Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    starachowice

Domyślnie

tak slyszalam o takim wynalazku jak ty to nazwales... nie musisz byc od razu uszczypliwy. na pewno tez kiedys miales problem skoro jestes na tym forum i nie podejrzewam ze ktos wysmiewal sie z ciebie tylko pewnie słuzył pomoca, taka jaka ja teraz potrzebuje od was

Domyślnie

Od książek dotyczących PODSTAW fotografii, trochę szperania w internecie i czytania ZE ZROZUMIENIEM. Tutaj na forum jest mnóstwo wiedzy, wystarczy poszukać. Możesz też ewentualnie zapisać się na jakiś kurs podstaw fotografii.

Tu nie leży problem w oświetleniu (chociaż po części też) ani aparacie (nie jest najwyższych lotów - ale Terry Richardson też fotografuje kompaktami) tylko w Twoim ABPW - absolutnym braku podstawowej wiedzy. Jeżeli chcesz się zabrać za fotografię najpiejrw zainwestuj w siebie i wiedzę dopiero potem sprzęt.

Masz RAWa jakiegoś z tych zdjęć? Zobaczę co da się zrobić.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Tak jak kolega Gonzog - softbox nic nie załatwi, nie będziesz miała białego tła ani potrzebnej ostrości. Aczkolwiek z softboxami łatwiej się pracuje (łatwiej panować nad światłem) niż z parasolkami. Więc:

1. Musisz dać dużo dodatkowego światła na tło.
    2. Aparat na statywie, bo czas 1/30 sek to już na granicy możliwości poruszenia (ogniskowa u Ciebie to równoważnik ok. 27 mm). W razie potrzeby możesz podnieść nieco czułość, np. z 200 na 400. Przysłona powinna być też mniejsza, bo mam wątpliwości czy ten kitowy obiektyw ostro rysuje przy otwartej na full przysłonie.
    3. Ostrość ustaw ręcznie na oczy.
    4. Spróbuj przesuwać lampki i tak je ustawić, żeby nie pojawiały się głębokie cienie na sylwetkach. Możesz spróbować przysunąć je bliżej.
    5. No i modele muszą stać nieruchomo.

W sumie nie jest łatwo o super portrety z tym zestawem światła ciągłego, który zakupiłaś.
    Zaopatrz się też w szarą lub białą kartę do korekty kolorów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    starachowice

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Tak jak kolega Gonzog - softbox nic nie załatwi, nie będziesz miała białego tła ani potrzebnej ostrości. Aczkolwiek z softboxami łatwiej się pracuje (łatwiej panować nad światłem) niż z parasolkami. Więc:

1. Musisz dać dużo dodatkowego światła na tło.
    2. Aparat na statywie, bo czas 1/30 sek to już na granicy możliwości poruszenia (ogniskowa u Ciebie to równoważnik ok. 27 mm). W razie potrzeby możesz podnieść nieco czułość, np. z 200 na 400. Przysłona powinna być też mniejsza, bo mam wątpliwości czy ten kitowy obiektyw ostro rysuje przy otwartej na full przysłonie.
    3. Ostrość ustaw ręcznie na oczy.
    4. Spróbuj przesuwać lampki i tak je ustawić, żeby nie pojawiały się głębokie cienie na sylwetkach. Możesz spróbować przysunąć je bliżej.
    5. No i modele muszą stać nieruchomo.

W sumie nie jest łatwo o super portrety z tym zestawem światła ciągłego, który zakupiłaś.
    Zaopatrz się też w szarą lub białą kartę do korekty kolorów.

te informacje napewno beda przydatne,z gory dziekuje

Domyślnie

nie narzekajcie za bardzo na rodzaj światła, bo nasz użytkownik jutro kupi super zestaw i wtedy pojawi się jeszcze więcej pytań, nie ma tu problem z jakością światła jest problem z wiedzą użytkownika i w tym widzę jedyny problem, dwoma lampkami światła stałego można wiele zdziałać, jeśli się chce
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów