Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie D800 -- grzechotanie.

Drodzy Forumowicze,

Wczoraj otrzymałem zamówione w sklepie body D800. Generalnie wszystko jest w porządku -- poza jednym dość mocno działającym na nerwy elementem, w związku z którym mam do Was pytanie. Otóż po zamknięciu lampy błyskowej wyraźnie słychać grzechotanie -- nie jest do delikatne stukanie, ale dość głośny, BARDZO irytujący dźwięk, który pojawia się przy każdym, nawet najmniejszym, poruszeniu aparatu.

Uprzedzając: nie chodzi mi o czujnik położenia aparatu ani o zaczepy, na których mocuje się pasek. Wszystko wskazuje, że dźwięk dobiega ze zbyt luźno zamocowanych zawiasów/ramion przytrzymujących wbudowaną lampę błyskową (po otwarciu lampy -- stukanie ustaje). Najprawdopodobniej nie ma to żadnego wpływu na funkcjonowanie aparatu -- pozostaje kwestia zadowolenia właściciela.

Czy ktoś z Was ma pomysł, w jaki sposób można na własną rękę rozwiązać ''problem''? Na zagranicznych forach sprawa wydaje się dość powszechna. Tam też doszukałem się różnych akrobacji naprawczych: przyklejanie taśmy, wyginanie stukających ramion. Tych rozwiązań wolałbym uniknąć. Wysyłać do serwisu w związku z grzechotaniem też jakoś głupio.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Czemu głupio? Pójdziesz do koscioła albo teatru zdjęcia robić i będą krzywo na Ciebie patrzeć.
    Tylko że serwis, to około 2 tyg. bez aparatu.

Domyślnie

Ten model tak ma , a z tego co pamietam D700 tez grzechotało.
    Jacek S. raczej nei ma mozliwości aby przy normalnej pracy to grzechotanie wywołać, wystepuje to w momencie trzepania puszką a nie normalnej pracy, także o kościół bym się nie stresował
    Tomek

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi.

Tomku,

Rzecz w tym, że u mnie grzechotanie jest rzeczywiście słyszalne -- głośność na poziomie luźno latających zaczepów na pasek. Z kościoła nikt przez to nie wyprosi, ale komfort pracy, mimo wszystko, spada.

Używałem D50, 90, D300, D600, D800 i żaden z tych egzemplarzy (bywało, że korzystałem z kilku sztuk) wcześniej nie zapewniał mi takich grzechoczących rozrywek.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Ten model tak ma , a z tego co pamietam D700 tez grzechotało.
    Jacek S. raczej nei ma mozliwości aby przy normalnej pracy to grzechotanie wywołać, wystepuje to w momencie trzepania puszką a nie normalnej pracy, także o kościół bym się nie stresował
    Tomek
    Chyba jednak tak nie ma każdy model specjalnie sprawdzilem przed chwilą , u mojego d800 nic nie grzechocze. Może faktycznie ma jakieś luzy
    D800 , D810 N 50/1.8|N 14-24 |N 24-70 | N 70-200VRII | Zenitar 16 fish | SB910,SB600

Domyślnie

Ten model tak ma
    Zapewniam Cię, że normalny, sprawny model tak nie ma
    U mnie ani z jedną, ani drugą 800-tką nic takiego nie występuje.

Domyślnie

Ja bym zamknął ten temat, wygląda mi to na prowokacje. Na stronie pojawił sie post że komuś coś lata w d700 teraz ten podobny temat... Ktoś tu się dobrze bawi. A śmieci na forum na temat d800 pojawia sie coraz więcej
    D800 , D810 N 50/1.8|N 14-24 |N 24-70 | N 70-200VRII | Zenitar 16 fish | SB910,SB600

Domyślnie

Saron -- zwróciłem się z konkretnym problemem. Przedstawiłem jasno sytuację. Zadałem logiczne pytanie. Nie doszukuj się, proszę, prowokacji tam, gdzie ich nie ma. Więcej dystansu.

Co do samego luzu w obrębie wbudowanej lampy, o którym wspominam -- dla wszystkich, którym angielski nie jest całkiem obcy:

http://www.nikonians.org/forums/dcbo...age=show_topic
    http://www.amazon.com/Rattle-d800-fl...sin=B0076AYNXM
    http://www.dpreview.com/forums/post/50150192

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S. Zobacz posta
    Zapewniam Cię, że normalny, sprawny model tak nie ma
    U mnie ani z jedną, ani drugą 800-tką nic takiego nie występuje.
    Tak mój jest nie sprawny ;D bo grzechocze jak go mocno potrzepię !.
    A AF trafia tam gdzie powinien nawet na sigmie f 1.4 na skrajnych bocznych ;( chyba go wyśle do serwisu.......

Domyślnie

...a z tego co pamietam D700 tez grzechotało....
    a z czego pamiętasz? z autopsji?
    Mój D700 tak nie ma. Nic nie grzechocze.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów