Close

Strona 14 z 29 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 282
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Ale ja widzę dwa. Pierwszy że nie mam przekonania do droższego lapaka, a drugi, że nie mam przekonania do tańszego na i5 (on chyba 2 rdzeniowy jest)
    Zmiana koloru obudowy na ze srebrnej brązową dała mi niepotrzebny czas na dumanie o guuuupotach. Gdyby nie to był by juz w domu
    Robin, 5 lat temu z górką kupiłem laptopa z dual Core, tylko do netu i wtedy to był na tamten czas prawdziwy mocarz.
    Domyślasz się pewnie, gdzie jest dziś jego miejsce pośród rankingowych tabel?

Postęp w świecie IT jest tak szybki, że kupowanie czegoś, co już w momencie kupna jest autsajderem jest kompletnie nieuzasadnione.

Zabij więc te swoje dylematy, bo wybrałeś mądrze.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ale ja widzę dwa. Pierwszy że nie mam przekonania do droższego lapaka, a drugi, że nie mam przekonania do tańszego na i5 (on chyba 2 rdzeniowy jest)
    Zmiana koloru obudowy na ze srebrnej brązową dała mi niepotrzebny czas na dumanie o guuuupotach. Gdyby nie to był by juz w domu
    Odnośnie i5-4200M... sorki, moja pomyłka. Faktycznie ten procesor (podobnie zresztą, jak i inne procesory i5 "z serii 42xxx") ma 2 rdzenie a nie 4 (4 to ma ale wątki). 4 rdzenie mają ale modele "wyższe".

Wybór pomiędzy i5-4200M (4. generacja Intel Core, 3MB cache) a i7-4702MQ (4. generacja Intel Core, 6MB cache) - jeśli chodzi o mnie - byłby oczywisty. Wybrałbym bez dwóch zdań i7 z "wyższej półki". Jednak to Twoje pieniądze i to Ty je musisz wydać. Pytanie czy warto wydać więcej stówek? Dla mnie (i Johanan-a) warto je wydać (w tym teście i innych i7 bije i5, gdyż jest z "najwyższej półki" [i5 to "średnia półka" a i3 "najniższa półka"]).
    Nikon

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Robin, 5 lat temu z górką kupiłem laptopa z dual Core, tylko do netu i wtedy to był na .
    Ja jakieś 6 lat temu kupowałem z procesorem Dual Core 2.0 GHz 2 GB RAM, 500 GB ! HD też ze specyfikacji był przyzwoity choć w komunijnej cenie bo marka California Acces . Do dziś był by to dobry lapek do wszystkich zastosowań poza pracą gdyby nie to, że praktycznie nie ma karty graficznej. Złożyli mi takiego pod moje zamówienie z jakąś standardową podstawowa najtańsza na świecie grafiką Intela. Wszytko już się dziś na niej tnie co jest rozbudowanym obrazem, zmula działanie kompa. Tak to problem z grafiką, nie pomogła rozbudowa RAM, formaty systemu ect. To wina karty graficznej.
    ps
    Czy procesory mobilne mają tak samą wydajaność jak te dedykowane do stacjonarnych komputerów, bo tak se pomyślałem, że kiedyś jak już mój blaszak padnie to kupił bym lapka podłączył monitor, zamknął kalpę i wsadził go pod biurko
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    procesory i5 "z serii 42xxx") ma 2 rdzenie a nie 4 (4 to ma ale wątki). 4 rdzenie mają ale modele "wyższe"....
    Są i5 z czterem rdzeniami ? w laptopach są ?
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 22-01-2014 o 22:20

Domyślnie

Mac Mini serwer 4 x 2.0 GHz (turbo 2.9 Hhz), geekbench 3, wynik ok. 9200 pkt. Hamak 4 x 3.5 GHz (turbo 4.4 GHz), geekbench 3, wynik 17000 pkt (część wyniku to szybkie pamięci). W zasadzie można uznać że zegar w zegar to to samo, ale desktopowe procesory są wyżej taktowane, zintegrowane z nimi grafiki jeszcze bardziej odstają a stosując odpowiednie chłodzenie bez problemu działają w trybie turbo non-stop, inaczej niż te w laptopach. Do typowej obróbki zdjęć laptop nadaje się świetnie ale do eksportu dużych paczek zdjęć, renderowania filmów czy generowania pokazu slajdów już mniej. Oczywiście jak ktoś robi te rzeczy rzadko to nie problem, gorzej jak musi (np. ucząc się) dopieszczać pewnie rzeczy po 10 x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Mac Mini serwer 4 x 2.0 GHz (turbo 2.9 Hhz), geekbench 3, wynik ok. 9200 pkt. Hamak 4 x 3.5 GHz (turbo 4.4 GHz), geekbench 3, wynik 17000 pkt (część wyniku to szybkie pamięci). W zasadzie można uznać że zegar w zegar to to samo, ale desktopowe procesory są wyżej taktowane, zintegrowane z nimi grafiki jeszcze bardziej odstają a stosując odpowiednie chłodzenie bez problemu działają w trybie turbo non-stop, inaczej niż te w laptopach. Do typowej obróbki zdjęć laptop nadaje się świetnie ale do eksportu dużych paczek zdjęć, renderowania filmów czy generowania pokazu slajdów już mniej. Oczywiście jak ktoś robi te rzeczy rzadko to nie problem, gorzej jak musi (np. ucząc się) dopieszczać pewnie rzeczy po 10 x
    Spokojnie można tak złożyć laptopa, żeby zjadał większość komputerów stacjonarnych na śniadanie...tylko wtedy nie mówimy o 3 tys PLN :P

np. http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i...-Core-i7-3770K
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Spokojnie można tak złożyć laptopa, żeby zjadał większość komputerów stacjonarnych na śniadanie...tylko wtedy nie mówimy o 3 tys PLN :P

np. http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i...-Core-i7-3770K
    Jak zaczniemy się tak licytować to i tak (wcale nie na samym końcu), można złożyć taki komputer stacjonarny, który wciągnie nosem pięć takich laptopów o dowolnej porze...

Co Ty na to?

Już nawet proporcja lajków w linku pokazuje sensowność zakupu tego laptopowego procka. Większy od 3770K pobór prądu to jakiś żart?
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 22-01-2014 o 23:07

Domyślnie

Są i5 z czterem rdzeniami ? w laptopach są ?
    Daj sobie spokój z czytaniem tego wątku do czasu otrzymania wybranego laptopa.
    Nie widzisz, że zasiedli tu specjaliści od robienia wody z mózgu?
    Wybrałeś lapka, kup go, Ty i Zuzia będziecie zadowoleni, a trole pójdą sobie gdzie indziej!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Daj sobie spokój z czytaniem tego wątku do czasu otrzymania wybranego laptopa.
    [...] Wybrałeś lapka, kup go, Ty i Zuzia będziecie zadowoleni, a trole pójdą sobie gdzie indziej!
    Dokładnie. Robin bierz tego lampka Lenovo z i7 i będziesz z niego zadowolony (Zuzia także) przez długie lata. Za tę kasę to bardzo dobry, markowy sprzęt i nie ma sensu już kombinować.
    Nikon

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Dokładnie. Robin bierz tego lampka Lenovo z i7 i będziesz z niego zadowolony (Zuzia także) przez długie lata. Za tę kasę to bardzo dobry, markowy sprzęt i nie ma sensu już kombinować.
    Problem w tym Andrzeju, że to właśnie ty narobiłeś tu największego zamieszania.

A Robin zamówił komputer z mojego linka.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Problem w tym Andrzeju, że to właśnie ty narobiłeś tu największego zamieszania.
    Tzn?

Nie chce mi się przeglądać od początku całego tematu i to, co kto powiedział, więc się streszczę...

O ile mnie pamięć nie myli to robin podał linki do 2 różnych laptopów, z prośbą aby mu wskazać, który z nich jest lepszy. Wypisałem mu wszystkie zalety i wady obu laptopów myśląc, że jest zdecydowany na któregoś z nich. Potem ty dołożyłeś 3. laptop z procesorem i7 ale 3. generacji (starszy). Jednocześnie wskazałeś, że ten procesor jest wydajniejszy od wskazanego przeze mnie tj. i5 4. generacji (nowszego), co mijało się z prawdą (link, który podałem robinowi - z porównania tych procesorów w teście - pokazywał, że CPU nowszej generacji [podany przez mnie] jest wydajniejszy od CPU starszej generacji [podany przez ciebie]). Potem dodałeś 4. laptop (z najlepszym ale i zarazem najdroższym CPU tj. i7 4. generacji, który w testach bił wszystkie poprzednie procesory). Ten laptop kupił później robin ale nie dlatego, że to ty go mu wskazałeś, tylko dlatego, że kilka osób (wraz ze mną) go poleciło. Także nie przypisuj sobie chwały...
    Nikon

Strona 14 z 29 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów