Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Kościelec

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar vegetables
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Kościelec

Witam, zapraszam na moją kolejną relacje z Tatr, tym razem z Kościelca.
    Jako, że śniegu ubywało z dnia na dzień a po Wołowcu strasznie nam się spodobało postanowiliśmy 2 tyg później 10 maja uderzyć z bratem na Kościelec. Szczyt moim zdaniem idealny na rozpoczęcie ambitniejszej turystyki szlakowej, dlatego też zabieram młodego.

Wyruszyliśmy dość wcześnie bo około 5.30 z Kuźnic. Przez Boczań docieramy na Halę około 7.15.

1. Od Granatu po Liliowe:

Przechodzimy obok Murowańca i kierujemy się w stronę Karbu poprzez Zieloną Dolinę Gąsienicową.

2. Świnica:

Śnieg nie wytopiwszy się utrudnia czasem poruszanie się pod górę.

3. Skrajna oraz Pośrednia Turnia wraz z Beskidem i Kasprowym.

4. Stawy w Dolinie Zielonej Gąsienicowej:

Po męczącym podejściu o 8.40 meldujemy się na Karbie by...

5. ... wreszcie skonsumować śniadanie.

W międzyczasie widoczek na Czarny Staw Gąsienicowy:

6.

Dalsza droga wygląda następująco:

7.

Posileni i napojeni ruszamy, przed nami 302m podejścia które o dziwo znikają w mgnieniu oka.

8.

Udaje nam się je pokonać dokładnie w 40min i o godzinie 9.50 jesteśmy na piku.

9. Kozi, Rysy, Wysoka, Mięgusze, Mały Kozi, Grań Kościelców, Zawratowa T., Niebieska T., Gąsienicowa T., Świnice.

10.

11. Kozi Wierch z Kozią Dolinką.

Na szczycie nie spotykamy nikogo toteż przez godzinę przesiadujemy, drzemiemy. Jest bardzo ciepło. Ja oczywiście idę sprawdzić co dalej lecz dość szybko wracam z wiadomych względów, (może w przyszłym roku )

Z zejściem na Karb uwijamy się w 25min.

12. Widoczek za siebie:

Swoją drogą strasznie lubie odcinek od Karbu do momentu zejścia w strone Czarnego Stawu Gąsienicowego. Obrośnięta dość wąska grań z dwóch stron kosówką ma bardzo strome stoki.

13. Schodzimy poprzez takie niespodzianki:

14. I nad stawem:

Po drodze zahaczamy jeszcze o Murowaniec. W Kuźnicach jesteśmy o 14.40.

Podsumowaniem:
    Owszem widok z Kościelca jest mocno ograniczony przez wyższe sąsiednie szczyty lecz widok na samą Dolinę Suchej Wody i jej górne rozgałęzienia wynagradza nam nieco gorsze widoki na południe. Choć tu też jest pewien szczegół, bo Świnica wygląda kapitalnie. Polecam każdemu tą wycieczkę w dobrych warunkach, jak widać idzie się uwinąć w nieco ponad 8h z dużymi przerwami. Młody sobie poradził, złapał bakcyla na całego. I o to chodzi !

Dzięki za uwagę, pozdrawiam !

Domyślnie

No i na tą fotorelację czekałem Bardzo przyjemnie się czyta i ogląda ją.
    Dawid, mam pytanie. zdjęcie nr. 10 to ten najtrudniejszy fragment na tej trasie?

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Tak, to te ostatnie najtrudniejsze kilkanascie metrow przed wierzcholkiem. Trudnosc jako tako nie jest duza o czym informuje tablica na Karbie. Jak na Zawracie byles od Murowanca to polkniesz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vegetables Zobacz posta
    Tak, to te ostatnie najtrudniejsze kilkanascie metrow przed wierzcholkiem. Trudnosc jako tako nie jest duza o czym informuje tablica na Karbie. Jak na Zawracie byles od Murowanca to polkniesz
    No to mnie pocieszyłeś, zwłaszcza że różne czytałem opinie o tym miejscu

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Ja powiem tak, na Kościelcu jeszcze nie byłem ale mam za sobą znacznie trudniejsze szlaki.
    Podoba mi się kolorystyka tych zdjęć, wyglądają na naturalne, podobno D3100 jest w tym dobry.
    Kościelec jest na mojej liście w przyszłym roku na rozgrzewkę.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Ja powiem tak, na Kościelcu jeszcze nie byłem ale mam za sobą znacznie trudniejsze szlaki.
    Miałem podobnie tylko, że z Giewontem najpierw Chłopek, Rysy, Orla itd. oraz dwa offroady a potem Giewont.

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie nie jest zle. Wychodzilem kiedys w deszczu nawet i jest ok. Nawet jako tako brak ekspozycji, poza jednym miejscem na calej dlugosci od Karbu. Oczywiscie na szczycie juz jest dosc duza lufa.
    Niestety wiele relacji jest podkoloryzowanych rzekomymi wielkimi trudnosciami i obracaniem aparatu by pokazac jaka to miarzdzaca ekspozycja, jak wiadomo takie lepiej sie sprzedaje.

Domyślnie

Nie nie jest zle. Wychodzilem kiedys w deszczu nawet i jest ok. Nawet jako tako brak ekspozycji, poza jednym miejscem na calej dlugosci od Karbu. Oczywiscie na szczycie juz jest dosc duza lufa.
    Niestety wiele relacji jest podkoloryzowanych rzekomymi wielkimi trudnosciami i obracaniem aparatu by pokazac jaka to miarzdzaca ekspozycja, jak wiadomo takie lepiej sie sprzedaje.
    nie zgodzę się z Tobą do końca ... piramida Kościelca lubi być zdradliwa. Wystarczy poczytać relacje tych co mieli problemy... trochę mgły, śniegu lub lodu i z łatwej górki robi się nie lada problem.

Fajne zdjęcia ... dla siebie wybieram widok na Kozie i Dolinkę oraz ostatnie bo fajnie zagrały chmurki choć z prawej wolałbym więcej ...
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Przez wasze fotorelacje zakupiłem mapę Tatr i z jednej strony czytam Wasze przygody a z drugiej studiuję mapę Wybieram się w tatry na urlop 2014, decyzja zapadła
    Kolejny świetny reportaż z bardzo dobrymi zdjęciami.
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IcyMan Zobacz posta
    Przez wasze fotorelacje zakupiłem mapę Tatr i z jednej strony czytam Wasze przygody a z drugiej studiuję mapę Wybieram się w tatry na urlop 2014, decyzja zapadła
    Kolejny świetny reportaż z bardzo dobrymi zdjęciami.
    Myślę że mogę tak to napisać. Cieszy nas to, że wzbudzamy naszymi relacjami chęć poznawania gór więc jak już będziesz się wybierał, to pisz - doradzimy, polecimy a jak trzeba będzie to i ostrzeżemy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów