Witam!
Ma ktoś może zestawienie Nikkor 35 1,8 pod d90? Jak się to sprawuje czy obyło się bez kalibracji?
Szukaj
Witam!
Ma ktoś może zestawienie Nikkor 35 1,8 pod d90? Jak się to sprawuje czy obyło się bez kalibracji?
kalibracja to indywidualna sprawa każdego obiektywu. Ciężko stwierdzić czy będzie trzeba kalibrować.
U mnie na D60 i D7000 wszystko było ok i obeszło się bez.
NIKON
Nie ma reguł ale to szkło wyjątkowo często gryzło się z D90...jest o tym na forum dużo napisane...Ja miałem dwie sztuki D90 i z obiema N35/1.8 działał fatalnie a wcześniej z D70s było doskonale... Ja jestem zdania że warto jednak sprawdzić szkło na korpusie jeżeli jest możliwość... Zawsze możesz odesłać komplet na kalibrację - większość użytkowników po takiej operacji była zadowolona....
U mnie wszystko działa świetnie - bez żadnej kalibracji
D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S
U mnie również na D90 działa super. Na N7k korekta - 10.
FuFu X100T
Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
Moje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca
Z mojego doświadczenia z tym szkłem powiem tak.
Jeśli występuje problem BF, FF to winę za to w większości przypadków ponosi body, trzeba wysyłać na kalibrację.
Dwa lata temu przymierzałem się do zakupu tego szkła do D5000, podpinałem kilka sztuk w różnych sklepach i na wszystkich był podobny BF.
Body poszło do kalibracji, po powrocie ponowne przymiarki tego szkła w sklepie, tym razem FF, efekt kalibracji body w serwisie.
Pomimo tego szkło kupiłem, ponowna wysyłka body do serwisu ale serwis się nie popisał, znowu FF.
Trzeci raz nie wysyłałem, D5000 sprzedałem a kupiłem D90, wcześniej zakupiona 35-tka z D90 trafiała w punkt.
Z braku funduszy sprzedałem N35 z zamiarem zakupu w późniejszym czasie.
Właśnie dzisiaj dotarła do mnie nowo zakupiona 35-tka, po kilku próbnych zdjęciach z D90 i D5100 trafia dobrze, zakup przez internet.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
U mnie też jest w porządku. Mam to szkło od 2 miesięcy. Testowane w sklepie przed zakupem, trafiało i trafia cały czas.
D7200 + S17-50 2.8 + 70-300VR + 200-500VR
Mam D90+35/1.8G trafia w punkt bez problemu i ostry od f:1.8
Z pewnością to zasługa poprzedniego właściciela, bo wybierał z pośród kilku szkieł.
Jakiś dwa lata temu miałem przez chwilę 35/1.8G i po 1 godz. zabawy/testów stwierdziłem że ten obiektyw to jakieś nie porozumienie
i się wyleczyłem z 35-tki.
Trzeba niestety szukać dobrej sztuki.
U mnie D90 z 35 to loteria...:/ jak trafia to idealnie tak, że mucha nie siada! ale trafia jedno na 4 zdjęcia...! i właśnie tu mam pytanie - kalibracji podlega obiektyw czy body? bo body już po gwarancji a obiektywy jeszcze na gwarancji - z N85 1.8G też mam podobny problem:/
--
Thttps://forum.nikoniarze.pl/usercp.phphe only way to get rid of a temptation is to yield to it...[/COLOR][/SIZE][/CENTER]
Generalnie trafiał ale miałem do tego zestawu bardzo ograniczone zaufanie, nigdy nie odważyłem się nim robić coś ważniejszego na pełnej dziurze.
Skontaktuj się z nami