Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Kodak T-max 100

Domyślnie

Wiesz, jak robiłem troszkę większe (jak pisałem 18x24) to nie było aż takiej różnicy. Wołałem w tym samym czasie, w tej samej chemii, na papierze leniwcu - stałogradacyjnym. Niestety zwykle mam mniej czasu na zamykanie się w łazience niz bym chciał i wołam na stałym, żeby szybciej było.
    Możliwe jest to, że te T-maxy jakoś minimalnie inaczej naświetlałem, nie wiem. Wydawało mi się, ze tak samo, ale wiesz, błędy moga być.
    Najważniejsze jest to, ze mi to nie przeszkadza specjalnie, zastanawiałem się tylko czy czegoś nie poknociłem. W sumie amator jestem, więc mogę czegoś nie wiedzieć

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno: Nie jestem pewien, czy nie skończył mi się w międzyczasie papier i otworzyłem drugie opakowanie. Papier niby ten sam ale z innego pudełka a to już róznie może być. Coś się komuś omsknęło przy pakowaniu, albo produkcjii i różnice wyjdą.

A propos czasu w łazience, kurde, żeby tak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki powiększalnik sam się odkurzył, ustawił, odczynniki same się rozrobiły i wlały do już ustawionych kuwet i okno żeby się samo zasłoniło i zabezpieczyło - to ja bym robił 4 razy wiecej zdjęć. Wywoływanie to już pikuś. Tyle czasu zżera mi ustawienie tego wszystkiego że rany julek.
    Ostatnio edytowane przez Piotreks ; 27-04-2007 o 09:01
    Nikon F100, D80, Nikkor 50/1.4, Nikkor 24mm f2.8, Nikkor 28-105 od 3.5, Nikkor 70-300 VR, Sigma syfrakowa 18-50 od 3.5, SB 800
    Kiev 60 MLU, Arsat 80mm/2.8 MC, Zeiss Flektogon 50mm/4 MC

Domyślnie

skad ja to znam......

Czas, czas..... tak jak piszesz najgorsze to to wszystko rozkladac i zwijac, samo robienie fotek to juz przy tym pikus

Taaak leniwiec ze mnie, mnie sie spodobal ostatnio wielogradacyjny FB Fomabrom Variant.
    A Ty na czym robisz... na Fomaspeed? Mowisz ze na stalkach idzie Ci szybciej? Hmmm nie probowalem.

Co zas sie tyczy nowej paczki, byc moze sa drobne roznice miedzy nimi, ja sie jeszcze nie spotkalem ale i ja nie jestem jakims specem.... tak tylko se czasem "mocze zdjecia", jak powiedziala moja mala siostrzenica.

Domyślnie

Na fomaspeed robię, żeby było szybciej. Suszarka leży na razie i odpoczywa. Pewnie, że brom jest ładniejszy, na Fomaspeed nie osiągnie się takiej ładnej bieli, no ale trudno. Zdjecia wywołuję tylko jak odwiedzam rodziców (300km ode mnie - ale często jeżdżę), bo u mnie w domu warunki nie pozwalają. A przy takich odwiedzinach czas niestety jest mocno wykorzystywany i musze się sprężać w ciemni, zeby zdażyć na piwo i inne takie ważne
    A fomaspeed to wiesz, wywołujesz szybko, rzucasz na ręcznik i se schnie. Z suszareczką trochę więcej zabawy.
    Marzę o tym, zeby sobie porobić po staremu, na papierach, ale na razie niestety to niemożliwe .
    Kupuję Fomaspeed miękki, special i normalny, wołam negatywy i jakoś kombinuję czasem naświetlania i długością moczenia w wywoływaczu, żeby było dobrze.
    Szczerze mówiąc na papierze Ilforda nie wywoływałem jeszcze nigdy, bo drogi dość, ale kiedyś sobie kupię i popróbuję, czy wart jest swojej ceny
    Nikon F100, D80, Nikkor 50/1.4, Nikkor 24mm f2.8, Nikkor 28-105 od 3.5, Nikkor 70-300 VR, Sigma syfrakowa 18-50 od 3.5, SB 800

Domyślnie

A ja mam sprzet w domu i wiadomo zajmuje lazienke... i wiadomo co sie z tym wiaze...

Wywoluje z kolei na multigradacyjnych, tez wydaje mi sie szybciej.
    Staram sie jednak czas obrobki trzymac sztywno.
    Fajnie wychodzi papier fomy ten co wspomnialem, wielogradacyjny a do tego karton.
    Na Ilfordie dotychczas tylko wielogradacyjnym.
    pozdrawiam!!!

Domyślnie

dwie uwagi na szybko:
    1. niby jak negatyw ma wplynac na odcien (ta niebieskawosc) odbitki? jesli papiery sa z innyc paczek to jest bardzo prawopodobne, ze sie roznia(A w przypadku fomy to niemal pewne)
    2. wielogradacyjny xpress ilforda kosztuje niemal dokladnie tyle samo co fomaspeed (polecam www.avf.pl).

pozdr

Domyślnie

Nie mam pojecia, jak negatyw może wpływać na tą niebieskawosc Pewnie nie ma jak, ale zgłupiałem po obejrzeniu odbitek i spytałem
    Hm, wiec to chyba papier. Od jakiegoś czasu kupuję w AVF , czasem na giełdzie, a czasem dostarczają mi papierki do Warszawy, ale jakoś Ilford zawsze kojarzył mi się z drożyzną i...chyba się zasugerowałem. Włażę na ich stronę

Domyślnie

wszedlem sobie z ciekawosci: faktycznie ilfordy pdrozaly. paczka13x18/25 jest po ok. 16, a jak ostatnio kupowalem byla za niecale 13 (chyba bawet ciut mniej niz foma). ale 100sztuk jest niecalą dyszke od fomy drozsze - a imho jakosc i komfort pracy na multigrade jest nieporownywalny...

Domyślnie

Ilford strasznie podrożał... teraz ryza barytu 30x40 to coś koło 9 dyszek kosztuje... Ja tam porobiłem zapasy…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin Zobacz posta
    Ilford strasznie podrożał... teraz ryza barytu 30x40 to coś koło 9 dyszek kosztuje... Ja tam porobiłem zapasy…
    Ilford multigrade IV Fb 30x40/10 kosztuje 81 zł. Jest tańszy od fomy o 7,30 zł.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

Panowie, przepraszam za off-topic, lecz mam krotkie pytanie.
    Jaki (dobry) zestaw chemii polecacie do zabawy z papierem Multigrade IV RC? Gdzie w internecie warto to zamowic?
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów