Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Backfocus

Domyślnie

Adminie, sorry za niezbyt poprawną stylistycznie formę, która w połączeniu z poranną godziną o której to prawdopodobnie Twe najjaśniejsze oko nie jest jeszcze w pełni otwarte, spowodowała nieporozumienie..
    Napisałem "nie honorują nie europejskich więc poprawiam się:
    Nie honorują gwarancji na sprzęt cyfrowy spoza Europy. Analogi żeby było śmieszniej uznają
    Pozdrawiam, Henryk

| D70 | AF-S DX 18-70 | AF 70-300G | SB-600 |

Domyślnie

Juz mi lepiej Henryku i dzieki za wyjasnienie. Faktycznie sprzet z innych stref sprzedazy nie jest uznawany gwarancja NP. Maja widocznie swoje powody. Europejska na szczescie uznaja. Sporo osob ma aparaty z Nimiec, choc dzisiaj trudno juz mowic o oplacalnosci importu z tej strefy

Domyślnie

No właśnie.. u Niemiaszków kit 1300EUR, czyli nawet po dzisiejszym kursie wychodzi ponad 5,5 tysiaka. Niewiele, ale zawsze taniej niż u nas.
    U tych żółtków, mimo iż kurs dołka nie był akurat zbyt korzystny, kit plus 128Mb kosztowało mnie 5 tysiaków, a to już jest spora różnica.
    W każdym razie do Nikona napiszę, bo braciszka, gdy dokonywał zakupu, zapewniali że gwarancja jest na cały świat.
    Pozdrawiam, Henryk

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radom (obecnie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henryk
    Przy okazji wypytałem o technikę, więc okazuje się, że niczym nie kręcą, tylko załatwiają to softem. Ciekawe jak skutecznie, bo właśnie był klient i reklamował regulację BF twierdząc, że ma to samo co i przed.
    Witam,
    szkoda, ze pogadalismy Henryku to ja byłem rano w serwisie. Trafilo mnie juz maksymalnie bo po wczesniejszym umowieniu ze zrobia na miejscu gosc zaczal twierdzic ze nic juz nie zrobi bo poprzednio ustawil wg swojej procedury i jest OK. Po 15-minutowej klotni aparat znowu zostal w serwisie razem z dwoma obiektywami i czekamy do jutra. Pan z serwisu tlumaczyl mi ze przeciez moge sobie ustawic mniejszy otwor przyslony i bedzie dobrze - PARANOJA !!! Ale ja jestem zawziety i ten aparat bedzie dobrze ustawial ostrosc (ten lub inny egzemplarz), napewno nie odpuszcze.
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Domyślnie

no tak.. żeby były koszulki to można by się rozpoznać, a tak.. głupio trochę zagadywać nieznajomego faceta, czy przypadkiem nie udziela się na forum
    a wracając do sprzętu.. była jakaś różnica po regulacji??.. bo rozumiem że robiłeś test na tabelce??..
    Pozdrawiam, Henryk

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radom (obecnie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henryk
    no tak.. żeby były koszulki to można by się rozpoznać, a tak.. głupio trochę zagadywać nieznajomego faceta, czy przypadkiem nie udziela się na forum
    a wracając do sprzętu.. była jakaś różnica po regulacji??.. bo rozumiem że robiłeś test na tabelce??..
    Witam,
    moze nastepnym razem (oby nie w tym samym miejscu). Co do roznic po pierwszej regulacji BF to jakby troszke lepiej, ale dalej nie to. Z obiektywem "kitowym" nie widac tego tak bardzo jak z 80-200, tutaj fotografujac z odleglosci kilkunastu metrow nie udalo mi sie zeby autofokus trafil w cel (recznie wszystko OK). Oni to sprawdzaja na 50/1.4 na takiej makiecie (nie wiem czy jeszcze byles jak to pokazywali). Powiedzieli mi ze musza u mnie przeprogramowac aparat i ustawic pod moje obiektywy. Generalnie jest mi wszystko jedno co robia - ma byc dobrze. Zycze zeby nie spotkaly Cie podobne perypetie, jak juz odbierzesz swoj zestaw to napisz czy wszystko OK.
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Domyślnie

Jaja sobie robią w serwisie opowiadając o programowej regulacji AF.
    O właściwym wyostrzeniu decydje zgranie ze sobą czysto fizycznych odległości na elementach ruchomych, nie będących w żaden sposób regulowanych programowo.

Link do strony to opisującej:
    http://d70klub.digital.pl/back/Nikon...em%2Solved.htm

Lub sam schemat, gdyby link się nie otwierał
    http://www.labdent.pl/nikon%20AF/Nik...g%20system.jpg

Czyli może być tak, ze to co wyostrza AF nie pokrywa się z tym co widzę, lub to co wystrzam manualnie nie pokrywa się z AF, dodatkowo na matrycy może być zupełnie coś innego.Kombinacji może być wiele.
    Te trzy odcinki MUUUUUSSSZZZZĄĄĄĄĄ być takie same i kropka.
    Nic do tego nie ma soft.
    Dodatkowo sprawa się jeszcze z lekka komplikuje przy różnych obiektywach.Pisałem o tym w innym poście.

Canon 10D cierpiał również na tę bolączkę, lecz w przeciwieństwie do Nikona nie miał mimośrodowych torksów jako odbojników ustalających położenie luster, tylko występy odlane/wytłoczone w całości z komorą.
    Czyli NIE było możliwości korekty dystansów mających wpływ na AF.

Wiem, bo miałem 10D.
    D70, D200 | ........... | inne pierdołki |

Domyślnie

Ja tez bylem zdziwiony gdy uslyszalem o sofcie. Tutaj sprawa wydaje mi sie czysto mechaniczna. Link do strony klubowej dokladnie to wyjasnia...

Domyślnie

jeszcze raz link:
    http://d70klub.digital.pl/back/Nikon...m%20Solved.htm

cos tam przekręciłem.
    pozdrawiam
    D70, D200 | ........... | inne pierdołki |

sailor
    Gość

Domyślnie

jak ktos skorzysta z tego i mu sie uda to niech zacznie produkowac to "narzedzie" zamowie sobie jedna sztuke

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów