Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie zdjecia w stylu retro

Na prosbe step.tom-a
    opisuje jak poPSulam fotke... (uzywam PS werji 7)

oczywiscie metod prostszych i szybszych jest pewnie pare, ja pokazuje moja wersje, do ktorej doszlam wylacznie metoda prob i bledow i kombinowania jak kon pod gore...
    fachowego slownictwa nie uzywam bo go nie znam, wiec jest tak troche po wiesniarsku czasem opisane

a wiec:

mamy taka wyjsciowa fotke: male odblyski na twarzy modelki, tlo zadeptane na kilku poprzednich warsztatach - lapiemy wiec za stempel (1) lub/i plasterek(2) i uparcie stemplujemy pobierajac za pomoca przycisku "Alt" probke, z ktorej stempel i plasterek maja korzystac. Ja tu pomine ten krok, zeby bylo szybciej... zreszta akurat w przypadku tla mozna sobie odpuscic, bo raczej widac pozniej nie bedzie, ale swiecacy sie nos modelki mozna lekko stemplem przypudrowac...

Nastepnie zamieniamy fotke na sepie (lub inny odcien zaleznie od upodoban).
    Robimy to tak: wciskamy Ctrl+U i narzedzie Hue/Saturation ukazuje sie naszym oczom (lub postepujemy jak na obrazku ponizej). Narzedzie to pozwala nam kombinowac z kolorem, nasyceniem i jasnością.
    Zaznaczamy opcje Colorize (w prawym dolnym rogu)
    Wartością Hue - ustawiamy sobie kolor, w Saturation ustawiamy sobie nasycenie koloru. Mozna tez sie pobawic opcja Lightness i obserwowac czy efekt nam sie podoba.

efekt dzialania wyglada tak:

teraz dodamy sobie ramke...
    1. najpierw zmieniamy kolor tla (background) na jakis lekki bezowy/ecru - ja wybralam kolor #FFF9E2 - kolor jaki tu wybierzemy bedzie kolorem naszej ramki
    2. nie wiem jak to fachowo okreslic, ale zwiekszamy sobie nasz obrazek za pomoca kanw

ja zwiekszylam o 20 pixeli w pionie i tyle samo w poziomie, klikamy OKeya i mamy taki efekt:

w kolejnym kroku wybieramy narzędzie prostokat "rectangle tool" z ksztaltow gotowych
    i modyfikujemy jego wlasciwosci w nastepujacy sposob: , czyli zaznaczamy, ze obrys, ktory zaraz wykonamy ma byc sciezka, wybieramy zaokraglone rogi prostokata i okreslamy jak bardzo maja byc zaokraglone.
    teraz rysujemy sobie taki niewidzialny prostokat wokol naszego zdjecia, oczywiscie jak najdokladniej...
    efekt w rogach powinien sie przedstawiac tak:
    zamieniamy nasza sciezke na zaznaczenie (czyli wedrujace mrowki) - na palecie, na ktorej mamy warstwy (Layers) przechodzimy na zakladke ze sciezkami (Paths) i prosimy naszego PSa zeby zamienil sciezke na zaznaczenie
    teraz juz pol mrowiska zasuwa wokol naszego zdjecia... ale my chcemy odwrocic zaznaczenie - w tym celu uzyjemy kombinacji przyciskow Shitf+Ctrl+I lub wybieramy z menu: Nastepnie z menu "select" wybieramy piórko "Feather" (lub Alt+Ctrl+D) i ustawiamy jego wartosc na np. 5.
    tym sposobem zaznaczeniu ulega nasza bezowa ramka i kawaleczki naroznikow zdjecia i jest to lagodne (wycieniowane jakby) zaznaczenie
    gdy wcisniemy teraz przycisk "Delete" na klawiaturze, narozniki fotki sie wyczyszcza i wygladac beda tak: .
    trzeba jeszcze wygonic mrowki z ekranu zeby nie dostac oczoplasu - kombinacja przyciskow Ctrl+D.
    (mozna podobna serie czynnosci wykonac obrysowujac zaokraglonym prostokatem nasza bezowa ramke, zaznaczyc, odwrocic zaznaczenie, znowu feather i nastepnie za pomoca narzedzia "burn", ustawienia go na np. 40% i wybranie opcji "highlights" wyciemnic jeszcze rogi bezowej ramki) i wygladac to bedzie tak: .

no, to ramka gotowa, teraz trzeba jeszcze te fotke postarzyc.
    najpierw dodamy sobie troche szumu.
    Z menu filtry wybieramy dodaj szum "add noise"
    i bawimy sie parametrami - zaznaczylam opcje "monochromatic" bo na podstawie domyslow doszlam do wniosku ze wtedy szum nie jest kolorowy

w zasadzie ostatnim krokiem jaki zrobilam przy przerobce fotki bylo dorysowanie kilkunastu jakby niteczek na zdjeciu - zeby bylo naturalnie pamietac nalezy ze pojawiac sie powinny nie tylko na tle, ale i na modelu/modelce. Do tego celu uzylam olowka i ustawilam go na 12% krycia zeby nie byl zbyt mocny.

efekt koncowy naszej calej pracy prezentuje sie tak:

strasznie dluuuugie to wyszlo, ale staralam sie opisac tak, zeby ktos kto w PSie sie nie porusza mogl sie polapac - stad duzo obrazkow
    mam nadzieje, ze sie spodoba i przyda

pozdrawiam

Domyślnie

nie widze fotek
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Ja też ich nie widzę. A kilka razy odświeżałam.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Foty są a wykład bardzo łopatologiczny i bardzo dobrze , dla takich słabeuszy jak ja to bardzo dobrze . Dzieki Myszko
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/ Dębe Wielkie

Domyślnie

ja też podziękuje Fajnie napisane i na pewno skorzystam
    Pozdrawiam,
    Paweł

Domyślnie

Witaj supermyszko

Zainteresowany też się zgłasza i serdeczne dzięki. Dobra robota.
    No to madmips niech się ma na baczności

Domyślnie

Niestety, ja również nie widzę fotek

Domyślnie

dziwne, dziwne....
    zupelnie nie rozumiem dlaczego jedni widza fotki a inni nie...
    nie sa na zadnym imageshacku tylko na moim ftpie...
    zaraz cos sprobuje wykombinowac...

a teraz?? czy choc jedna (pierwsza) sie wyswietla??

Domyślnie

Wreszcie zobaczyłam Brawo Marta! Naprawdę odwaliłaś kawał dobrej roboty Prosimy o więcej
    Pojawiam się i znikam...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów