Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    No nie widziałem, przyznaję, niemniej uwierzyć nie mogę, a nie chce mi się ruszać dupsko z Olszanicy, by się przekonać.
    Może więc nie warto krytykować czegoś, czego się nie widziało...

Już nie raz przekonałem się, że EIZO/NEC z najniższych serii skutecznie zawstydzają najbardziej "hi-end'owe" modele innych producentów. Poza tym, jeżeli dobrze się orientuję, to EA244WMi ma taką samą lub bardzo zbliżoną matrycę co 2-krotnie droższy P242W. Jestem od niedawna posiadaczem P242W (wcześniej PA231W) i szczerze przyznam, że moim zachwytom nie ma końca
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcz Zobacz posta
    ...
    ... Poza tym, jeżeli dobrze się orientuję, to EA244WMi ma taką samą lub bardzo zbliżoną matrycę co 2-krotnie droższy P242W. ...
    Gdyby to tylko od matrycy zależała użyteczność monitorów do graficznej roboty, to niepotrzebni byliby tacy producenccy specjaliści w tej dziedzinie, jak EIZO !

Każdy mógłby robić profi monitory, nawet przysłowiowy Jan Kowalski z Pcimia.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

jeżeli dobrze się orientuję, to EA244WMi ma taką samą lub bardzo zbliżoną matrycę co 2-krotnie droższy P242W.
    Taką samą. 6 bitowa matryca od LG o symbolu LM240WU8-SLD2:

Matryca - 100-200 zł na Allegro
    Sterownik - 5-10USD na Aliexpress
    Zasilacz - 20-30 zł na Allegro

I jest monitor.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-11-2013 o 12:02
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ....
    Matryca - 100-200 zł na Allegro
    Sterownik - 5-10USD na Aliexpress
    Zasilacz - 20-30 zł na Allegro

I jest monitor.
    Tak jak mówisz, dokładnie tak jak mówisz.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Tak jak mówisz, dokładnie tak jak mówisz.
    Żeby było śmieszniej, parę dni temu sklepałem taki "monitor". Do niewymagających celów, zabudowa przemysłowa, ma być podgląd procesu, bez specjalnych wymagań jakościowych. Jednak to co zobaczyłem, przerazi każdego w miarę zdrowego na oczy człowieka. Na tym czymś nie da się rozróżnić obiektów różniących się kolorem czy jasnością o mniej niż 20%. Żółty, czy biały, różowy czy szary - jeden grzyb.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Żeby było śmieszniej, parę dni temu sklepałem taki "monitor". Do niewymagających celów, zabudowa przemysłowa, ma być podgląd procesu, bez specjalnych wymagań jakościowych. Jednak to co zobaczyłem, przerazi każdego w miarę zdrowego na oczy człowieka. Na tym czymś nie da się rozróżnić obiektów różniących się kolorem czy jasnością o mniej niż 20%. Żółty, czy biały, różowy czy szary - jeden grzyb.
    Oj z tą reklamą to ostrożnie, bo polecą do Ciebie zamówienia na sprzęt od mniej wymagających userów. :
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Gdyby to tylko od matrycy zależała użyteczność monitorów do graficznej roboty, to niepotrzebni byliby tacy producenccy specjaliści w tej dziedzinie, jak EIZO !

Nie bardzo rozumiem, co ta wypowiedź wnosi w kontekście wątku. Taka oczywista oczywistość.
    Kolega liczy na pomoc w wyborze monitora a nie 'filozoficzne' wywody.
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

ostatnio przez 2 dni stał u mnie na biurku NEC EA244WMi

przed kalibracją było średnio, ale po to produkt zdatny do użycia, oferujący sporą przestrzeń roboczą za śmieszną kasę

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, co ta wypowiedź wnosi w kontekście wątku. Taka oczywista oczywistość.
    A czytałeś wypowiedzi Kol. Tom01, czy tylko wyczytujesz wybiórczo?

Proteza, nawet najlepsza, to ciągle nie monitor, dlatego ja zawsze, z jednym wyjątkiem (NEC), kupuję monitory Eizo.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Gdybym potrzebował by tylko mi wskazać jeden model, to skierowałbym pytanie bezpośrednio do kolegi Czornyj i tak najprawdopodobniej do niego pojadę zaraz po zakupie.

Powiem szczerze, że jestem nieco zdziwiony, że tyle osób proponuje NECa zamiast EIZO.
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów