Jeśli sprzedający oferuje wysyłkę przedmiotu, odpowiada za jego stan do chwili dostarczenia kupującemu - to co do ewentualnego uszkodzenia podczas transportu. W tym przypadku jednak pewnie nie obejdzie się bez ekspertyzy biegłego.
Szukaj
Jeśli sprzedający oferuje wysyłkę przedmiotu, odpowiada za jego stan do chwili dostarczenia kupującemu - to co do ewentualnego uszkodzenia podczas transportu. W tym przypadku jednak pewnie nie obejdzie się bez ekspertyzy biegłego.
Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1
Pewne jest, że trochę nerwów, czasu etc. ta przygoda będzie cię kosztować. Ale nie dawaj za wygraną. Nieuczciwym ludziom należy się nauczka na przyszłość.
Nikon
Oj tam denerwować. Idziesz na policje, rozmawiasz z miłym policjantem, dostajesz potwierdzenie zgłoszenie i wysyłasz do allegro. Następnie czekasz na rozwój sytuacji, spokojnie bez stresów wiedząc że zrobiłeś co należało.
O... kurde. O mały figiel nie kupiłem tego Nikona. Podobał mi się (bo srebrny). Miałem ochotę go kupić, ale w przedświątecznej gorączce zapomniałem o aukcji...
Swoja droga kilka lat temu też miałem podobną sytuację, kupiłem na A... pięknego Nikonika coolpixa 5700, prawie nówka, pstryknąłem nim kilka zdjęć, piękne, za dwa dni biorę aparat i klapa, zdjęcia podobne do przedstawionego przez autora wątku. Ja wysłałem do serwisu bo sztuka była naprawdę śliczna, i ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem ekspertyzę- "uszkodzona matryca, koszt naprawy ZERO" bo jak się dowiedziałem podlegał pod "wadę fabryczną" Po naprawie długo się jeszcze nim cieszyłem. W przypadku kolegi tego raczej nie będzie i trzeba naprawić odpłatnie.
Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"
Rozumiem rozgoryczenie, ale dla mnie też fakty wskazują na uszkodzenie podczas transportu. W każdym razie nie bardzo wyobrażam sobie ustalenie momentu, w którym aparat uległ uszkodzeniu skoro kupujący twierdzi, że dostał popsuty aparat, a sprzedająca że wysłała "w pełni sprawny i zapakowany prawidłowo" sprzęt.
Tylko to sprzedawca odpowiada za dostarczenie towaru kupującemu a nie odwrotnie.
Panią się nie przejmuj, nie jest tu stałym bywalcem, jak widać założyła sobie konto 1 I 2014, bo z jakiś powodów obserwuje twoje poczynania po dokonanym zakupie, a skoro tak robi to już wskazuje ze nie do końca jest w porządku. Już tu próbuje cię zastraszyć cytując paragrafy.
Pani na aukcji wyraźnie napisała że stan idealny.
Kobita jest cwana.
W tej sytuacji skoro się nie poczuwa do zwrotu to na twoim miejscu skorzystałbym ze wszystkich możliwości wyegzekwowania, Allegro, Policja i być może dalej, 470 zł piechotą nie chodzi a ludzi nieuczciwych należy piętnować a sprawiedliwość egzekwować, bo inaczej to takich oszustów będzie się mnożyło coraz więcej.
Nie odpuszczaj.
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 02-01-2014 o 00:17
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to zgłoszenie reklamacji do kuriera. Najczęściej jest tak, że może to zrobić niestety tylko sprzedający (ten który wysyłał) i to powinno leżeć po jego stronie. Jeśli kobieta będzie się od tego wymigiwać to niezbity dowód że wysłała popsuty sprzęt.
Dobrze jest też od razu po odbiorze, najszybciej jak to możliwe zadbać o to aby kurier spisał protokół uszkodzenia - to jedyne co może zrobić odbierający przesyłkę. W zasadzie bardzo trudno będzie udowodnić kurierowi, że sprzęt został uszkodzony podczas transportu jeśli nie było jakiś zewnętrznych uszkodzeń paczki.
Paczka wyglądała podejrzanie abyś miał podstawy do zgłoszenia tego kurierowi? Jeśli nie to obstawiam 99% że zostałeś oszukany. I w zasadzie teoretycznie jak nie odpuścisz to moim zdaniem masz wygrane.
Przerabiałem podobny przypadek i udało mi się odzyskać pieniądze. Do tej pory nie wiem kto tak naprawdę zawinił i szczerze mówiąc mnie to nie interesuje. Zamawiając 100% działający sprzęt taki powinieneś dostać. Ciebie nie powinno interesować kto powinien ponieść za to konsekwencje, kurier czy sprzedający - powinni to wyjaśnić między sobą
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ostatnio edytowane przez trystero ; 02-01-2014 o 01:22
Trzymam kciuki i liczę na pozytywny obrót sprawy. Niestety teraz wszystko trzeba testować przy kurierze ;/
F50 | D80 | D100Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6
To powinieneś się cieszyć bo... nic nie straciłeś. A raczej zyskałeś np. spokój...Swoją drogą to kobitka cwana ale wydaje mi się, że ten rok zaczął się dla niej niezbyt ciekawie.
P.S. Nie sądzę aby kurier aż tak uszkodził sprzęt (jeżeli ten został poprawnie zapakowany). MZ sprzedała ci walnięty sprzęt i tyle. Daj jej nauczkę i nie odpuszczaj.
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 02-01-2014 o 04:51
Nikon
Skontaktuj się z nami