co nie zmienia tego o czym pisałem akapit wyżej...)
Mam takie coś, podobno jedno z lepszych, jakie są dostępne:
http://www.lastolite.com/ezybalance-...rd-20-lllr2050
Ale bywa, że balansowanie na szarość i na biel wzorcową (na "rewersie") daje nieco inny efekt.
Mam też takie podręczne kieszonkowe cudeńko (zestaw 3 kart - białej, czarnej i szarej wielkości karty bankomatowej) firmy Genesis Imaging Gear:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-digit...ara-karta.html
i odnoszę wrażenie, że szarość z tego zestawu lepiej balansuje. W każdym razie takie wrażenie miałem przy reprodukcjach obrazów olejnych i pasteli.
Ostatnio edytowane przez jamnik ; 12-01-2014 o 18:03
O kurcze, to są najlepsze jakie są? To nawet nie wiedziałem, że najlepsze mam ;P
Skontaktuj się z nami