Szukaj
Wymagania mam odpowiednie do tego co potrzebują od sprzętu.
telefon - do internetu, nawigacji, rozmów i sms
tablet - 7", WiFi i ekran IPS. Do bezprzewodowej kontroli aparatu
laptop - jak komputer - do wszystkiego.
Też bym chciał tak jedno do wszystkiego... najlepiej taki obiektyw o masie nie większej jak 1kg, nie dłuższy niż 15cm, z filtrami max 77m, o ogniskowych 16-300 f/2.... oczywiście pełnoklatkowy...
A co do twoich wymagań... jak nie ma czego chcesz, to czemu sobie sam nie zrobisz ??
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Miało być o tabletach, a tu widzę znowu szermierka słowna :P
Ja od dłuższego czasu polowałem na promocją iPada lub Nexusa. Dotychczasowy GoClever stał się już "zabytkiem".
Traf chciał, że trafiłem na likwidację sklepu, a tam Surface RT 32GB za 1999 NOK - czyli około 1000 pln.
Zamysł był, żeby kupić i sprzedać, dołożyć i kupić iPada. Po trzech dniach widziałem, że tabletu się nie pozbędę.
Zalety:
B. dobrej jakości ekran - nie jest to rozdzielczość 2048x1536, ale i tak spełnia moje wymagania, kąty ma b. dobre.
Pamięć - 2GB ramu i chodzi cud, miód, malina - nic się nie wiesza, filmy hd, gry, internet, chodzi cacy.
Pamięć użytkowa - 32GB. Tak naprawdę dostajemy 16GB, ale ale! Mamy czytnik kart, co powoduje, że możemy rozbudować pamięć do 128 GB - zdecydowany plus.
Załączona podstawka - niby nic, ale jak mam wydawać kasę na case z funkcją podstawki 150 pln, to dziękuję :P
Szybkie ładowanie - raz ciach, 3 godziny, 100%.
Wytrzymała bateria - non-stop włączone wi-fi, spotify, internet, czytanie ebooków - nie dałem rady wyczerpać w ciągu jednego dnia. Przy normalnym użytkowaniu bateria wystarczy na dwa dni. Przy trybie uśpienia - rozładowuje się bardzo powoli, po 3 dniach zeszło raptem 10-15%.
Łącze usb - dysk twardy, bezprzewodowa myszka, tablet - wszystko śmiga
Możliwość podłączenia na BT klawiatury Apple
MS Office full version
Wady:
Tak naprawdę ciężko było mi coś znaleźć. Ja tabletami zdjęć nie robię, więc kiepski aparat w MS mi nie przeszkadza.
Waga - prawie 700g. Na początku trochę przeszkadza, ale już się przyzwyczaiłem. Znajomy na iPada Air - dla mnie zbyt lekkieOptymalna waga - 500 g.
Łatwo brudzący się ekran - ślady paluchów straszne, czekam na folię.
Cena dedykowanej klawiatury - szaleństwo! Ale zaraz, myszka pod usb, klawiatura bezprzewodowa Apple po BT i mamy pakiet biurowy
Głośniki - no na 100% to trzeszczą, nie najwyższych lotów.
Podsumowując - gdybym miał nabyć za początkową cenę, wynoszącą ponad 2000 pln, bez wiedzy, którą mam teraz, to bym nie kupił. Z obecną wiedzą, rozważyłbym, czy brać Surface, czy coś jabłkowego.
Z tabletu jestem zadowolony, spełnia wszystkie moje oczekiwania, do tego stale wzrasta liczba aplikacji na RT. System jest przyjemny, nie ma w nim problemów jakie spotykałem w desktopowych systemach.
No to wracajac do tematu: Markowe dobre tablety![]()
Nadal uwazam, ze mozna wymienic Asusa TF701T oraz ASUS MeMO Pad FHD 10 (tyle, ze bez dolaczanej klawiatury).
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Zastanawiałem się. Miałem kiedyś Playbooka, i stwierdziłem, że jednak ekran trochę był za mały (7 cali). Takie 8" jest w sam raz, chociaż i 10" nie pogardzę. Mnie interesuje przede wszystkim akumulator, 3G i w miarę jakaś wydajność.
Wcześniej wspominany był tablet Lenovo - wyczytałem gdzieś, że przyzwoita wydajność, działanie na baterii nawet ok (do 7 h przy ciągle włączonym 3G) i podobno rewelacyjny pod względem łapania sygnału i WiFi i 3G. A cena także znośna - ok. 1100 zł.
Ostatnio edytowane przez jerryjola ; 09-12-2013 o 00:55
Albercik wie lepiej...
d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,
raczej miedzy 7, a 8 cali chyba nie za bardzo odczujesz roznice, ja tylko wlasnie z tego wzgledu interesuje sie czyms wiekszym, bo co za roznica o cal wiekszy.. wiec tak te 10 cali, jakos za mna chodzi. I jakos Asus wydaje mi sie rozsadnym wyborem.
A co do Lenovo, moze i wifi dziala rewelacyjnie w tabletach, ale w laptopach (nie wiem czy wszystkich) dziala on tragicznie, zlom.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Wiesz co, porównywałem 7 a 8" i jak dla mnie jednak jest różnica. Odczuwalna.
Co do WiFi w notebookach Lenovo- mam t410 i.... chodzi różnie. Zależy od aktualizacji, bo czasami stery się aktualizują, m.in do Wifi. Nie narzekam, o ile sterownik jest OK.
Będę jeszcze szukał. Jak 10", to też raczej wolałbym dołożyć nieco, aby w miarę długo chodził na baterii.
Albercik wie lepiej...
d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,
Nikon d5100
Skontaktuj się z nami