Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Kodak T-max 100

Domyślnie Kodak T-max 100

Dzisiaj mam dobry dzień na zadawanie pytań

Jakiś czas temu, nie tak dawno wywołałem sobie dwie rolki Kodaka T-Max 100. Zainwestowałem w drogi wywoływacz Kodak T-max - ot, chciałem zobaczyć jak wyjdzie. Kreciłem koreksem w mierzonych 20 stopniach ściśle według zaleceń producenta wypisanych na opakowaniu.
    Właściwie jestem zadowolony, nie powiem, ładnie toto wyszło, ale...hm...trochę mało kontrastowo (przynajmniej w porównaniu np. z Ilfordem 125). Od razu dodam, że używam papierów Fomy i Tetenala do papieru.
    Skąd wogóle mój post.
    Otóż tak się naczytałem o kryształkach w Tmaxie i wogóle, że spodziewałem się gwiazd spadających z nieba, a tu zdjecia poprawne, owszem, ale wspomniany Ilford hm...no wypadł lepiej.
    Czy ta klisza jest taka miękka, czy ja coś poknociłem?
    Jak mówiłem, zdjęcia ładne, ale ciut mały kontrast.

pozdrawiam
    Piotrek
    Ostatnio edytowane przez Piotreks ; 17-04-2007 o 15:40
    Nikon F100, D80, Nikkor 50/1.4, Nikkor 24mm f2.8, Nikkor 28-105 od 3.5, Nikkor 70-300 VR, Sigma syfrakowa 18-50 od 3.5, SB 800
    Kiev 60 MLU, Arsat 80mm/2.8 MC, Zeiss Flektogon 50mm/4 MC

Domyślnie

Ale po czym sie spodziewales tych "gwiazd"

Po krysztalkach.... krysztalki maj znaczny wplyw na ostrosc i ziarnistosc materialu.

Na komtrast ma przede wszystkim wplyw wywolywacz.

Ja Tmaxy wolalem w Rodinalu jak jeszcze byl latwiej dostepny. Ostatnio zas w Xtolu i wyszlo fajnie, jestem zadowolony bo ostrosc i ziarno OK.

Zreszta jesli ten kontrast jest tylko ciut za maly to sobie go podciagniesz papierem.

Domyślnie

PS.

Zreszta ja nie powiedzialbym o swoich Tmaxach ze sa jakies mocno kontrastowe. Sa OK. Kontrast moim zdaniem wlasciwy, nie za mocny.
    Jednak nasze oceny moga byc nieobiektywne, kazdy z nas ma inne odczucia.
    Moze wrzuc jakis skan chocby tak dla pogladu?

Domyślnie

Żebym ja to skaner miał...Postaram się coś skombinować
    Pewnie, ze jest to subiektwne, masz rację. A ziarno faktycznie ma toto malutkie.
    Nikon F100, D80, Nikkor 50/1.4, Nikkor 24mm f2.8, Nikkor 28-105 od 3.5, Nikkor 70-300 VR, Sigma syfrakowa 18-50 od 3.5, SB 800

Domyślnie

Wiesz cos jeszcze sprawdzilem.

Robilem kiedys na plazy agfe apx 100, tego tmaxa taz na plazy oczywiscie innego dnia....

Wolalem oba w xtolu.... i chyba rzeczywiscie kodak wyszedl mniej kontrastowo, mimo ze pogoda byla bardziej sloneczna.
    Ziarno kodaczka pobilo apxa na glowe..... w zasadzie w tmaxie ziarna BRAK...
    Ponizej zapodaje taki maly fragment tego tmaxa, powiekszenie 100% skanowane na plustku..... wolalbym na nikosiu ale brak teraz dostepu do niego.... mam jeszcze epsona ale uwazam ze jest gorszy od tego plustka! ups!

Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 23-04-2007 o 21:31

Domyślnie

Widze ze jpg siadl troszke przy kompresji.... i zniknely exify, no ale to taki poglad tylko.
    Widac chyba ze kontrast jest umiarkowany.

Domyślnie

No, kuchnia, mam problem z tym skanerem. Mamy jakiś w biurze, ale guzik widać na skanie, taka dobra jakość. Natomiast może opiszę o co mi chodzi. Na T-maxie biel jest bardziej...niebieska(nie wiem jak to określić-nie znam fachowej terminologii), w porównaniu do np Ilforda 125, naturalnie porównuję ten sam papier i te same odczynniki. Dokładnie zresztą tak, jak u Ciebie we fragmencie, który wkleiłeś. Taka sama plastyka zdjęcia. Nie chodzi mi o to, ze jest to brzydkie, ależ skąd! Po prostu ta...plastyka T-Maxa sprawia wrażenie mniejszego kontrastu. Ale to może tylko wrażenie. Obejrzałem sobie wczoraj uważnie zdjęcia w formatach 18x24 i tutaj już ta szarość na bieli zanikała. Kurde, moze mi się po prostu inaczej wywołało
    A może po prostu taka uroda tego negatywu, co - po zastanowieniu - mi nie przeszkadza.

Domyślnie

O kurcze!!!! Chyba nie kumam!!!!!!!!!!!

1. Czy to odbitka z laboratorium na kolorowym papierze???

2. Czy porownujesz odbitki na czarnobialym papierku, jakim???

3. Nastepne pytanie jesli to cz/b, czy wywolywales i utrwalales dokladnie w takiej samej chemi i takim samym czasie?

Odpisz na te pytania a postaram sie cos pomoc.

Domyślnie

Nie no, pojęcie "niebieski" było hm...umowne Chodziło mi o nieco inną...plastykę zdjęcia. Sam się już w tym zaplątałem, bez piwa ani rusz
    Zwykły papier Fomy, te same odczynniki, ten sam czas procesowania.
    Dobra, wkleję to co mogę, ale ostrzegam lojalnie, dziadowski skan i jeszcze do tego w bitowej mapie. Nie mam w robocie żadnego oprogramowania ani dobrego skanera. Nic nie widać, ale zdjęcie z Tmaxa ma....no taki bardziej niebieski szary. Tego szarego w środku jest więcej i być moze dlatego wydaje mi się że jest mniej kontrastowe.
    Popatrz na twarz dzieciaka, w Tmaxie jest bardziej szaroniebieska niż w ilfordzie. Wogóle, te szarości są różne na obu filmach. Jak juz mówiłem, nie przeszkadza mi to, ale różnicę jakoś widzę. Bo innych rzeczy na tych skanach zobaczyć się nie da

ILFORD iso 125

T-Max iso 100
    Ostatnio edytowane przez Piotreks ; 26-04-2007 o 12:06

Domyślnie

Rozumiem ze porownujesz dwie odbitki wolane w tym samym czasie i w tej samej chemii, oraz naswietlane tym samym filtrem jesli to multigrade...

Moim zdaniem nie powinny sie roznic... jesli jednak tak jest... to dziwne.
    Chyba trzeba bedzie to polubic lub zrobic druga odbitke.
    A piwko by sie oczywiscie przydalo... pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów