Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Idziemy na Kościelec...

...
    Sezon w górach już się rozpoczął, dlatego najwyższa pora na jakaś fotorelację.

W zeszły piątek, w raz z moją Gosią postanowiliśmy w końcu spróbować się z Kościelcem.
    Wiele o nim czytam, wiele pytałem, aż w końcu po zobaczeniu zdjęć Zbyszka(Zgera) postanowiłem spróbować.
    Każdy kto widział Kościelca choćby z Gąsienicowej wie, że nie jest to góra przyjemna z wyglądu, jednak nie taki diabeł straszny...

Zapraszam do mojej fotorelacji.

od Środy intensywnie śledziłem pogodę, zwłaszcza że różne portale, pogodynki itp itd rożnie pokazywały, dlatego decyzja o tym, że idziemy zapadła w piątek rano.
    Pogoda trudna do ocenienia, dlatego po oglądnięciu kamery z Topr-u-decycja idziemy do murowańca i zobaczymy co będzie się działo.

1.
    (kościelec, od prawej Świnicia, a na środku moja towarzyszka)

Niestety początkowo miny nie były za wesołe, kościelec "zadymiony" więc jesli wejdziemy, to nic widzieć nie będziemy.
    Na szczęście pogoda chyba robi się łaskawa i kościelec zaczyna nam się pokazywać, jednak chmury nie odpuszczają

2.
    (chyba najbardziej klasyczny widok z Hali Gąsienicowej)

Wchodzimy do schroniska, szybka zupka i decyzja co robić? ryzykujemy i postanawiamy wejść na Karb, później się zobaczy.
    Szybkim kroczkiem dochodzimy do stawu, kilka minut odpoczynku i ruszamy na przełęcz.
    Po przejściu kilkudziesięciu metrów widoki zaczynają robić się coraz ciekawsze

3.

Już samo pdejście pod Karb-a daje lekko odczuć w nogach, a gdzie tu jeszcze szczyt
    a tak prezentuje się podejście na przełęcz:

4.

a tyle jeszcze przed nami...

5.

W końcu docieramy na przełęcz, krótki odpoczynek i chwila zastanowienia co zrobić, bo chmury dalej wiszą...

6.

Po kilku minutach pogoda wariuje i wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie- ruszamy na szczyt

7.

Do szczytu już praktycznie aparatu nie wyciagałem z plecaka, nie byłoby za wygodnie iść i robić zdjęcia.
    Idąc zastanawiałem się, co mnie czeka po drodze i tak doszedłem do szczytu i stwierdziłem, że to nie taki trudne jak się mogło wydawać.
    Przez chwilę nawet byliśmy sami na szczycie

8.

Jednak przepaście robią wrażenie...

9.
    (zamarzły staw i droga na Zawrat)

a tak prezentuje się panorama Zakopanego widziana z Kościelca

10.

Zaczynamy schodzić, widoki są cudne, pogoda nam dopisuje

11.
    (widok na stawy Gąsienicowe)

Na pewno o wiele gorzej się schodzi niż wdrapuje na górę, ale po woli i z rozwagą nie stanowi większego problemu.

12.

I chyba jedno z trudniejszych miejsc na szlaku(przynajmniej kilka osób idących miało tam nie małe problemy)

13.

No i udało się, bezpiecznie zeszliśmy. Postanowiliśmy nie schodzić do czarnego stawu gąsienicowego tylko do czarnego szlaku ze świnickiej przełęczy. Dumni i szczęśliwi mogliśmy jeszcze podziwiać naszą "zdobycz"

14.

Co mogę napisać o samej górze?
    Na pewno to, że do kiedy ktoś nie postanowi wejść na nią, to nie do wie się, czy sprawia trudność.
    W jednym momencie schodziło dwóch chłopaków, którym ustępowaliśmy miejsca. Schodzili jakby ich sparaliżowało, my zaś w tym samym miejscu przeszliśmy jakby nigdy nic. Myślę, że największy problem tak góra sprawia, gdy pada deszcz i płyty są śliskie.
    Tak czy inaczej, bardzo się cieszę że w końcu udało się mi na nią wejść.

Pozdrawiam
    Janusz

Ps.
    Dzięki za poświęcenie kilku minut dla moich wypocin

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Fajne repo i dzięki za widoki, trzeba będzie się w końcu wybrać w góry.

Domyślnie

brawo , gratulacje -za wejście, relację i zdjęcia

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Byłem na Kościelcu tydzień wcześniej przed Januszem, dla mnie wejście na Kościelec nie stanowi większego problemu.
    Gdyby porównać trudność w stosunku do Rysów czy Przełęczy pod Chłopkiem o Orlej nie wspominając to wejście na Kościelec nie zajmuje wiele czasu i technicznie nie jest trudne jeśli skały są suche.
    Relacja fajna ale brakuje mi tu zdjęć z samego szczytu, w moim przypadku tydzień wcześniej na szczycie mieliśmy ograniczoną widoczność przez mgle która nie chciała ustąpić.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Janusz fajne repo, takie jakie go oczekuję brakło jak Zbyszek pisze zdjęć ze szczytu i na czarny staw z góry. Może będę mógł się przekonać za niecałe 2 tygodnie jak go powtórzymy ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Fajna relacja ... za Przedmówcami brak foteczki w kierunku Świnicy to jedno z najbardziej oklepanych ale też i ciekawych ujęć. Ujęcie w kierunku Przełęczy Kościelcowej też by się przydało - pokazuje ekspozycję od drugiej strony.
    Ostatnio byłem na wierzchołku w zimie ... całkiem inaczej ta góra wtedy wygląda
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Byłem na Kościelcu tydzień wcześniej przed Januszem, dla mnie wejście na Kościelec nie stanowi większego problemu.
    ...
    Relacja fajna ale brakuje mi tu zdjęć z samego szczytu, w moim przypadku tydzień wcześniej na szczycie mieliśmy ograniczoną widoczność przez mgle która nie chciała ustąpić.
    Jak pisałem Zbyszku, to Twoje wejście tak na prawdę mnie zmotywowało by spróbować. no bo jak nie teraz, to kiedy?
    Co do zdjęć ze szczytu, to w sumie są trzy ale niech będzie, jak wrócę do domu to postara się coś wrzucić

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Janusz fajne repo, takie jakie go oczekuję brakło jak Zbyszek pisze zdjęć ze szczytu i na czarny staw z góry. Może będę mógł się przekonać za niecałe 2 tygodnie jak go powtórzymy ?
    tak, z Tobą za 2 tygodnie, a z J@nkiem w najbliższą niedziele i wyjdzie z tego tyle, że Kościelec będzie najbardziej odwiedzaną górą przeze mnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milk Zobacz posta
    Fajna relacja ... za Przedmówcami brak foteczki w kierunku Świnicy to jedno z najbardziej oklepanych ale też i ciekawych ujęć. Ujęcie w kierunku Przełęczy Kościelcowej też by się przydało - pokazuje ekspozycję od drugiej strony.
    Ostatnio byłem na wierzchołku w zimie ... całkiem inaczej ta góra wtedy wygląda
    Grześ, w zimie też kiedyś się wybiorę a co do zdjęć, to tak jak pisałem wyżej, postaram się dorzucić

Domyślnie

Po prostu stań się naszym przewodnikiem górskim i tyle
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Myślę, że byłbym za drogim przewodnikiem dla Was

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów