Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: czy warto?

Domyślnie czy warto?

Ponieważ mam kilka wolnych złotych do wydania, zastanawiam się na kupnem dodatkowego szkła.
    Niedawno kupiłem body D90, do tego Sigmę 18-125/3.5-5.6 OS HSM. Interesuje mnie głownie foto
    przyrody, pejzaży, dosyć epizodycznie portret i fotografia uliczna. Chciałbym wypróbować się też w makro.
    Niestety, moje możliwości zakupowe raczej ograniczają mnie w przedziale szkieł "budżetowych" i wpadł mi w oko
    ten obiektyw: http://allegro.pl/tamron-af-70-300mm...685642373.html
    Myślę, że uwzględniając moje preferencje fotografowania to rozsądny wybór, chociaż być może warto dołożyć 2-3
    stówki i kupić coś innego. Myślałem też o jakiejś stałce..., ale to raczej wyłącznie portret, prawda?
    Będę bardzo wdzięczny za opinie o porady, tym bardziej, że po 'wyguglowaniu" jakoś nie widzę testów i
    opinii na temat tego szkła Tamrona.
    Pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez kemir ; 13-11-2013 o 21:07

Domyślnie

Nie warto

P.S. Literkę "l" na końcu zjadło i link się nie otworzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fortaigne Zobacz posta
    Nie warto

P.S. Literkę "l" na końcu zjadło i link się nie otworzy.

Przepraszam - już poprawione

Domyślnie

1. Ten obiektyw ma "macro" tylko w nazwie
    2. Nie jest to obiektyw najwyższych lotów
    3. Lepiej dozbieraj i kup np. używanego Nikkora 55-300 lub Tamrona 70-300 USD
    4. Jak chcesz tanie macro to poczytaj o odwrotnym mocowaniu szerokich jasnych obiektywów
    5. Stałki zazwyczaj sa obiektywami bardzo dopracowanymi o nienagannej optyce więc jak szukasz stałki d przyrody to szykuj się na minimum 10x większy wydatek
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daimon Zobacz posta
    1. Ten obiektyw ma "macro" tylko w nazwie
    2. Nie jest to obiektyw najwyższych lotów
    3. Lepiej dozbieraj i kup np. używanego Nikkora 55-300 lub Tamrona 70-300 USD
    4. Jak chcesz tanie macro to poczytaj o odwrotnym mocowaniu szerokich jasnych obiektywów
    5. Stałki zazwyczaj sa obiektywami bardzo dopracowanymi o nienagannej optyce więc jak szukasz stałki d przyrody to szykuj się na minimum 10x większy wydatek
    Punkt 1 nieco mnie zaskoczył. Chwyt marketingowy jak się już domyślam.
    Dziękuję za punkty 2 i 3, no właśnie o takie porady mi chodzi.
    Co do p. 5, to khmmm.... w zasadzie byłem tego świadomy , super rzecz, tylko te ceny...

Domyślnie

Obiektywy macro z prawdziwego zdarzenia osiągają skalę odwzorowania 1:1. Ten Tamron ma 1:2. Wersja "nie-macro" ma 1:4

Tak czy inaczej jak chcesz się pobawić w macro to będziesz pewnie szukał naprawdę mocnych "powiększeń" - wtedy nawet czyste 1:1 może nieraz zawieźć.

Jeżeli chodzi o tanie macro:
    1. Duża ogniskowa i soczewka DCR (ale mało to to wygodne)
    2. szeroki jasny obiektyw mocowany odwrotnie
    3. stary manualny obiektyw macro (w macro i tak nie używa się AF)
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Obiektywy macro z prawdziwego zdarzenia osiągają skalę odwzorowania 1:1. Ten Tamron ma 1:2. Wersja "nie-macro" ma 1:4

Tak czy inaczej jak chcesz się pobawić w macro to będziesz pewnie szukał naprawdę mocnych "powiększeń" - wtedy nawet czyste 1:1 może nieraz zawieźć.

Jeżeli chodzi o tanie macro:
    1. Długi obiektyw i soczewka DCR
    2. szeroki jasny obiektyw mocowany odwrotnie
    3. stary manualny obiektyw macro (w macro i tak nie używa się AF)
    Dzięki wielkie Daimon - co do macro sporo się tutaj naczytałem o np. Heliosach z M42 - pewnie jak dobrze poszukam, to znajdę taki w swojej piwnicy
    A na alledrogo znalazłem właśnie Tamrona SP 70-300mm F/4-5.6 i VC USD. Cana, w porównaniu z tamtym x2, ale
    co tam - żyje się raz. Po przeczytaniu recenzji na "optyczne" jestem prawie zdecydowany.

Domyślnie

Tego warto Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4,5-5,6 G IF-ED
    Nikon + Nikkor
    https://www.instagram.com/z_nurtem_sanu_i_dunajca/

Domyślnie

może nieraz zawieźć.
    Gdzie go ma zawozić ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fortaigne Zobacz posta
    Gdzie go ma zawozić ?
    5 razy się zastanawiałem jak pisałem to słowo i wyszło źle

Cytat Zamieszczone przez gatewayfl Zobacz posta
    Tego warto Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4,5-5,6 G IF-ED
    Nie zgodzę się. Można kupić sporo tańszego Tamrona 70-300 USD, który optycznie jest porównywalny jak nie lepszy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów