Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszemson Zobacz posta
    Panerai, Twoja wypowiedz jest kiepska do bólu... Żeby się chłopak czegoś nauczył to napisz mu co Ci się nie podoba co byś zrobił inaczej.
    Nie płacz młody człowieku. Tutaj nie trzeba niczego podpowiadać. Trzeba się przespać i rano spojrzeć jeszcze raz na swoje zdjęcia. Samokrytycznie i bez emocji. Cudownie jest być tam na miejscu, poczuć klimat, tę ciszę, światła .... w domu wyciągnąć barwy, wygasić prześwietlenia, wyciągnąć cienie ... a z czasem dojść do wniosku, że to coś to kicz, a do tego tandetnie obrobiony. Co mam podpowiedzieć temu człowiekowi ? Widział sytuację tak jak widział. Obrobił jak obrobił ... ale czy to jest naprawdę "najs" ? Mnie nie rusza, nie sprawia, że chciałbym tam być z nim lub koleżanką, zaciągnąć się papierosem, przechylić z piersiówki łyk dobrego alkoholu ... Gdyby stanąć tam właśnie za plecami fotografującego, zobaczyć to swoimi oczami ... raczej nie było by tak jak na fotografii ... Co mam powiedzieć temu fotografowi ? Sam znajdzie sposób by zachwycić mnie tamtym miejscem ... ale jeszcze nie teraz ... nie teraz. Trzeba czasu nie "dobrych" rad.

PS " Jak naciśniesz guzik do góry ... " - wstrząsające !
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artdeccco Zobacz posta
    czyli ustawiam w aparacie zapis zdjec na RAW.
    Zapodaj RAW, nie forsuj wysokim ISO ... raczej wydłuż ekspozycję, nie wyciągaj na silę kolorów ... stosuj solidny statyw ... nie łaź podczas naświetlania ... zaskakujące ale grunt niby stabilny ale łatwo przenosi drgania z naszych kroków / przebierania nóżkami. Zakładam, że jeśli obiektyw ma VR to został on wyłączony ... tak trzeba ... ma być wyłączony.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Zapodaj RAW, nie forsuj wysokim ISO ... raczej wydłuż ekspozycję, nie wyciągaj na silę kolorów ... stosuj solidny statyw ... nie łaź podczas naświetlania ... zaskakujące ale grunt niby stabilny ale łatwo przenosi drgania z naszych kroków / przebierania nóżkami. Zakładam, że jeśli obiektyw ma VR to został on wyłączony ... tak trzeba ... ma być wyłączony.
    W weekend jak pogoda dopisze to wybiore sie znowu w plener i zastosuje wskazowki .
    Nikon D5100 Nikorr 18-105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artdeccco Zobacz posta
    W weekend jak pogoda dopisze to wybiore sie znowu w plener i zastosuje wskazowki .
    Teraz dopiero dopatrzyłem się, że masz fajny obiektyw. Sam "pracowałem" na 18-105. Bardzo zacne szkło. Nie wiem czy w D5100 można ustawić balans bieli na podstawie światła zastanego. Mam nadzieję, że tak i proponuję byś z tego skorzystał. /zabierz z sobą biała kartkę/. Od razu na zdjęciu otrzymasz kolorystykę taką jak widziałeś tam na miejscu. To raczej ważne w odbiorze (Twoim) i dalszej obróbce. Nic więcej nie podpowiem bo sam jestem jeszcze "za cienki".

PS. Zrób ujęcie z włączonym wyciąganiem cieni oraz bez tej funkcji. Jeżeli z aparatem otrzymałeś program Nikona NX 2 - korzystaj z niego. Jest świetny i zrobiony pod algorytmy Nikona. Dalej używaj co si się podoba /PS, LR/
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 23-01-2014 o 00:57
    Panerai vel Eliot Capone

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

artdeccco
    Mam nadzieję że to Ci pomoże trochę w robieniu zdjęć nocą. Jest sporo tego na YT :
    http://www.youtube.com/watch?v=XFSr03j-e0Y
    A poza tym fajne zdjęcia - tylko dlatego że lubię Kraków i te miejsca a nie byłem już tam od dwóch lat i myślę się w końcu wybrać tam z moim Nikonem. Popracuj trochę Panerai dobrze mówi. 1.jak najmniejsze iso. 2. przymknięcie przysłony 3. kompensację ekspozycji o 1 lub 2 na "-" 4. czas do 10 s i zobaczysz czy jest dobrze czy nie. Ja tak robię czasami i wychodzą. Ale to zależy od miejsca i co będziemy focić.
    Nikon D7200, D3100, N 18-105 VR, N 35 1.8, SB-700, Fancier WF-531BT, 2xUV .....

Domyślnie

Z fotek jakie zamieściłeś widzę, że naświetlanie nie przekroczy 2 sekund przy ISO 200 więc ... spoko !
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Teraz dopiero dopatrzyłem się, że masz fajny obiektyw. Sam "pracowałem" na 18-105. Bardzo zacne szkło. Nie wiem czy w D5100 można ustawić balans bieli na podstawie światła zastanego. Mam nadzieję, że tak i proponuję byś z tego skorzystał. /zabierz z sobą biała kartkę/. Od razu na zdjęciu otrzymasz kolorystykę taką jak widziałeś tam na miejscu. To raczej ważne w odbiorze (Twoim) i dalszej obróbce. Nic więcej nie podpowiem bo sam jestem jeszcze "za cienki".

PS. Zrób ujęcie z włączonym wyciąganiem cieni oraz bez tej funkcji. Jeżeli z aparatem otrzymałeś program Nikona NX 2 - korzystaj z niego. Jest świetny i zrobiony pod algorytmy Nikona. Dalej używaj co si się podoba /PS, LR/
    "biala kartke"? chyba szara? i chyba nie "kartke" co sugeruje dowolny material (wybielacze, utrwalacze, slizgacze i co tam jeszcze uzywane jest do produkcji papieru) lecz wzorzec koloru szarego (lub, mniej, bialego) http://en.wikipedia.org/wiki/Gray_card http://www.wikihow.com/Use-an-18%25-Gray-Card uzywanie gray card w sytuacji, gdy zdjecia zapisywane sa w formacie raw moze byc przedmiotem dyskusji, uzywanie gray card outdoor jest malo logiczne. pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 23-01-2014 o 07:21
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    uzywanie gray card w sytuacji, gdy zdjecia zapisywane sa w formacie raw moze byc przedmiotem dyskusji, uzywanie gray card outdoor jest malo logiczne. pozdrawiam.
    Wyjdz na miasto, zrob AWB w NEF i preWB z szara karta (rowniez w NEF). Potem wroc do domu, odpal pliki i podziel sie wrazeniami.

artdecco jak chcesz unikac przepalow to sa 3 opcje - wczesniej robic zdjecia (czyt. blue hour, magical hour, itd ) albo robic krotsze czasy i wyciagac z cieni albo robic HDR/DRI/cokolwiek co pomoze Ci rozszerzyc mozliwosci matrycy pod wzgledem DR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Wyjdz na miasto, zrob AWB w NEF i preWB z szara karta (rowniez w NEF). Potem wroc do domu, odpal pliki i podziel sie wrazeniami.

artdecco jak chcesz unikac przepalow to sa 3 opcje - wczesniej robic zdjecia (czyt. blue hour, magical hour, itd ) albo robic krotsze czasy i wyciagac z cieni albo robic HDR/DRI/cokolwiek co pomoze Ci rozszerzyc mozliwosci matrycy pod wzgledem DR.
    w jezyku pana goethe nazywa sie to "danke, wieder was gelernt" dziekuje, znowu moglem sie czegos nauczyc, choc, powiem koledze, ze outdoor powalajacych roznic nie widzialem miedzy preWB a auto- po pierwsze primo autowb w nikonach, ktore posiadam jest bardzo dobry a po drugie primo- zawsze mozna w ps skorygowac jesli sie w raw zapisuje. p.s. dzieje sie jak sie obawialem- dyskusja o preWB + outdoor + raw. kolega mial zapewne na mysli taki diwajs (ktorego niestety nie mam) http://www.expoimaging.com/product-d...&product_id=34 bo szara karta "na dworze"... nno nie wiem. raz jeszcze: szara karta lub expodisc w pomieszczeniach tak, outdoor (chyba ze mamy do czynienia z jakimis wyjatkowymi sytuacjami oswietleniowymi, np. fotoshooting ze sztucznym oswietleniem), moim zdaniem mniej... pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 23-01-2014 o 10:00
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Więc ... jednak ustaw sobie balans przy użyciu białej kartki. Oczywiście fotkę wykonaj w NEF. Tam na miejscu masz różne rodzaje oświetlenia /szczególnie paskudne są lampy sodowe z żółtym światłem/. Pomiar wykonaj w miejscu najbardziej oświetlonym. Dzięki temu już na wstępie będziesz miał barwy zbliżone do oryginału i łatwiej będzie pracować nad zdjęciem mając punkt / rejon odniesienia. No chyba, że chcesz kolorystyki zastanej tam na miejscu. Takie jest moje zdanie.
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów