Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 158

Wątek: Adobe CC

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    LR trzyma te informacje oddzielnie: RAWy tam, gdzie je dałeś przy imporcie (możesz je albo zatrzymać tam gdzie są podczas importu, albo gdzieś je przemieścić, np. na jakiś zewnętrzny dysk), a informację o obróbce w tym, co nazywa się Catalog (ścieżkę do niego ustalasz sam, albo godzisz się na defaultową, którą LR proponuje).

Gdzie trzymasz RAWy, albo co się z nimi stało podczas importu (gdzie je skopiowałeś lub przeniosłeś) powinieneś sam wiedzieć, ścieżkę do Catalog znajdziesz w Catalog Settings (Library > Edit > Cat Set > [zakładka] General).

Jak pomimo tego dalej nie wiesz gdzie są RAWy, kliknij na obrazek prawym (może masz to na macu) i wybierz albo Go to folder in Library, albo Show in Finder. Jeśli sobie to ustawisz, LR w widoku Grid jako opcję możxe wyśietlać nazwę folderu w jakim siedzi zdjęćie.
    THX za wyjaśnienie, czyli on w Catalog trzyma tylko info o obróbce + info do ścieżki skąd importowałem RAW. Myślałem że jak on importuje RAW to gdzieś go kopiuje, a tu jednak nie - trochę bez sensu bo jak przeniosę RAW to LR się pogubi ;( Nie ma opcji aby trzymał do każdego RAW osobno info w katalogu ze zdjęciem? Kiedyś używałem PS do "wołania" i on trzymał do każdego z osobno "obok" RAW'a.
    Ostatnio edytowane przez kaefpe ; 07-08-2016 o 19:24
    www.code.cm | MacBook 2016, Hero 5 Session, Nikon D4 + Samyang 14/2.8AE, N24/2.8D, N35/2D + di-GPS

Uprawnienia umieszczania postów