Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: nikkor 105/2 DC

Domyślnie

Nie, nie przesadziłem - zobacz opinie i oceny technicznych portali. Zwykle jest to niemal maksymalna ocena. Mowa o ideale możliwym do osiągnięcia (w kategorii superjasnych szkieł), a nie o ideale nierealnym. CA według testów są na niskim poziomie, choć Canon notuje chyba niższe wyniki. Być może dysponujesz jakimś egzemplarzem, który ma je większe niż przeciętnie. 135-ka i 200-ka mają je mniejsze, ale wedle testów nie jest to otchłań. No i korpus lub dzisiejsze oprogramowanie powinny je w praktyce korygować do zera. Jednoznacznie lepsza jest 200-ka chyba tylko, a o cenie tego obiektywu lepiej nie wspominać. Pamiętaj, że nie wszyscy focą w studio, przy silnym świetle kontrowym, na białym tle itd. To są specyficzne warunki, do których lepiej użyć ciemniejszych obiektywów po prostu. A i tak używasz przysłon większych niż maksymalna wówczas, więc trochę zalety tego obiektywu maleją. W fotografii poza studiem, obiektyw chyba nie ma konkurencji. Nawet Canonowska 100-ka jest przez testujących niżej oceniana, choć praktycy mają podobne zdanie. Aberracje w kontrastowych sytuacjach są, ale łatwe do usunięcia. Może inaczej - co innego zamiast tego obiektywu kupić, jeżeli ktoś potrzebuje 105mm? 70-200? Jasne, tylko to wielkie i ciężkie szkło, drogie, a i tak da słabszy efekt na pełnej dziurze niż stałka. No chyba, że wszystko focimy na f/8.
    Fajnie byłoby, gdyby Nikon odświeżył wersję 105-ki i 135-ki, wypuszczając coś takiego jak Canon - lekkie, niedrogie szkła, z AF-S. Akurat tutaj konkurencja ma ciut ciekawszą ofertę. System DC jest na tyle niszowy, że na pewno znaleźliby się chętni na konstrukcję bez niego, a za to w cenie w okolicach 2 tysięcy (jak Canon).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie jest demonem ostrości
    Nie wiem Jacku co za sztukę miałeś. Ja mam teraz drugą i zarówno ta jak i poprzednia jest bardzo ostra. To jest ten sam poziom co AF85/1.4, AF180/2.8 itp.

Dodam jeszcze, że krążą słuchy o tym że szkła DC potrzebują dużej korekty w body odnośnie AFu, nawet do +20. Ja chyba mam szczęście, po miałem 2 własne i dwoma innymi się bawiłem. Moje chodzą na 0 a dwie pozostałe wymagały korekty w zakresie na plus 5-10.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-02-2014 o 14:43
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

I jeszcze jedno - Nikkory DC tylko teoretycznie pracują neutralnie (a więc najostrzej) w położeniu "0" pierścienia R/F. Kiedyś odkurzałem 135tkę DC, która wymagała korekty działania tego pierścienia; najmniejszy defocus dawała w położeniu "F2,8" a nie na "0". Można to bardzo dokładnie i szybko sprawdzić w Live View, ustawiając pierścień R/F w różnych pozycjach i ogniskując ręcznie (!) na punktowe źródło światła.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów