Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    skatched
    Gość

Domyślnie uszkodzone gniazdo kart

Witam, założyłam tu konto aby się poradzić.
    Nie znam sie na lustrzankach ale jako 16latka zamarzyła mi sie lustrzanka i za pieniądze które uzbierałam kupiłam ją sobie.
    Od jakiś 3 lat mam Nikona D3000 wszystko było ok ale pewnego razu w środku ułamała mi sie karta i odłamki zostały wewnątrz gniazda. Nie mogłam wkładać kart bo sie nie dociskały i mój tata cos tam trochę rozkręcił i wyjął te odłamki ale kiedy włożyłam nową kartę pojawił się komunikat że jest to uszkodzona karta i należy włożyć inną. (sformatować nie mogę , a karta na kompie i innym aparacie działa.. próbowałam też na 3 innych i to samo)
    Zdjęcia bez karty robi ale "demo" i zaraz się usuwają ..
    No i tu moje pytanie czy można to naprawić ? samo gniazdo, czy trzeba nową płytę główną?
    Ile to może kosztować i jaki serwis polecacie .. w stolicy?
    I co myślicie o serwisie nikona ? bo kilka osób mi odradziło..

Domyślnie

Jasne że można wymienić samo gniazdo, aczkolwiek jest to operacja bardzo delikatna. Koszt samego gniazda jest groszowy w stosunku do robocizny. Pytanie tylko co uległo uszkodzeniu - bo jeżeli tylko czujnik umieszczenia karty w slocie to można to zrobić bez wymiany elementu - z tym zastrzeżeniem że aparat będzie zawsze widział kartę, nawet jak jej nie będzie - ale w czym to w sumie przeszkadza?

Domyślnie

Ja ostatnio wymieniałem gniazdo w D90 - całość kosztowała mnie 200 zł plus gratis czyszczenie matrycy. No ale to w serwisie w Chorzowie. Jeśli chcesz namiary daj znać.
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

Zapewne zdolny machanik-elektronik zdołałby naprawić gniazdo bez wymiany. Ale za robociznę też pewnie weźmie ze 100 zł.
    Podejdź najpierw do serwisu nikona i spytaj o koszt naprawy.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Na e-baju jest nowe gniazdo łącznie z przesyłką za ~80 zł.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów