Szukaj
No dobra Andrzej, albo Wy koledzy podpowiedzcie proszę jak do autostartu się dostać, aby sprawdzić co tam się uruchamia z automatu i coś nie coś wylączyć, bo mam wrażenie, że tam dużo rzeczy pracuje i internet limitowany miesięcznie nam zżerać będzie.
Aby dostać się do autostartu... hmm... wykonaj np. komendę msconfig (po wcześniejszym "wybraniu" kombinacji Klawisz z logo Windows + R) a następnie przejdź na zakładkę Startup. Tam masz link to Menedżera zadań... Z kolei na zakładce Services masz informacje o usługach...
Polecam kombinację Klawisz z logo Windows + X...![]()
Nikon
msconfig, trzeba używać bardzo ostrożnie, jako że nieopatrzne bawienie się haczykami, może doprowadzić do unieruchomienia systemu.
robin, sorry chłopie, ale czy przypadkiem nie podpowiadałem Ci programu WinPatrol ( http://www.winpatrol.com/download.html )?
Medice, cura te ipsum.
No i problem. Ściągłem 106 aktualizacji W8 w nocy na tego lapka. Potem kazał uruchomić sie od nowa no i nastąpił proces aktualizowania. Po kilku minutach komunikat,z e nie powidło się instalowanie aktualizacji i trwa wycofywanie zmian, nie wylączaj komputera. No i nie wyłączam już tak ze 3 godziny sobie tak to wisi. Co kurna zrobić ?co się stanie jak go z klawisza sieciowego wyłączę ? 106 aktualizacji to może cos mu się pomerdało
![]()
Programik -> Autorunspodpowiedzcie proszę jak do autostartu się dostać, aby sprawdzić co tam się uruchamia z automatu
Strona domowa -> http://technet.microsoft.com/pl-pl/s...rnals/bb963902
Opis -> http://www.dobreprogramy.pl/AutoRuns...ows,13208.html
Dział bez instalacji - po rozpakowaniu tylko uruchamiasz plik autoruns.exe
pzdw
Q
Gyöngyhajú lány
To ja się podepnę pod wątek, co prawda nie ze studentką, a z uczennicą liceum.
Wstępnie wybrałem 2 modele:
1. ASUS K56CB-XO-8
2. Dell Latitude 3540
Różnią się tym:
procesor
1. Intel Core i7-3537U
2. Intel Core i5-4200U
chipset
1. Intel HM76 Express Chipset
2. Intel Lynx Point
Dysk
1. 250 GB SSD SATA III + 750 GB SATA 5400 obr. (zewnętrzny, w obudowie)
2. 128 GB SSD SATA III + 500 GB SATA 5400 obr. (zewnętrzny, w obudowie)
Karta graficzna
1. NVIDIA GeForce GT 740M + Intel HD Graphics 4000
2. AMD Radeon HD 8850M + Intel HD Graphics 4400
Rozdzielczość
1. 1366 x 768 (HD)
2. 1920 x 1080 (FullHD)
Bateria:
1. 4-komorowa, 2950 mAh, Li-Ion
2. 6-komorowa, 5700 mAh, Li-Ion
Za dellem przemawia wyższa rozdzielczość i pojemniejsza bateria; z kolei Asus ma pojemniejsze dyski. Nie wiem który procesor i chipset jest lepszy. Karta graficzna raczej bez znaczenia, no chyba że któraś to kompletny niewypał w notebooku.
Pozostałe parametry mają takie same albo nieistotnie się różnią. Oba mają po 8 GiB RAM, nagrywarkę, matową matrycę o przekątnej 15,6", aluminiową obudowę i są bez systemu operacyjnego.
Wybór podyktowany był przede wszystkim trwałością (metalowa obudowa, dysk SSD), wygodą (matowa matryca i dysk SSD), ilością pamięci (zamierzam zainstalować Windows w wirtualnej maszynie VirtualBox pod Linuksem). Przewidywane zastosowanie to raczej głównie "stanie na biurku" i sporadycznie noszenie do szkoły. W domu córka ma drugi komputer więc raczej nie będzie z nim jeździć (będzie mieszkać w internacie).
Czy miał ktoś do czynienia z tymi lub podobnymi modelami? Mam w domu jednego Asusa X202E i na jakość wykonania nie można narzekać. W pracy używam Delli i też nie jest źle. Może coś innego, ale przy zachowaniu wymienionych wymogów?
Z ciekawości, po co?zamierzam zainstalować Windows w wirtualnej maszynie VirtualBox pod Linuksem
Moim zdaniem ta rozdzielczość nie nadaje się do pracy. Można, oczywiście, nawet na 800x600, ale jest to bardzo niewygodne.1366 x 768
Jeżeli GPU nie ma znaczenia, to może poszukaj czegoś bez dedykowanej GPU?
Pojemność dysku - i tak interesuje Cię Wewnętrzny SSD + dysk zewnętrzny, więc może lepiej kupić osobno laptopa a osobno sensowny dysk twardy ( jakiś WD passport 2TB ), a w laptopie pominąć tą kwestią.
Celowałbym jednak w 256GB dysk SSD jako systemowy, ale w tej kategorii cenowej może być trudno.
Ja poleciłbym Ci coś pokroju Lenovo ThinkPad T440 bądź T440s w pasującej Ci konfiguracji, ale to troszkę większe koszta. Na plus jest wytrzymałość, obudowa oraz serwis.
d70s + N18-70 + N55-200
Bo generalnie używamy Linuksa, a czasem Windows w szkole może się przydać, zwłaszcza, że w 2 klasie będzie miała jakieś programy do podręczników, które mogą nie działać pod Linuksem. Instalowanie na osobnej partycji to marnowanie miejsca na dysku i niewygodne restartowanie komputera, żeby zmienić system.
Skontaktuj się z nami