Yyy... Ale Wy mówicie o ShareCenter, jako o programie do zainstalowania na kompie, który będzie m.in. zarządzał backupami? Czy o tym całym ustrojstwie - systemie siedzącym w NASie? Bo jeżeli to drugie, to ja wiem, że takie coś jest. I faktycznie całkiem toto fajne. Sprawdziłem, działa. Tylko że ja nie chce ciągnąć plików z kompa na NAS, tylko odwrotnie - wypychać z kompa do NASa. Niby skutek ten sam, ale chyba bym wolał jednak, żeby to komputer decydował, czy może być wykonana kopia. Z resztą, tak się toto na ogół realizuje w systemach serwerowych. Zeby daleko nie szukać, windowsowy backup oparty na usłudze volume shadow copy (VSS). BTW, ten Cobian backup zapowiada się ciekawie, bo opiera się na VSS właśnie. Oczywiście pierwsze odpalenie się nie powiodło, bo VSS pokazała środkowy palec, ale ona już tak ma. Jak na dzień dobry strzeli focha, to trzeba się później trochę pogimnastykować. Tylko obawiam się, że żeby VSS pokazało swoje możliwości, to by wypadało mieć NAS z obsługą iSCSI, a niestety mój DLink tego nie umie (dlatego przeleżał swoje w szafie).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami