Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Budowa obiektywu...

Witam
    Na lekcji fizyki dostałem zadanie polegające na zrobieniu referatu na temat budowy obiektywu z szczególnym uwzględnieniem układów soczewek. Jako że i ja i nauczyciel interesujemy się fotografią uzgodniłem z nim że ma to wyglądać mniej więcej tak że przedstawię najpierw bardzo ogólnie budowę obiektywu, potem opiszę budowe fisheye, 50 i jakiegoś zooma. Referat mam wygłaszać minimum 15 minut więc muszę zebrać dużo informacji. Problem w tym że nie wiem jak się do tego zabrać możecie mi polecić jakieś strony internetowe które dobrze wyjaśnią mi układy soczewek? lub budowy obiektywu z uwzględnieniem przepuszczalności światła przez soczewki ? z góry dziękuje za pomoc

Ostatnio edytowane przez DlaZabawy ; 06-12-2013 o 20:03 Powód: Dodane nowe źródło

Domyślnie

Pochwal się wynikami, ostatnio przyszło mi do głowy, że mógłbym sam zmajstrować obiektyw do wielkiego formatu (tam konstrukcje są dużo prostsze i nie ma żadnych AFów ani VRów).

Jak znajdziesz wzory na ogniskową i pole krycia to daj znać - dla ułatwienia dodam, że jeszcze nie szukałem, to jeden z nigdy nie zaczętych projektów, więc może i w wikipedii są.

W każdym razie koniecznie zamieść na forum wyniki pracy.

Ostatnio edytowane przez DlaZabawy ; 06-12-2013 o 20:26

Domyślnie

Jeśli uda Ci się dopaść w jakiejś bibliotece dość starą (ale jarą) książkę Tadeusza Cypriana pt. „Fotografia, Technika i Technologia”, to w niej znajdziesz wszystkie potrzebne schematy i i wzory z zakresu optyki w kontekście fotografii, jakich możesz potrzebować. Ponieważ książka jest dość stara (ja mam wydanie IX z 68 roku), to przekrojów konkretnych nowych obiektywów tam nie znajdziesz, ale różnice pomiędzy typami konstrukcji jak najbardziej tak.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

czekamy na efekt końcowy, chyba się pochwalisz na forum?
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

oczywiście mogę wrzucić pod koniec przyszłego tygodnia gdyż poza weekendem czasu dużo nie mam dziękuje za linki

Domyślnie

Tu masz dużo informacji i wizualizację do wstępu, fisheye, tele, itp.
    http://www.pierretoscani.com/annexeGB.html

Uprawnienia umieszczania postów