Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 158

Wątek: Adobe CC

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    2pompony czy jest możliwość, żeby LR zapisywał dane na przykład o lokalizacji wewnątrz pliku NEF? To powód, dla którego trzymam się starszego View NX2. Nowy View NX-i niestety dodaje taką informację do zewnętrznego pliku.
    I tak i nie...

Na szczęście nie, jak słusznie zauważają Koledzy, jeśli chodzi o plik NEF. Lr nie ma takiej możliwości żeby nadpisać NEFa, w związku z tym kolekcja naszych zdjęć w formacie NEF jest całkowicie bezpieczna.

Lr ma natomiast mechanizm, żeby wyeksportować plik RAW razem z dodatkowymi danymi (jak np. lokalizacja, o którą pytasz) do pliku w formacie dng. DNG to plik podobny jak NEF, tylko z zapisanymi w środku danymi z pliku xmp. To coś jak NEF, tylko że to, co dla NEFa znajduje się w osobnym pliczku xmp, w DNG jest połączone w jeden plik.

Zatem odpowiadając na Twoje pytanie: tak, LR może zachować dane o lokalizacji, ale nie w pliku NEF a DNG - tylko pragmatyka takiego działania nie jest porywająca... Żeby tak zrobić musisz:

• wczytać NEFa
    • dorobić mu lokalizację
    • wyeksportować NEFa jakO DNG
    • potem wczytać tego wyeksportowanego DNG
    • jak nie chcesz mieć w LRze dwóch identycznych plików (jeden to NEF, drugi to DNG) musisz jeszcze wywalić z bazy LRa NEFa, skoro uparleś się na DNG
    • z dysku podobnie, chyba, że chcesz mieć dwa duże pliki zamiast jednego

Po co robić tyle szumu i zamieszania nie wiem, ale jeśli ktoś się upiera, żeby to mieć w jednym pliku - tak, można tak zrobić. Tyle, że plik nie będzie miał rozszerzenia NEF a DNG. No i ponieważ pliki DNG mogą być rożnych wesji i różnych typów, nie można się pomylić przy eksporcie, żeby nie zrobić sobie samemu przykrości eksportując w niewłaściwym formacie.

Dla mnie taka operacja nie miałaby żadnych plusów, za to sporo minusów - ale skoro komuś na tym zależy...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    I tak i nie...

Na szczęście nie, jak słusznie zauważają Koledzy, jeśli chodzi o plik NEF. Lr nie ma takiej możliwości żeby nadpisać NEFa, w związku z tym kolekcja naszych zdjęć w formacie NEF jest całkowicie bezpieczna.

Lr ma natomiast mechanizm, żeby wyeksportować plik RAW razem z dodatkowymi danymi (jak np. lokalizacja, o którą pytasz) do pliku w formacie dng. DNG to plik podobny jak NEF, tylko z zapisanymi w środku danymi z pliku xmp. To coś jak NEF, tylko że to, co dla NEFa znajduje się w osobnym pliczku xmp, w DNG jest połączone w jeden plik.

Zatem odpowiadając na Twoje pytanie: tak, LR może zachować dane o lokalizacji, ale nie w pliku NEF a DNG - tylko pragmatyka takiego działania nie jest porywająca... Żeby tak zrobić musisz:

• wczytać NEFa
    • dorobić mu lokalizację
    • wyeksportować NEFa jakO DNG
    • potem wczytać tego wyeksportowanego DNG
    • jak nie chcesz mieć w LRze dwóch identycznych plików (jeden to NEF, drugi to DNG) musisz jeszcze wywalić z bazy LRa NEFa, skoro uparleś się na DNG
    • z dysku podobnie, chyba, że chcesz mieć dwa duże pliki zamiast jednego

Po co robić tyle szumu i zamieszania nie wiem, ale jeśli ktoś się upiera, żeby to mieć w jednym pliku - tak, można tak zrobić. Tyle, że plik nie będzie miał rozszerzenia NEF a DNG. No i ponieważ pliki DNG mogą być rożnych wesji i różnych typów, nie można się pomylić przy eksporcie, żeby nie zrobić sobie samemu przykrości eksportując w niewłaściwym formacie.

Dla mnie taka operacja nie miałaby żadnych plusów, za to sporo minusów - ale skoro komuś na tym zależy...
    Już chyba lepiej kupić dobry Geotager za ok 500zł niż każde ręcznie każde jedno zdjęcie w ten sposób geotagować, kopiować, usuwać itp..
    www.code.cm | MacBook 2016, Hero 5 Session, Nikon D4 + Samyang 14/2.8AE, N24/2.8D, N35/2D + di-GPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaefpe Zobacz posta
    Już chyba lepiej kupić dobry Geotager za ok 500zł niż każde ręcznie każde jedno zdjęcie w ten sposób geotagować, kopiować, usuwać itp..
    1. Geosetter jest świetny, darmowy i jeśli się go ustawi odpowiednio, może zapisywać dane GPS do NEFa. Nota bene właśnie dlatego że może manipulować NEFami zawsze sprawdzam, czy mi tego nie zrobi.

2. Opisany przeze mnie sposób w poprzednim poście jest mozolny i ja bym tego tak nie robił - ale gość się pytał, to mu odpowiedziałem zgodnie z prawdą. Ale jak się to robi pod LRem, to robi się to nie pojedynczo dla każdego pliku osobno cały algorytm, tylko hurtowo działając na grupie plików a nie na pojedynczych sztukach.

3. Domyślam się, że w pytaniu nie chodziło tylko o lokalizację. Ludzie odczuwają dziwny strach przed takim sposobem obróbki, w którym sam plik zdjęcia jest w jednym miejscu (NEF), a informacje o obróbce w innym (Catalog) - i chcą to koniecznie pożenić ze sobą i mieć 'wszytko w jednym pliku'. Po prostu mają takie przyzwyczajenie, że plik tzw. obrobiony chcą mieć zapisany razem z obróbką - nie rozumiejąc że stwarza to cały szereg ograniczeń.

Uważam ten strach za mocno niezrozumiały, ale wiem, że się pojawia - więc odpowiedź jest istotna dla kogoś, kto nie chce zapisać tylko lokalizacji, a na przykłąd inne dane w pliku DNG (np. ekspozycję, informację o kolorach, itp).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Uprawnienia umieszczania postów