Szukaj
Naprawdę w Koszalinie tak wiało, że aż latarnie przygięło do ziemi?
Żartuję oczywiście, ale mówiąc bardziej poważnie to na spokojnie przeanalizuj to, co zrobiłeś, choćby na jedynce. Okaże się, że ani jedna latarnia (może poza taką najmniejszą na horyzoncie) nei stoi w pionie. Jednocześnie widzę, że sama bryła budynku też nie ma pionowych bocznych ścian - co znakomicie utrudnia zobaczenie jak ten budynek wygląda naprawdę. Na pochylenia bocznych ścian zaprojektowanych przez architekta nakładają się pochylenia wszystkiego zaprojektowane przez Ciebie - i panuje ogólny pochył wszystkiego we wszystkie strony.
Do abecadła rzemiosła (tzn. fotografii architektury) należy pilnowanie gdzie się da* tego, żeby to co stoi w pionie w naturze stało w pionie na zdjęciu. Ja wiem, że są ludzie którzy temu zaprzeczają twierdząc, że prostowanie jest niepotrzebne, ale wierz mi - to są ci, którzy po prostu nie potrafią zrobić dobrze zdjęcia architektury.Twierdzą, że skoro obiektyw sam wykrzywia, to ma być krzywo. Dziwne, bo jednocześnie inne zniekształcenia, które obiektyw sam wnosi (beczki, comy, CA i inne) jakoś usuwają. Ale ja nie o tym chciałem...
Otóż jest parę sztuczek znakomicie ułatwiających robienie zdjęć architektury (m.in. pisałem o tym tutaj, więc już nei powtórzę tego wywodu), ale jak już zrobiłeś zdjęcie tak pochylone, po prostu w programie, którym obrabiasz zdjęćia je wyprostuj. To wcale nei jest ani trudne, ani długotrwale, a znakomicie polepszy odbiór zdjęć.
Nagle okaże się, ze latarnie, ktore stanęły wreszcie w pionie wyznaczają bardzo ładnie układ odniesienia w którym pochylenie ścian zaprojektowane przez architekta nabiera nowego wymiaru.
--------------
*bo są sytuacje, gdzie się nie da
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 06-12-2013 o 15:19
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Jeśli obrabiasz LRem, (włącznie od wersji 3 wzwyż) masz wyjątkowo ułatwione zadanie.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
A zatem - DO BOJU!![]()
pozdrawiam bombelkowo
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami