Szukaj
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy ten słoik podłącze do cyfrówki d5100 i odwrotnie ?
Cyfra (Nikon DG VR AF-S Nikkor 18-55mm 3,5-5,6G , Sigma DG 70-300mm 4-5,6G) <- słoiczki ^.^
Czy 5100 ma śrybokręt? bo ten obiektyw nie ma własnego silnika.
Generalnie w Nikonie podepniesz wszystko do wszystkiego tylko nie zawsze da się tego używać po połączeniu.
18-55 z analogiem nie ma sensu a przy Sigmie nie jestem pewny czy kryje pełną klatke.
Jak się*uprzesz to podłączysz, pytanie czy taki tandem da ci oczekiwane rezultaty (birąc pod uwagę*winietę). Akurat N301 chyba nie do końca dobrze pracuje ze szkłami typu G (jest chyba tylko pomiar na pełnej przesłonie w trybie P). Poza tym coż da ci silnik w obiektywie czy śrubokręt jeśli F301 nie ma autofocusa.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
ze starych nikonów typ obiektywów bez pierścienia obsługiwał f401, jeśli w 301 zastosujesz optykę DX (to co opisałeś) to niestety winetka będzie dużai problem z korzystaniem z manualu), poza tym te obiektywy nie są dość wygodne do ustawiania ostrości ręcznie
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Mam jeszcze parę pytań.
1. Posiada ktoś może polską wersje instrukcji obsługi do F301 ?
2. Jak wygląda pudełko po aparacie ?
3. Trzeba coś dokupić żeby obiektyw podłaczyć do analoga/ i odwrotnie ?
ad1. Pierwsze zapytanie w guglu daje odpowiedź. W języku lengłydż, ale nie sądzę, żebyś znalazł polską. W 1985 w Polsce sztuką było kupienie kawałka mięsa na kotlety, Nikon oficjalnie nie sprzedawał tu aparatów, więc nie tłumaczył instrukcji. Zdjęcia zomowców robiło się*Zenitem.
ad2. Drugie pytatnie w guglu daje odpowiedź. W tym czasie wszystkie aparaty Nikona były pakowane w podobne, złote pudełka różniące się*napisami. Jak koniecznie potrzebujesz to wersja amerykańska nazywała się*N2000, ale tego pudełka to już sam poszukaj.
ad3. Obiektywy Nikona pasują do każdej puszki (pomijając specyficzne szkła, jak bardzo krótkie fisheye) będą pasowały. Inną kwestią jest czy będzie z nimi pomiar światła i czy będzie działał autofokus (jeśli był obsługiwany). To w kwestii czy można podłączyć do analoga obiektyw. Odwrotnie, czyli obiektyw do korpusu też się*daje podłączyć. Nawet daje się*podłączyć odwrotnie, czyli tyłem do przodu, choć to już przez pierścień odwrotnego mocowania. Tyłem obiektywu do przodu aparatu, bo od tyłu aparatu to już się go wetknąć nie da.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Dzięki za odpowiedź, szukałem tegoż pudełka, są lecz nic nie znalazłem ciekawego ;(
Skontaktuj się z nami