w sumie masz racje, kazde zdjecie ma jakis sens. Nawet te. Jedyne co potrzebujesz to zrozumiec zaleznosc pomiedzy przyslona a czasem otwarcia migawki, potem pozostaje tylko swiadomie robic zdjecia (tak w skrócie)![]()
Szukaj
w sumie masz racje, kazde zdjecie ma jakis sens. Nawet te. Jedyne co potrzebujesz to zrozumiec zaleznosc pomiedzy przyslona a czasem otwarcia migawki, potem pozostaje tylko swiadomie robic zdjecia (tak w skrócie)![]()
D7100 D750, N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr
Przyjrzyj się kompozycji tych kadrów. Chciałbyś oglądać takie zdjęcia na jakiejś wystawie czy w wydawnictwie? Czy chociaż przedstawiają one jakąś uchwyconą, niecodzienną sytuację? Czy mają one, choćby dla ciebie, wartość pamiątkową?
Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1
A powiedz mi co jest tematem tych zdjęć i co chciałeś na nich przedstawić?
Tekst niczym z fotka.pl:Zamieszczone przez Shrek
Podoba mi się ten konar. To naprawdę ładny konar.
Tych nawet nie chce się komentować. Pierwszy kadr co miał przedstawić? Gdzie stoi mniej więcej lew? Czy może jest jakaś ukryta gra świateł?
Druga fotka - przedstawia rozmazaną - przez najprawdopodobniej źle dobrany czas - kaczkę bez dzioba.
ponieważ
Przepraszam, że wyszło może tak trochę ostro, ale pierw poucz się troszkę, popracuj nad swoim warsztatem. Poczytaj porady, tutoriale. Zobacz na początek choćby http://www.szerokikadr.pl
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Moim zdaniem są to błędy "wieku niemowlęcego" i nie obrażam w tej chwili autora zdjęć. Każdy z nas kiedyś uczył się kadrować i dobierać ustawienia puszki. Wszystko przychodzi z wiekiem/i przebiegam lustra![]()
MstrG MZ ma racje. Te zdjęcia nic sobą nie reprezentują. Pamiętam moje początki gdy już byłem pewien, że wiem wszystko. Pokazałem swoje zdjęcia (oczywiście dumny z siebie) zaprzyjaźnionemu fotografowi. On je przejrzał, a po chwili poprosił mnie o komentarz do fotek. Wytłumaczyłem mu wszystko. Później wyciągnął jakiś swój album - tej chwili wiem, że to było jego port folio i kazał obejrzeć. Przejrzałem foty. Zapytał się czy mam jakieś pytania do zdjęć? Mówię, że nie... są genialne. I o to właśnie chodzi w fotografii. Zdjęcia ma być tak wykadrowane i "złapane" w takim momencie że jego komentarz czy wyjaśnienie jest zbędę. Bo każdy wie o co chodzi.
Wykonując zdjęcia przyświeca mi jego dewiza... nie kiedy proste to nie jest![]()
Nikon D750 D7500+ML-L3 | N 14-24 2.8G | N 24-70 2.8G | N 70-200 VR II 2.8G |N 17-55 2.8G | N 24-120 4G VR | N60 MICRO 2.8G |N70-300 VR | N10-24 | S 8mm 3.5 EX DG Fisheye | SB-600 | SB-910 | 10xSD ExPRO 95MB/s(32GB) | Genesis Gear GPS-N | DJI PHANTOM 3 ADVANCED |
Mnie się wydaje, że na amatorskim/początkującym poziomie łatwiej jest ogarnąć temat zdjęć od strony ustawień aparatu aniżeli poprawności samego kadru. Przynajmniej ja tak mam. Tryby ogarniam, ale pomysłu na kadr nigdy nie mam...
Nie jest proste, a od czegoś trzeba zacząć. Choć to wszystko o co kolega pyta można wyczytać tu i tam.
Nikon D7000 + S17-50 2.8 + N35 1.8G + YN568EX + YN460II
Tak dużo piszecie, a może ktoś zaprezentuje swoje zdjęcia które coś reprezentują.
Niestety, koledzy mają rację. Może jak kilka osób daje Ci do zrozumienia to samo, to warto się nad tym zastanowić?
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=3
Skontaktuj się z nami