W ubiegłym roku wchodziłem na Rysy od strony Słowackiej z powodu zamkniętego szlaku od Czarnego Stawu.W tym roku postanowiłem wejść od naszej strony aby porównać stopień trudności.
Sobota 3 sierpień, wyjazd o godzinie 2 rano, przed 6 jesteśmy w Palenicy na parkingu, spakowanie bagażu i w drogę.
Zapraszam do wirtualnej wędrówki.
1.
Kilka minut przed 8 jesteśmy nad Morskim Okiem, chwila odpoczynku i w dalszą drogę, niestety, dalej idę sam, żona zostaje.
Prawie cztery godziny marszu na szczyt, liczę że troszkę skrócę idąc swoim tempem.
2.
Po trzydziestu minutach marszu jestem nad Czarnym Stawem, turystów niewiele, idę dalej.
3.
Pionowa ściana Kazalnicy robi wrażenie.
4.
Mijam Czarny Staw, podejście robi się bardziej strome i na szlaku więcej turystów.
5.
Jestem na Buli pod Rysami, chwila odpoczynku, mały posiłek i w drogę.
6.
Krótkie spojrzenie za siebie, na szlaku zaczyna się robić tłoczno.
7.
Zaczyna się prawdziwa wspinaczka, pojawiają się pierwsze łańcuchy.
8.
Jak na razie nie ma kolejki, jak będzie dalej zobaczymy.
9.
Teraz muszę przepuścić turystów schodzących w dół, robi się bardziej tłoczno, ale wierzchołek już blisko.
10.
Jestem na szczycie Rysów, jest godzina 10,45 jest bardzo tłoczno, skorzystam z gościnności Słowaków i przechodzę na wierzchołek po stronie słowackiej.
11.
Na naszym wierzchołku wygląda to tak, w dolnej części kadru nietypowy turysta
Tutaj robię 30-to minutowy odpoczynek i wracam na naszą stronę.
12.
Jestem ponownie na wierzchołku po naszej stronie, spoglądam w dół, przy łańcuchach tworzą się kolejki, za pół godziny schodzę.
13.
Schodzenie w dół idzie powoli, trzeba przepuszczać tych co idą do góry, na szczęście warunki pogodowe są dobre i niektóre łańcuchy można opuścić.
14.
Niestety, jest tłoczno, mimo tego schodzenie idzie mi sprawnie, za chwilę będę nad Bulą.
15.
Widzę już Czarny Staw, jest bliżej jak dalej, siły jeszcze są więc dam radę.
O 14,20 jestem nad MO, za dwie i pół godziny Palenica.
Pozostaje tylko powrót do domu, 260 km, czuję trochę zmęczenie, ale mocna kawa powinna postawić mnie na nogi.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami