Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: SB-910 problem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukdz Zobacz posta
    Ostatnio miałem podobny problem z moją SB-900 i D90 - lampa nie błyskała przy co którymś zdjęciu mimo, że była naładowana. Miałem wtedy okazję podpiąć ją pod D5100 i działała bez problemu. Później przeczyściłem styki w lampie i aparacie, co na razie załatwiło problem.
    Pamiętam, że kiedyś na forum był opisany podobny problem i rozwiązało do wyciągnięcie z gorącej stopki w aparacie tej blaszki, która dociska lampę i mocniejsze jej odgięcie. Na razie tego nie robiłem, ale jak oglądałem stopki w moim D90 i kolegi D5100 to jego blaszka była bardziej odgięta ku górze. Nie wiem, czy jasno napisałem, o co chodzi z tą blaszką, ale jak obejrzysz swój aparat to powinieneś zrozumieć.

Chodzi Ci o te dwie blaszki ? W d5100 faktycznie są wyżej ... dużo wyżej ... Sprawdzę to, dzięki za sugestię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chcheckitout Zobacz posta
    Chodzi Ci o te dwie blaszki ? W d5100 faktycznie są wyżej ... dużo wyżej ... Sprawdzę to, dzięki za sugestię.

Jednak to nie ma znaczenia. Ogólnie u mnie lampa odpala ale słabszym błyskiem ... Robiąc zdjęcia w święta, było to dość irytujące, gdy na 10 zdjęć dwa były niedoświetlone, a tempo nie było szybkie ... Czyszczenie raczej u mnie nic nie zmieni. Sprzęt jest nowy więc wszystko powinno być ok. D5100 nie ma z tym problemu w ogóle. Gdy lampa wali sporą mocą (palnik w górę) ma problem z D7100.

Domyślnie

Jednak to nie ma znaczenia. Ogólnie u mnie lampa odpala ale słabszym błyskiem ... Robiąc zdjęcia w święta, było to dość irytujące, gdy na 10 zdjęć dwa były niedoświetlone, a tempo nie było szybkie ... Czyszczenie raczej u mnie nic nie zmieni. Sprzęt jest nowy więc wszystko powinno być ok. D5100 nie ma z tym problemu w ogóle. Gdy lampa wali sporą mocą (palnik w górę) ma problem z D7100.

Mamy ten sam problem.
    Już wysyłałem aparat do serwisu.
    Niestety nie załatwili sprawy i na początku roku wysyłam po raz drugi.
    Okazało się, że testowali lampę z palnikiem skierowanym na wprost.

Podpowiem Ci, że wyciągnięcie nakładki rozpraszającej załatwia sprawę.
    Oczywiście nie można tego zaakceptować, ale jest to rozwiązanie tymczasowe.
    Podejrzewam, że niestety odkryliśmy kolejnego babola NIKONA ;(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bambello Zobacz posta
    Mamy ten sam problem.
    Już wysyłałem aparat do serwisu.
    Niestety nie załatwili sprawy i na początku roku wysyłam po raz drugi.
    Okazało się, że testowali lampę z palnikiem skierowanym na wprost.

Podpowiem Ci, że wyciągnięcie nakładki rozpraszającej załatwia sprawę.
    Oczywiście nie można tego zaakceptować, ale jest to rozwiązanie tymczasowe.
    Podejrzewam, że niestety odkryliśmy kolejnego babola NIKONA ;(
    Dodam jeszcze, że problem dotyczy d7100, a nie sb 910.
    Ja testowałem na 3 lampach sb 900 i jednej sb 600.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bambello Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że problem dotyczy d7100, a nie sb 910.
    Ja testowałem na 3 lampach sb 900 i jednej sb 600.
    pozdrawiam
    Rozumiem, że na każdej z tych lamp był ten sam problem ? Właśnie miałem pożyczyć SB 900 żeby to przetestować. Ja w poniedziałek jadę do serwisu w takim razie. Wygląda na to, że d7100 ma problem z komunikacją ...

Domyślnie

Tak.

U mnie na razie czyszczenie rozwiązało problem, ale jak coś się będzie działo i znajdę rozwiązanie to się odezwę.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Uprawnienia umieszczania postów