Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Słowacja - ciekawe miejsca

Wybieram się na dłużej na Słowację (prawdopodobnie przełom lata i jesieni) i szukam ciekawych miejsc(poza tatrami) do focenia, ciekawe miasta itp. jak narazie wiem co nieco o Bardejowie.

Domyślnie

Nie wiem zbyt dużo o Słowacji, ale z niej nie daleko masz do Węgier i Budapesztu gdzie są piękne okoliczności do robienia zdjęć :3 Byłem zachwycony wzdłuż całego Dunaju pięknie rozciągające się budynki, i niesamowicie często występujące mosty. Jeżeli jedziesz na dłużej pomyśl o takiej wyprawie.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Polecam słowacki Raj, informacje na temat tego miejsca znajdziesz w necie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Słowacki raj biorę pod uwagę , bo tam akurat nie byłem.ogólnie to szukam małych miasteczek

Domyślnie

1. Mała Fatra, piękna kraina z miejcowosciami Terchova (tu żył Janosik, pomnik i jego muzeum) i Stefanova. Trzeba zobaczyc wąwóz Diery.
    2. Slovensky Raj z wioska Hrabusice. Jeśli masz lęki przed długimi drabinami i chodzeniu po mokrych pniach nad potokiem to daj spokój. Ale warto.
    3. Vysoke Tatry z Strbskym Pleso, Smokovce Horny i Dolny.
    4. Oravsky Podzamok, zamek gdzie kręcono kadry do Janosika, obok Oravice z termami.
    5. Okolice Liptowskiego Mikulasza z jego termami zwanymi Tatralandia.
    Generalnie Slovacja to piękny kraj z przyjaznymi ludźmi i smaczną tradycyjna kuchnia. Jezdzę tam od wielu lat kilka razy w roku. Tam znajduje spokój.
    Jakbys lubił wędrówki po górach, bez kolejek na szlaku, w ciszy i spokoju to lista będzie długa.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

planujesz jeździć po całej Słowacji? szkoda, że nie napisałeś w której części się zatrzymasz, bo to ważne jest.
    Chłopaki się tutaj rozpisali o super miejscach, ale z Terechova do bardejowa będzie ze 150 km jak nie więcej to raz, równie dobrze można polecić Koszyce i Bratysławę: )
    Jeśli chodzi o Bardejow to tam zwiedzania jest na max 2 godziny.
    Na słowacji masz bardzo dużo zamków, Oravski, Spiski, Luboviański... jednak są w znacznych odległościach od siebie i dużo czasu stracisz na dojazd do nich, zwłaszcza że po drogach nie poszalejesz, bo Słowacy raczej nie są skorzy do negocjacjach przy mandatach Napisz gdzie jedziesz, będzie łatwiej coś konkretnie doradzić

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Jak narazie zaliczyłem Tatry słowackie, Smokowiec, Zdiar. Szukam małe miasteczka . Wybieram się prawdopodobnie w okolice Lipowskiego M. lub jeszcze nie znana dla mnie Mała Fatra lub do Spisza. Wybiorę na pewno ciekawszy rejon

Domyślnie

Stawiam na Mala Fatra (Terchova).
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Uprawnienia umieszczania postów