Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    NEX niczym się nie różni od lustrzanki DX. Olympusy mają trochę mniejszą matrycę, ale i niższą rozdzielczość. Jak już, to Nikon 1.
    Rozni sie taki nex diametralnie, bo nie wszystkie lustrzanki DX posiadaja pomiar swiatla z manualnymi obiektywami, zadna nie ma focuspiking, i w zadnej bez dodatkowej soczewy nie wyostrzysz z takimi szklami na nieskonczonosc.
    Malo luster DX ma gibany ekran, ktory pomaga jak przyjdzie w trawie cos robic.
    Jak do tego dodac budzet ~2kpln na wszystko, to ja nie widze w tym sensu by brnac w tym wypadku w lustro.

p.s. Nikona 1 pominalem celowo, bo rowniez mialem i wiecej miec nie chce

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nyny1 Zobacz posta
    Rozni sie taki nex diametralnie... w zadnej bez dodatkowej soczewy nie wyostrzysz z takimi szklami na nieskonczonosc.
    Obawiam się że pokutuje tu jakiś pogląd wyniesiony z m42, a nikt o tym nie mówi ...

miesiąc gdzieś już tu było "jak kupisz stary obiektyw musisz kupić przejściówkę" - akurat pogląd świadczący tylko o malutkich doświadczeniach wypowiadającego się.

Do reszty poglądów n/t bezlusterkowców nie mam zarzutów.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Obawiam się że pokutuje tu jakiś pogląd wyniesiony z m42, a nikt o tym nie mówi ...

miesiąc gdzieś już tu było "jak kupisz stary obiektyw musisz kupić przejściówkę" - akurat pogląd świadczący tylko o malutkich doświadczeniach wypowiadającego się.

Do reszty poglądów n/t bezlusterkowców nie mam zarzutów.
    Na pewno dobrze mnie zrozumiales?
    Chyba nie...
    Wiec spiesze sprostowac.
    Wlasnie plusem nexa jest to, ze do niego mozesz praktycznie wszystko podlaczyc i bedzie git.
    Do DX nikona niestety, trza sie nagimnastykowac

Kwestii doswiadczenia nie bede komentowal, bo po prostu mi sie nie chce

pozdro

www.michalak24.pl

Domyślnie

Na pewno dobrze mnie zrozumiales?
    Chyba nie...
    Chyba obaj nie zrozumieliśmy ...

Że bezlusterkowce mają malutką odległość bazową to wiem dobrze. cd. poniżej.
    Zresztą nie neguję argumentów za nimi, tylko pewien szczegół.

Wlasnie plusem nexa jest to, ze do niego mozesz praktycznie wszystko podlaczyc i bedzie git.
    Do DX nikona niestety, trza sie nagimnastykowac
    Jedyny stary obiektyw o jakim tu mowa to nikkor 55/3.5. Jaka to gimnastyka?
    Oraz mieszkowe kombinacje gdzie nikt nieskończoności nie szuka...

Domyślnie

Chyba obaj nie zrozumieliśmy ...
    Chyba

Jedyny stary obiektyw o jakim tu mowa to nikkor 55/3.5. Jaka to gimnastyka?
    Oraz mieszkowe kombinacje gdzie nikt nieskończoności nie szuka...
    W rzeczy samej nikt przy makro nie szuka nieskonczonosci, ale pozwolilem sobie napisac o tym by potencjalny kupujacy mial swiadomosc.

Co do szkiel, to bylo tutaj pare wymienionych, a ze pytajacy raczej chcial w duzych skalach gustowac to niestety malo ktory obiektyw systemowy w latwy sposob to umozliwi (i nie pisze tu o skali 1:1, 2:1 a wiekszych).
    Do tego znakomicie sprawdzaja sie starocie chocby te na m42 mocowane, czy mikroskopowe szkla, oczywiscie w roznych konfiguracjach polaczenia z body.

Dlatego tez napisalem o vivitarze 28mm na odwrotce (czy innym o zblizonej ogniskowej), ktorym daje sosunkowo latwo uzyskac wieksze skale, zwlaszcza jak sie pozapina do tego jeszcze pierscienie, czy wspomniany mieszek.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny1 ; 08-12-2013 o 20:32

www.michalak24.pl

Domyślnie

Chyba

Cytat o braku doświadczeń nie dotyczył ciebie, ale jakiegoś bezimiennego "eksperta" sprzed miesiąca, którego 100% starych obiektywów wymagało przejściówki. Cóż, niektórzy puszczali samoloty w stodole.

Domyślnie

Trochę zaciekawił mnie ten wątek i sam się zastanawiałem co będzie najlepsze do tego typu fotografii o dość sporym powiększeniu. Autor wątku nie sprecyzował w jakich warunkach jego koleżanka
    chce robić te zdjęcia. Czy maja to być warunki naturalne czy być może z racji,że jest biologiem w jakiś laboratoryjnych. Wtedy być może wystarczy złączka mikroskopowa no i jakiś korpus.
    Niestety tu jest problem bi jak wcześniej koledzy wspominali nie posiada ona pomiaru światła gdy zamontowane są inne obiektywy czy pierścienie pośrednie. Dla uzyskania dużej skali odwzorowania
    najlepsze są obiektywy o krótkiej ogniskowej,które zapewniają wtedy jeszcze sensowną strefę ostrości. To właśnie dlatego wykorzystuje się obiektywy szerokokątne mocowaneodwrotną stroną,
    co wraz z niewielkim pierścieniem daje skalę dużą skalę odwzorowania. Minus jest taki,że obiekt jest bardzo blisko soczewki i stąd trudności ze światłem. Pierścieniowe lampy błyskowe nie zdadzą
    egzaminu przy tak małych odległościach,również normalna lampa z jakimś dyfuzorem będzie mało wygodna i nieporęczna,a większość wyzwolonego światła będzie nieefektywna. Tu potrzeba
    sporo światła skupionego na niewielkiej powierzchni. Kiedyś gdzieś widziałem taka przystawkę do lampy zakończoną światłowodami które można było w dowolny sposób ustawiać. Wręcz obowiązkowo
    przy tego typu zdjęciach oprócz statywu potrzebne są jeszcze sanki z mikro posuwem. Trudno coś konkretnego polecić,zwłaszcza dla kogoś kto ma niewielkie pojęcie technicznych aspektach
    makrofotografii. Ja rozwiązania szukałbym w kompaktach z wymiennymi obiektywami i do tego przejściówka na M42, bo do tego gwintu możnałatwo podłączyć rożne obiektywy.
    Specjalnie na potrzeby tego wątku wykonałem poniższa fotkę.
    -korpus D700
    -redukcja N/m42
    -pierścień pośredni m42 długości 3 cm
    -obiektyw wykręcony z aparatu Czajka 28/2,8
    -oświetlenie to dwa diodowe oświetlacze służące do oświetlania klawiatury laptopów
    w tym przypadku wpięte w gniazda USB przy monitorze.
    Obiektyw oryginalnie ma gwint mocowania chyba M39,ale nie mam takiej przejściówki więc po prostu okleiłem pierścień pośredni wraz z obiektywem szeroką taśmą samoprzylepną.
    Jednodiodowe oświetlacze są na długich elastycznych przewodach,które można dowolnie ustawić.
    Fotka nie ma exifu więc podaje dane :
    -czas 1/6
    -f 11 ustawione na obiektywie
    -800 iso
    -migawka wyzwalana wężykiem z wstępnym podniesieniem lustra.
    -bateryjka od zegarka ręcznego o średnicy ok 5mm.

Na małej matrycy lub mikro 4/3 byłoby spore powiększenie tylko ciekawe czy ten obiektywik by wydolił.

Domyślnie

No to tak na rozluźnienie atmosfery Nie wiem, czy gdzieś się już na forum nie przewinęło: wynalazek z Rosji na Heliosie...a jaki skuteczny -Płatki śniegu-
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Na razie autor wątku nie podał żadnych dodatkowych informacji, więc możemy sobie dyskutować

A jeśli już wchodzimy w skalę mikro... http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...a-dla-kazdego/
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów