Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Post Fotoindex (stykówka)

Czy ktoś zna jakieś programy do tworzenia fotoindeksów taki aby w wyniku jego używania można było uzyskać efekt identyczny (zbliżony) do takiego jaki mają fotoindeksy wykonywane w zakładach fotograficznych. Jak również aby uzyskać legendarne 42 miejsca w układzie 7x6.

Wiem że istnieje program "index print" ale niestety nie można w nim uzyskać efektu z kratkami obróconymi o 90 st. w lewo w prawym dolnym rogu itp. w rogu. ponadto ten program niestety ma status porzuconego a dostępna w sieci wersja jest wersją demo, a pełnej wersji już nie ma jej autor. ostatnia wersja jest z 2004.

Domyślnie

XnView - Utwórz - Arkusz z miniaturami.

Tam wybierasz sobie wszystkie parametry sykówki ilość zdjęć, format dokumentu, napisy tytułowe, stopkę, podpisy zdjęć (chyba), czcionkę itd.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Niestety ale efekt jaki uzyskuję w XnView nie jest dla mnie zadowalający zwłaszcza w kwestii Nagłówka . chciałbym uzyskać coś możliwie identycznego do tego.
    Ostatnio edytowane przez wlocek369 ; 04-12-2013 o 20:49

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

W Photoshopie jest taka funkcja

Domyślnie

Wszędzie jest taka funkcja, w PSie i w LR, w masie jakichś sharewareowych programów też - ale jak rozumiem autorowi chodzi o taki stopień mimikry, zeby nawet szlaczek w nagłówku był podobny. Nie wiem, czy da się to osiągnąć automatem (bo co to za sztuka zrobić stykówkę na piechotę, wklejając szlaczek i pilnując fonta, czy się zgadza ze wzorcem).

Może najlepiej zamiast szukać w ciemno należałoby pójść do fotolabu, który robi takie stykówki i spytać, czym oni to robią? Nie sądzę, żeby używali do takich drobiazgów jakiegoś wysokowyczynowego, dedykowanego softu, a przynajmniej tak mi się wydaje. Może da się to gdzieś kupić nie będąc fotolabem?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta

Może najlepiej zamiast szukać w ciemno należałoby pójść do fotolabu, który robi takie stykówki i spytać, czym oni to robią? Nie sądzę, żeby używali do takich drobiazgów jakiegoś wysokowyczynowego, dedykowanego softu, a przynajmniej tak mi się wydaje. Może da się to gdzieś kupić nie będąc fotolabem?
    No niestety muszę zmartwić. Soft do tego jest wysokowyczynowy i dedykowany. Jest to soft zaimplementowany w urządzenie LAB, tylko do tego urządzenia dedykowany i wraz z nim działa. Nie sądze że jest w stanie pracować sam z siebie. Nawet jeśli tak, to bardzo trudny do zainstalowania (wymaga postawienia MSQL) i chyba dość trudny do zdobycia. Poza tym on jest zupełnie do czegoś innego a to jest tylko jakaś mikro opcja całości jego zastosowania.

Pozdrawiamy

Domyślnie

Nie spodziewałem się, ale wierzę. Co prawda MySQL nie jest jakimś wyczynem w dzisiejszych czasach, ale stawianie go do zrobienia stykówki uznałbym jednak za cios atomówką we wróbla.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Wypada również dodać, że nie ma możliwości zapisania stykówki do pliku. Można ją tylko naświetlić w wybranym formacie na papier.

Pozdrawiamy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    W Photoshopie jest taka funkcja
    Tak, wiem o tym, ale niestety tam stykówkę robi się niestety bez nagłówka. tzn nagłówek trzeba robić osobno i dopiero wstawiać jako jedną z warstw do pliku o rozmiarach będących przynajmniej sumą wysokości stykówki i nagłówka. no i niestety podpisy do zdjęć są pod nimi a nie częściowo na nich itp.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    (...) ale jak rozumiem autorowi chodzi o taki stopień mimikry, zeby nawet szlaczek w nagłówku był podobny.
    Niekoniecznie. chodziło mi jedynie o możliwość wstawienia własnego nagłówka z dowolnym obrazkiem, napisem itp. w podobny sposób jak tu.

Domyślnie

FastStone, darmowa przeglądarka plików graficznych, umożliwia utworzenie fotoindeksu, gdzie w nagłówku i/ lub stopce możesz wprowadzić własny tekst.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów