Szukaj
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Dla mnie kupno NX2 było uwsteczniające... w zasadzie zapomniałem jak się pracuje w PS. Zatrzymałem się na PS 6.0 i w zasadzie niewiele pamiętam... 99% czynności wykonuję w NX2 i jestem baaardzo zadowolony z szybkości i komfortu pracy a także z efektów końcowych. Od jakiegoś czasu, drugim moim kluczowym programem stał się LR4 - oba świetnie współpracują. PSE 11 włączam tak rzadko że zawsze uczę się od nowa![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Na forum nie musi być atmosfery, jak u cioci na imieninach, gdzie wszyscy prawią sobie komplementy w oparach absurdu.
Mam nadzieję, że bywamy tutaj, żeby się czegoś nauczyć, a nie tylko po to, by karmić swoje obolałe ego.
Jeżeli więc powyższe tezy uznać za prawdziwe, to warto pochylić się z uwagą nad fotografią i nierozłącznym dla fotografii cyfrowej zarządzaniu barwą.
Jak chcesz poprawnie wywołać nef, jeśli widzisz na ekranie sRGB, jedynie jego strzęp?
Sądziłem, że to powinno być dla każdego jasne jak Słonce, ale jak widać niektórzy mają nawet z takimi podstawami poważne problemy.
Medice, cura te ipsum.
Johanan napisał: Jak chcesz poprawnie wywołać nef, jeśli widzisz na ekranie sRGB, jedynie jego strzęp?
Mogę tylko powiedzieć: chłopie co Cię zaćmiło? Co ma aRGB czy sRGB do NEF-ów? Rozumiał bym gdybyś pisał o JPG-ach, ale piszesz o NEF-ach, a to nie ma sensu, bo NEF to pełny zapis matrycy aparatu, z którym później zawsze można w postprodukcji robić co się zechce. Obrobić w NX2 lub innej wywoływarce zapisać jako JPG lub TIFF 8 lub 12 bit lub dowolnym formacie i dowlnej przestrzeni barw między innymi sRGB lub aRGB. Zagalopowałeś się Johanan i jeszcze mniej doświadczonych wprowadzisz w błąd i niepotrzebne rozterki. Na koniec dodam, że dla mnie NEF to nie tyle najszersza z możliwych dla aparatu przestrzeń barwna , ale przedewszystkim głebia tonalna 12 lub nawet 14 bitowa co w porównaniu z 8 bitowym zapisem JPG daje zupełnie nieporównywalne możliwości dalszej obróbki zdjęcia.
Jeżeli masz się ośmieszać, to lepiej wcale nie zabieraj głosu, po co się kompromitować?
Mowa była o tym, że głupotą jest wywoływać nefy za pomocą monitora pracującego w przestrzeni sRGB.
Medice, cura te ipsum.
Johanan może mniej emocji i epitetów, a więcej argumentów. Myślę że na tym forum powinny być używane wyłącznie argumenty merytoryczne. Jeszce tylko jedna uwaga , ale już nie do Johanan, bo on wie swoje: mając do dyspozycji monitor sRGB czy pracując z jakiegokolwiek powodu w sRGB warto robić zdjęcia w formacie NEF to daje znacznie większe możliwości dalszej obróbki. Johanan się zwyczajnie myli twierdząc, że to nie ma sensu.
Dodam tylko, że dzisiejsze puszki dają takie możliwości ustawień, a nawet kompletnej wstępnej obróbki, że świadomi rzeczy amatorzy mogą z powodzeniem pominąć proces wywoływania zewnętrznym oprogramowaniem i zapisywać od razu do formatu *.jpg, co zaoszczędzi im wydatków i cennego czasu, który można przeznaczyć z pożytkiem dla fotografii na robienie zdjęć i doskonalenie technik fotograficznych.
Medice, cura te ipsum.
Skontaktuj się z nami